Okosgrill, pellet grillsütő bemutató – Trendközelben Viasat3

Okosgrill, pellet grillsütő bemutató – Trendközelben Viasat3

Céltudatosan arra törekszünk, hogy minél többen megismerjék a grill/barbecue fantasztikus ízeit és ezzel együtt a kényelmes pellet grillsütők használatát is. Ebben a bejegyzésben egy videóval is szolgálunk, amelyben többek között Nagy Sándor séf mutatja be a Viasat3 Trendközelben című műsorának az Okosgrilleket

szabó gábor okosgrill
Okosgrillek a Viasat3 Trendközelben c. műsorban.

Nyáron szeretünk grillezni

Ahogy a videó elején is elhangzik, nyáron szeretünk grillezni. Ez a klasszikus grillszezon, de persze emellett tavasszal és ősszel is rengeteg helyen gyulladnak be a fák és készülnek a különböző finomságok. Persze sokan vagyunk, akik nem csak a kinevezett szezonban szeretjük ezeket az ízeket, hanem az év bármely napján – ha esik, ha fúj.

Nézd meg az 5 perces videót, ismerd meg a BBQ és a pellet grillsütők világát:


Ahogy mi is tapasztaljuk, egyre inkább terjed a grillezés/barbecuzás Magyarországon. Ezzel együtt természetesen egyre több grillsütő közül választhatnak az érdeklődök és persze egyre több étterem kínálatában is megjelennek a különböző grillezett és barbecue technikával készült ételek.

Mi is az a BBQ? 

A videó első felében Nagy Sándor Séf mutatja be a barbecue-t, ami eredetileg Barbados szigetéről származik, majd onnan előbb Amerikát, majd Európát hódította meg. Sándor többek között a Rihannának és Aston Kutchernek is készített ételeket magyarországi tartózkodásuk idején.

A BBQ konyhai/főzési technológia lényege, hogy a húst úgynevezett low and slow technikával, alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig, lassan készítsük el. Az ideális hőmérséklet barbecue esetén nincs kőbe vésve, de az általános egyetértés 110-130 Celsius fok közé teszi a megfelelő hőmérsékletet.

Mire van szükség a BBQ-hoz? Hőmérséklet, grillsütő, fa

A nagyszerű barbecue ízekhez a már említett stabil hőmérsékletre, egy jó grillsütőre és megfelelő tüzelőanyagra van szükségünk. A pellet grillek esetén ez nem lehet más mint a fa pellet, amely 100% fából készült.

A pellet grill egy újfajta technológia, ami a faszénnek az ízvilágát és a gázgrillek kényelmét nyújtja. A pellet technológiát részletesen bemutattuk egy korábbi cikkünkben, amelyet itt olvashatsz.

A fa pellet tömörített fa, amelyet szárítás, darálás után magasnyomású préselés követ. Nem tartalmaz semmilyen ragasztót, káros anyagot, csak és kizárólag a tiszta fát, minimális nedvességgel és ezzel együtt az égési folyamat végén minimális hamuval.

A fa pelletek különböző “ízben” kaphatók. Az egyik legnépszerűbb pellet itthon az almafából, illetve a whisky hordóból készült pelletek, de mellettük nagyon népszerű a cseresznye és a hickory is.

+1, a fűszerek

Természetesen, ha rendelkezésünkre áll egy grillsütő, van hozzá megfelelő üzemanyagunk, beállítottuk a hőt, akkor nincs másra szükségünk, mint fűszerekre és alapanyagra, amely a rácsokra kerül.

A húsokból népszerűek az egész csirkék vagy épp a combok, míg sertés esetén az oldalas, császárhús, csülök, tarja és persze a marhahúsokból (szegy, borda) is bőven kerül a hazai rácsokra.

Fűszerezés tekintetében az USA stílusok keveredései hódítanak Magyarországon. Sokan a klasszikus só-bors-fokhagyma trióra (SPG fűszer) esküsznek, míg vannak akik bővebb fűszerekkel és szószokkal látják el a húsokat. Ehhez használhatunk magyar fűszereket és amerikai fűszereket egyaránt.

rovó richárd szálka szeged okosgrill
Rovó Richárd – Szálka étterem Szeged

Pellet grillek az éttermekben

A lakossági, otthoni használat mellett vásárolóink/ügyfeleink körében egyre több éttermet is tudhatunk. Az ország több pontján készülnek éttermekben, csárdákban pellet grillsütőn a különböző ételek. 

A választás oka szinte mindig ugyanaz: nem szükséges komolyabb felügyelet és zseniális ételek készíthetőek el rajta. 

A fenti videót Szegeden, a Szálka étteremben vette fel a Viasat3 stábja, ahol a grill étlapon olyan ételek találhatók, amelyek szintén pellet grilleken készültek.

Ahogy Rovó Richárd a Szálka étterem tulajdonosa elmondta: Az amerikai pellet grillek híresek arról, hogy tökéletes lassú sütést lehet velük végezni. A BBQ egyik alappillére az állandó hőmérséklet, amit kiválasztunk egy-egy húshoz. A szegediek kivannak éhezve már egy jó grilles étteremre, és mi igyekszünk is behozni a finom barbecue és grill ételeket.

A teljes igénye nélkül a Szálka étterem grillétlapja:

  • Smokerben sült rosé kacsamell, gránátalmás salátával,
  • Amerikai sültburgonyakrémleves bacon chips-szel,
  • Baconos bárányburger füstben sütve,
  • BBQ lazac tejszínes, áfonyás torma mártással, pirított házi gnocchival
  • Malac csülök baconos smokeres savanyű káposztával,
  • Emu steak, egészben sült paradicsommal, grillezett burgonyával,
  • Cápa steak friss salátával, citrusos mártással,
  • BBQ medium marhahátszín, velesült csöves kukoricával, steak burgonyával.

Tovább ismerkednél a pellet grillekkel?

Csatlakozz a facebookon található Grill és BBQ közösséghez, ahova a pellet grillsütő tulajdonosok rendszeresen töltenek fel képeket, videókat és megosztják a tapasztalataikat.