A koreai BBQ bemutatása
A koreai barbecue vagy gogi-gu-i a koreai konyha népszerű grillezési módszere. Az elkészítései módja jellemzően egy asztalba épített grillen történik, így az ételeket az asztalnál ülők készíthetik el. Hozunk nektek most néhány további érdekességet ebben a bejegyzésben.
A koreai barbecue izgalmas
Egyes koreai éttermekben hordozható tűzhely kerül az asztalra, de előfordul, hogy egy központi grillező köré építik fel az asztalokat, és középen a szakács készíti az ételeket. A koreai BBQ hús tekintetében inkább marhát és sertét használ, de csirkéből is készíthető. A koreai BBQ esetében a húst pácolva és pácolatlanul is készítik.
A koreai BBQ legismertebb formája a bulgogi, melyet jellemzően marhabélszínből készítenek, és egy pácolt húsételről van szó. Ugyancsak népszerű és ismert formája a galbi mely szintén pácolt marhahús, jellemzően marhaborda.
A koreai BBQ ezen felül számos más pácolt és pácolatlan húsételt is tartalmaz, melyeket húsfajták vagy pácolás szerint is csoportosítanak. További jellemző a koreai BBQ-ra, hogy a köretek kis tálkákban helyezkednek el a grillező mellett, melyet banchannak neveznek. Természtesen a koreai barbecue nemcsak hazájában népszerű, hanem már a világ számos pontját is meghódította.
Pácolt grill húsok
A koreai barbecue számos pácolt húsételt tartalmaz, melyek készülhetnek marhából, sertésből vagy csirkéből is.
Marhahúsból:
- Galbi: marha oldalasból készült, melyet jellemzően vékonyra szeletelnek. A marinád vagy pác mirint, szójaszószt, vizet, fokhagymát, barna cukrot, kristály cukrot és szeletelt hagymát tartalmaz. Általában faszénen készítik.
- Bulgogi: egyik ismertebb koreai BBQ étel, melyet hátszínből vagy rostélyosból készítenek. A bulgogi marinád alapja a szójaszós, de cukor, gyömbér, mogyoróhagyma, szezámolaj, fokhagyma és bors is kerül a keverékbe. A hagyományos köret mellett gyakran kivivel és ananásszal is kínálják. Leggyakrabban rácson készítik, de készülhet serpenyőben is.
- Jumulleok: marhasteakből készítik, a pác szezámolajjal, sóval és borssal készül. Bár leginkább marhából készül, de készíthető kacsahúsból is.
Sertéshúsból:
- Dwaeji bulgogi: fűszeres sertéshús, mely a marha bulgogitól eltérően gochujang és/vagy gochu garu (koreai chili por) alapú páccal készül. Leginkább sertés lapockaból vagy hasaaljából készítik.
Csirkéből:
- Dak galbi: fűszeresen pácolt csirke, melyet galbi szószba marinálnak.
Pácolatlan grill húsok
A koreai BBQ készülhet pácolatlan húsból is. Marhahúsból a legelterjedtebb a Chadolbegi, melyet pácolatlan vékonyra szeletelt marha szegyből készítenek. A Samgyeopsal szintén népszerű, sózatlan sertéshasaalja vastagabb csíkjaiból készül. A hús sok esetben annyira vékony, hogy a grillre vagy forró serpenyőbe kerülve szinte azonnal meg is sül.
Marhahúsból:
- Chadolbagi: vékonyra szeletelt mellhegy
- Deungsim: hátszínből készítik
- Kkot deungsim: Rib Eye steak tekercs
- Ansim: marhabélszín
- Salchisal: tokmány szárnyas farok
- Galbisal: bordás hús
- Chae kkeut: karaj
- Anchangsal: steak
- Chimasal yangji: steak
Sertésből:
- Samgyeopsal: sertéshasaalja
Csirkéből:
- Dak gu-i: grillezett csirke
Jellemző köretek és fogyasztási módok
A koreai BBQ jellegzetességei közé tartozik a köret is, melyek kis tálakban, tesznek az asztalra, és banchan néven emlegetik. A köretek legalább olyan fontos részét képezik a koreai BBQ-nak, mint maga a hús.
Rendkívül változatosak lehetnek, kerülhet rizs, kimchi, friss zöldségek, uborka, saláta, paprika, spenót, fokhagyma, chilli, zöldhagyma saláta, csípős retek saláta, omlett tekercs, sós palacsinta is az asztalra. A grillezett hús általában betekerik friss salátalevélben, majd valamilyen szószba mártják.