Ízletes BBQ fogások ételérzékenyeknek is
Amennyiben valaki glutén vagy tejtermék-intoleráns, esetleg vegetáriánus vagy vegán, még nem jelenti azt, hogy le kell mondania a barbecue partykról. Bár a grill ételeket gyakran a húskedvelők területének tekintik, tudni kell, hogy egy grillrácson nem csak egy egész sertésbordát, szaftos steaket vagy egy rakás marha hamburgert lehet elkészíteni.
A növényi eredetű étel ugyanolyan életképes BBQ fogás lehet. Ebben a cikkben néhány hasznos tippet adunk a kezdéshez.
A grillezett zöldségburgerek világa
Mindenütt jelen vannak, de az előre csomagolt, közértben kapható fajta gyakran csalódást okoz a szegényes ízvilága által. Arra bátorítunk mindenkit, hogy próbálkozzon otthon elkészíteni egy zamatos zöldségburgert a grillsütő segítségével.
A füstölni kívánt zöldségek ízlés szerint választhatók, ugyanúgy, mint a zsemle is. Kiválóan kiegészíthetők fűszeres dörzsöléssel és pácokkal.
A figyelembe ajánlunk néhány zöldséget is, melyek könnyedén grillezhetők, ezek a: cukkini, hagyma, padlizsán, gomba, csemegekukorica, paprika és a paradicsom.
Nincs más dolgunk velük, csak kenjük meg egy kis olajjal, ízesítsük sóval, borssal és (opcionálisan) egy ízletes grill fűszerkeverékkel. De érdemes kipróbálni a népszerű Tofu Kebabot is.
Gyümölcsök a rácson
Bár elsőre furcsán hangozhat a gyümölcsöket is grillezhetjük. A görögdinnye fetasajttal egy nagyon izgalmas kulináris élmény. De az ananásznak, almának, körtének és további hazánkban is népszerű gyümölcsnek jó tesz egy kis pihenés a grillrácsokon.
Gluténmentes tésztaételek grillen
A gluténmentes grillezési lehetőségek egyszerűbbek, mint gondolnánk. A zamatos grillezett zöldségeket és húsokat kukoricatortillákban vagy csicseriborsólisztből készült lepényben is tálalhatjuk.
Kiváló étel az olasz Socca/Farinata Pizza is, mely számos zöldséggel dúsítható: articsókával, grillezett padlizsánnal, pirospaprikával, olajbogyóval, kapribogyóval és friss paradicsommal.
Ez esetben gluténmentes liszttel, friss fűszernövényekkel és vegán sajttal készítjük.
Grill saláták
Mi lenne egy nyári barbecue bulival a fantasztikus saláták nélkül? Ez az étel szinte csak olyan alapanyagokat tartalmaz, amelyet mindenki fogyaszthat. Mindössze egy dologra kell figyelni: válasszunk tojás-, és tejmentes majonézt az ízesítéshez.
Egy vegán majonéz is kiváló lehet, és az ízletes grillezett zöldségek mellett észre sem lehet venni majd a jellegzetes ízét. Burgonyasalátába, tésztasalátába vagy káposztasalátába keverve is kiváló ízvilágot garantál.
Ne feledkezzünk meg az ízletes mártásokról sem
Minden grill étel ízletesebb egy fűszeres vagy szaftos mártással. Az ételérzékenyeknek sem kell lemondani az izgalmas ízekről. Az egyik legízletesebb mártás a baba ganoush, melynek összetevői a: padlizsán, a tahini, a görög joghurt, egy kis citromlé, fokhagyma összezúzva, egy kis sóval meghintve.
Egy másik kiváló grill mártás a salsa macha, mely szárított chilivel, mandulával vagy dióval, szezámmaggal, fokhagymával, olívaolajjal, almaecettel, sóval és oregánóval készül.
Amennyiben nem rendelkeznénk otthon a szükséges összetevőkkel, alkalmazhatunk tahini szószt vagy olívaolajat is. Ezek mind jól passzolnak a húsos és a vegán ételek mellé, így bárki élvezheti a nagyszerű grillételek zamatát.
Frissítő italok a grill fogások mellé
Az italokat tekintve az egyetlen ital, amely potenciálisan problémát okozhat a glutén-intoleráns egyén számára: az a sör. Sajnos leggyakrabban pontosan ez az ital a grillpartyk sztárja.
Bár ma már elég sok gluténmentes sör létezik, maradjunk nyitottak más ízvilág felé is.
Az almabor kifejezetten zamatos, gluténmentes alternatíva a barbecue-hoz. A bor a glutén szempontjából nem jelent problémát, de a finomításhoz használt egyes termékek, például a kazein más intolerancia esetén már gondot okozhat.
A legtöbb szupermarketben kapható bor, a hátsó címkén jelzi alkalmasságát a vegánokhoz, csakúgy, mint az organikus szakemberek által értékesített borok.
Mindemellett megemlítenénk, hogy a különféle koktélok friss gyümölcsökkel és mentával szintén üdítő alternatívát kínálnak.