A tökéletes Tomahawk steak titka
Kevés olyan steaket tudnánk elképzelni, ami robosztusabb és igazi bad guy a húsok között, mint a Tomahawk ribeye. Tele van ugyanis ízekkel, zamatokkal és most néhány elkészítési titkot, tippet és trükköt is megosztunk a a grill-barbecue oktatások egyik legnépszerűbb alapanyagáról. Mindenkit arra bátorítunk, hogy készítsen otthon fenséges Tomahawk steaket.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes húst?
Nem minden marhahús ugyanolyan. A magasabb árkategóriájú, minőségi steakek használata ugyanis képes a teljes ízvilágot megváltoztatni.
Az olcsóbb húsok esetén ugyanis nem mindig tudhatjuk, hogy a szarvasmarhát kezelték-e hormonokkal vagy antibiotikumokkal. Éppen emiatt fontos, hogy a marhahúst mindig megbízható helyről szerezzük be.
A marhahús előkészítése
Szerencsére más steakekhez hasonlóan a Tomahawk sem igényel rengeteg előkészítő munkát. Általában nem kell semmilyen darabolást vagy szeletelést végeznünk, mert a hentesek erről gondoskodnak helyettünk előre.
A következő lépés, a steak megfelelő fűszerezése, amire fontos, hogy elegendő időt hagyjunk magunknak, hiszen először hagynunk kell szobahőmérsékletűre melegedni a húst, mielőtt elkezdünk vele dolgozni.
„Nagy különbség lehet ízben, a fűvel vagy gabonával takarmányozott szarvasmarhák között. A hús származási helyének pontos ismerete éppen ezért segíthet abban, hogy a lehető legjobb ízt kapjuk.” – mondja Matt Pittman, a Traeger grills pitmastere.

Ajánlott alapanyagok:
- 3 cm vastag, 900-1000 g Tomahawk Ribeye steak csonttal
- Steak vagy marhahús fűszerkeverék
- Só ízlés szerint
- 3 evőkanál kiváló minőségű vaj
Az elkészítéshez:
- Öntöttvas rácsos sütő vagy serpenyő
„Azt szoktam javasolni, hogy fűszernövényekkel, például bazsalikommal vagy akár pörkölt petrezselyemmel összekevert vajat használjunk a steakek tetejére.” -Matt Pittman
Hogyan készítsünk Tomahawk steak-et?
- Ha készen vagyunk, állítsuk a grillsütőt 105℃-ra. Ha van lehetőségünk grillsütőnkön kapcsoljuk be a Super Smoke módot vagy extra füstölést.
- Vigyünk fel bőségesen sót a steak minden oldalára. Ezután hagyjuk a húsokat szobahőmérsékleten állni, legalább egy órán át. Ha ez letelt, alaposan öblítsük le az összes sót a marháról, és töröljük szárazra.
- Fűszerezzük meg bőségesen a steaket mindkét oldalát fűszerkeverékkel.
„Általában jobb végeredményt kaphatunk, ha először megfűszerezzük az egyik oldalt, és állni hagyjuk néhány percig, mielőtt a másik oldalt is fűszerezzük.” -Matt Pittman
- Tegyük a steaket közvetlenül a sütőfelületre és hagyjuk is ott. Ne érintsük meg, ne forgassuk és ne is fröcsköljük meg. Egyszerűen hagyjuk úgy, ahogy van. Addig kell így sütnünk a húst amíg a belső hőmérséklete el nem éri az 50℃-t. Ez a steak vastagságától függően kb. 45 percet vesz igénybe.
- Ha ezzel megvagyunk, húzzuk le a húst a grillről, és hagyjuk pihenni kb. 10 percig, alufóliával lazán letakarva.
- Eközben helyezzünk egy öntöttvas vagy hagyományos serpenyőt a grillrácsra. Emeljük a pellet grillsütő hőmérsékletét 230-260℃-ra. Hagyjuk, hogy felmelegedjenek, amennyire csak lehet.
- Helyezzük vissza a steaket a forró öntöttvas felületre.
Matt tippje: A serpenyőbe tehetünk magas forráspontú olajat (például repceolajat) vagy vajat, de a száraz rács is teljesen megfelelő.
- Süssük a húsok egyik oldalát 1 percig, majd fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát is ugyaneddig. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy eközben a steak belső hőmérséklete ne haladhatja meg az 54℃-ot.
- Ismét vegyük le a Tomahawk steaket a grillrácsról, és kenjük meg őket sok vajjal. A hús belső hőmérséklete ezzel még tovább fog emelkedni a zsiradék által átvitt hőmérséklet miatt.A tökéletes medium-rare állapotra sütött Tomahawk steakhez az 55-60℃-os belső hőmérsékletre lesz szükségünk.
- Hagyjuk pihenni 10 percig, majd szeleteljük fel.
Tomahawk steak belső hőmérséklete
-
A véres – rare steak szint
Az „alig átsült” steak esetén a belső hőmérséklet az 50-55℃ közötti tartományban mozog.
-
A közepesen átsült-véres – medium rare steak szint
Ebben az esetben a steak belső hőmérséklete 55-60℃ között. lesz.
-
A közepesen átsült / medium steak szint
A közepes steakhez 57-62℃-os belső hőmérséklet szükséges.
-
Az átsült – medium-well steak szint
A közepesen átsült mellett a legnépszerűbb fogyasztási módhoz 62-68℃-os maghőt kell elérjen a steak.
-
A jól átsült – well-done steak szinte
Egyes helyeken ez már az a szint, ami istenkáromlás kategória, de ez igazából nézőpont kérdése mindössze. A steak belső hőmérsékletének ebben az esetben el kell érnie a 68-73℃-ot.
Ezzel elsajátítottuk az új kedvenc steak-ünk készítésének alap fortélyait, mellyel bármilyen alkalmat különlegessé tehetünk.