Kiskunfélegyházi Libafesztivál – liba ételek Pit Boss grillen

Kiskunfélegyházi Libafesztivál – liba ételek Pit Boss grillen

2019. szeptember 6-7-én került megrendezésre a XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál, melynek sarkalatos programpontja a hagyományos főzőverseny volt. Kedves barátunk, Fekete István és 6 főből álló csapata idén is izgatottan várták a verseny napját – immáron az Okosgrill támogatásával – hiszen az elkészített ételekhez egy Pit Boss 700FB grillsütő is támogatást nyújtott. 

Kiskunfélegyházi Libafesztivál pit boss grillsütő okosgrill
Kiskunfélegyházi Libafesztivál Mázlibák csapata

A Libafesztivál programja nyitja a környék őszi rendezvény szezonját és bemutatja a libatartásból élő családok munkásságát. A libatartás több százéves hagyomány ezen a vidéken, így a esemény egyúttal kifejezi tiszteletét is az ősi hagyományok iránt.

Az egyik legnemesebb gasztronómiai alapanyag a libamáj és ezzel együtt az egyik legértékesebb is. A hízott liba és a hízott libamáj a térség Hungarikuma, így törvényszerű volt ezelőtt 21 évvel, hogy elinduljon ez az évről évre egyre nagyobb program(sorozat).

Az idén 21. alkalommal megrendezett fesztiválon a hagyományos főzőversenyen kívül szakmai nap, gyerek programok, koncertek és néptánc is szerepelt a programok között.

Kiskunfélegyházi Libafesztivál pit boss grillsütő okosgrill
Szilikon lapon készül a libamáj

A Libafesztivál főzőversenyén idén 38 csapat indult, összesen pedig kb. 70 nevezett étel versenyzett a zsűri kegyeiért. Idén nem más kóstolta az ételeket, mint Serényi Zsolt, a Viasat3-ról ismert Tetovált Séf és Vajtó László humorista.

Fekete István és csapata, a Mázlibák évek óta kiemelt odafigyeléssel készülnek a főzőversenyre és már hetekkel hamarabb azt tervezik, hogy mit is fognak majd készíteni, ha eljön végre ez a jeles alkalom. A libák pácolása és az előkészületek már az előző napokban elkezdődtek, míg a zöldségeket frissen a kerti veteményesekből hozták magukkal.

Reggel az eső ellenére már kígyózó sorokba rendeződtek a vendégek, ugyanis a híres libamájpástétomról senki sem szeretett volna lemaradni. 3,5 kg pástétom készült, amely 15 kg kenyér kíséretében fogyott el.

A mennyiség szemléltetése miatt jöjjön egy kis számolás. Ha egy átlag 1 kilogrammos kenyeret veszünk alapul, ami kb. 20 szelet, akkor legalább 300 szelet kenyérről beszélhetünk. Egy kiadós, kellemes reggelinek megfelelő mennyiség és persze a nagyobb szeleteket több részre is felvágták.

Kiskunfélegyházi Libafesztivál pit boss grillsütő okosgrill
Kiskunfélegyházi Libafesztivál gyönyörű virágok között

A fesztiválra és a főzőversenyre több fronton is készült a csapat. A finom ételek és a jó hangulat mellett gyönyörű virágokkal díszített környezet fogadta a látogatókat, hogy igazán otthonos, kellemes legyen a náluk töltött idő.

A libazúza gulyásleves mellett készült libamell, libamáj és libacomb is, karamellizált almával és körtével, illetve különböző zöldségekkel – többek között a Pit Boss 700FB pellet grillsütő segítéségével. A képek böngészése közben szinte érezzük a finom illatokat.

Fekete István elmondta nekünk, hogy a Mázlibák csapata kifejezetten bükkfa pelletet használt a grillsütő fűtéséhez, az elkészült ételekkel pedig elégedettek voltak.

Kiskunfélegyházi Libafesztivál tetovált séf pit boss grillsütő okosgrill
Kiskunfélegyházi Libafesztivál Fekete István a tetovált séffel, Serényi Zsolttal

István és a Mázlibák csapata 2020 szeptemberében is részt vesz a XXII. Kiskunfélegyházi Libafesztivál-on, mi pedig már most arra készülünk, hogy időben sorba álljunk a kapós libamájpástétomért és a különböző finomságokért.

Az alábbiakban tekintsétek meg a rendezvényen elkészült fotókat.

A Pit Boss és Louisiana pellet kerti grillek idén ősszel és télen további rendezvényeken is ott lesznek, amelyekről szintén beszámolunk. Istvánnak és a Mázlibáknak további sok szép sikert kívánunk.

Ha pedig további grill receptekre, illetve grill és barbecue bejegyzésekre vagy kíváncsi ne maradj le, vár téged is a BBQ és grill közösség facebook csoport. Ott találkozunk!