Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

A pizzakő és pizzakemence előnyei – ezért érdemes kipróbálni

Szoky konyhája grill pizza recept okosgrill

A pizzakő és pizzakemence előnyei – ezért érdemes kipróbálni

Pizzát sütni grillen? Elsőre hihetetlenül hangzik, azonban tulajdonképpen ez az legjobb módja annak, hogy ropogós alapot és tökéletesen átsütött feltétet kapjunk. Egy minőségi pizzakővel (és vagy) pizzakemencével pedig egyszerűbben elkészíthető mindez, mint gondolnánk!

Szoky konyhája grill pizza recept okosgrill
Szoky konyhája grill pizza pizzakövön és Okosgrillen

Mindenki hamar kedvet kap a grillezéshez, és garantáltan lenyűgözi majd vacsoravendégeit egy ilyen jellegű, házi készítésű pizzával. Ebben a bejegyzésben a pizzakövet és a pizzakemencét mutatjuk be nektek.

Miért grillezzünk pizzakővel?

A pizzakő, pizzakemence használata kétségtelenül a legjobb módszer a pizza sütésére otthonunkban. Bizonyára már sokan elgondolkodtak azon, miért olyan jó az éttermi minőségű pizza. Mindez – számos esetben – annak az egyszerű ténynek köszönhető, hogy a professzionális pizzasütők sokkal melegebbek, mint a szokásos otthoni sütők. Míg az otthoni sütőben 220 °C a maximum, addig a pizza készítésre használatos eszközökben a 400-450 °C fok az átlagos hőmérséklet.

Mivel a grill képes magasabb hőmérsékletet elérni (260-315 °C), mint a beltéri sütők, ez az egyik legjobb módja az autentikus pizza elkészítésének hagyományos kemence építésen kívül. További kiegészítő eszközökkel pedig mégtovább tudjuk növelni ezt a hőfokot és a stabilitást.

A pizzakemence és a pizzakő segítségével fantasztikus minőségű ételt tálalhatunk anélkül, hogy el kellene hagynunk az udvart.

Amennyiben pedig minőségi tüzelőanyagot használunk a grillben, kissé füstös ízt kapunk és egy gyönyörű kérget, amely főként a tradicionális olasz pizzériákra jellemző. Természetesen a hazánkban hagyományos kenyérlángost (langallo) is elkészíthetjük ezekkel az eszközökkel.

A tökéletes grillezett pizza titka

Amikor autentikus pizzát készítünk a grillen, akkor ezt a legprofibb módon szeretnénk kivitelezni. Ez azt jelenti, hogy először elkészítjük a tésztát (több órán keresztül kelesztjük), kinyújtjuk, ráhelyezzük a feltétet, majd a grill pizzakőjére helyezzük.

Emiatt egy kifejezetten jó minőségű pizzakőre és optimális hőmérsékletre lesz szükségünk, ugyanis így valósítható meg az egyenletesen átsült, ropogós pizza. De miért járjunk el így?

Amennyiben valaki már megpróbálta a pizzakészítést – közvetlenül – a grill hőforrása felett, akkor valószínűleg égett kérget és nyers állagot kapott. Tulajdonképpen ezért célszerű pizzakövet használni. Valójában megvédi a pizzát a grill intenzív hőjétől, így kellemesen és egyenletesen átsült ételt kapunk eredményül.

Mire van szükség a tökéletes grillezett pizzához?

Valójában az egész folyamat nagyon egyszerű, miután előkészítettük a szükséges hozzávalókat.  Tehát, győződjünk meg róla, hogy rendelkezünk-e a következő dolgokkal:

  • Gáz-, faszén-, pellet- vagy fatüzelésű grill
  • Kiváló minőségű pizzakő a grillezéshez: ugyanis nem minden pizzakő képes optimálisan kezelni a grillezéséből fakadó nagy hőséget.
  • Pizzakemence (benne pizzakővel)
  • Éles kés vagy pizzavágó
  • Pizza lapát
  • Pizza tészta vagy bolti pizzalapok
  • Pizza szósz: ragaszkodhatunk a bevált paradicsomos pizza szószhoz, vagy dúsíthatjuk új ízekkel is, például áfonyával vagy bbq-szósszal. Öntetként válasszunk az ízlésünkhöz alkalmazkodó hozzávalókat.
  • Pizza sajt: a grillezés során kiváló lehet a mozzarella, az Asiago, a svájci és a parmezán sajt. Ugyanakkor a feta, a ricotta és a kéksajt is népszerű választás a pizza tetejére morzsolva.

Eltérő sütési módok

Bár a gázsütő használata a legegyszerűbb megoldás, jelen esetben kiemelten ügyelni kell a hőfok beállítására. Mindenképpen melegítsük elő, ez ugyanis elősegíti, hogy a pizzakövünk kellemesen meleg legyen.

Amikor elértük a kívánt, végső hőmérsékletet, csak csúsztassuk a pizzát a kőre, és zárjuk le a fedelet.

Vannak, akik magasabb fokon grillezik a pizzát, hogy egy kemencében sült pizzához hasonló ízvilágot kapjanak. A gyors sütés remek, csodálatos ízekhez és textúrákhoz vezethet, ugyanakkor ebben az esetben gyakori ellenőrzésre van szükség, hogy ne égjen oda az étel.

Azonban a grillsütőn a pizzakő képes kezelni a tűz közvetlen hőjét, és magas hőmérsékleten is jól teljesít. Kitűnő munkát végez a pizza egyidejű grillezésével, nem szükséges egyéb kiegészítőt vásárolni a hő elvezetése céljából.

Pizza sütés pizzakemencében

Pizzát nem csak kövön, de kemencében is süthetünk. Mint azt említettük a tradicionális pizzák mind-mind magas hőfokon (350-450°C) alig pár perc alatt készülnek el. 

Itt jön képbe a pellet grillsütőkön alkalmazható pizzakemence, amit a lángtér felé helyezünk és segítségével könnyedén érjük el ezt a magas hőmérsékletet. 

Ahogy a videóban is látható a működés elképesztően egyszerű. A pizza tésztát a kőre csúsztatva pár perc alatt elkészül a nápolyi pizza. Természetesen ehhez egy pizza lapát elengedhetetlen, hisz ekkora hőfok rendkívül balesetveszélyes.

Nápolyi pizza vagy római pizza?

A római pizza hosszúkás, téglalap alakú tepsis pizza, mondhatni vastag tésztás pizza, de csak látszatra vastag, hisz ez a méret a kelesztéssel jár. A nápolyi pizza a klasszikus kerek alakú, vékony tésztából készülő pizza.

Mindkét változatban könnyű, levegős tésztát kapunk eredményként, hisz lassú kelesztésen mennek keresztül az alapanyagok, majd pár perc alatt magas hőfokon készülnek el.

Ajánlott bejegyzés: Pizza tészta stílusok, feltétek és hozzáillő borok

Összefoglalva

A pizzakő és pizzakemence többféle módon is alkalmazható, egy kis odafigyeléssel az eredmény minden esetben egy kellemesen ropogós tészta és egy zamatos étel lesz.

Mivel a húsok után a pizza és a kenyérlángos az legnépszerűbb ételek a család, gyerekek barátok legnagyobb örömére, ezért mindenképp érdemes a legjobb tésztát kikísérletezni aztán természetesen a legjobb módszerrel megsütni. Bízunk benne, hogy ezzel a bejegyzéssel segítettünk közelebb kerülni ehhez a célhoz.

 

Megosztom ezt a bejegyzést


Ezt a terméket most tette a kosárba:

Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66