Sertésoldalas barbecuezás kezdőknek

Sertésoldalas barbecuezás kezdőknek

Ebben a bejegyzésben a sertésoldalas bbq technikához hoztunk el tippeket. Kiemeljük mire kell fokozottan ügyelni, továbbá bemutatjuk a lehetséges elkészítési módokat és trükköket.

oldalas bbq barbecue tippek kezdőknek okosgrill
BBQ oldalas

 

Most bevezetünk téged is az oldalas füstölés világába! Megismerheted az alapokat, a pellet grill működését és abban is segítünk, hogy hogyan válaszd ki a megfelelő alapanyagokat.

Amennyiben kezdő vagy, szánj egy kis időt ezen hasznos tippek elolvasására, s legyél te a következő kerti sütés-főzés helyi sztárja!

Ezek hát a sertésoldalas barbecuezás egyszerű lépései

1. A sertésoldalas kiválasztása: cél az egyenletesen elosztott hús- és zsírrész

Ezen húsfajta füstölése könnyebb mint gondolnánk, mindössze annyit kell tennünk, hogy betartjuk a kulcsfontosságú lépéseket és minőségi alapanyagokat választunk.

Az első lépés, hogy egy olyan húsdarabot válasszunk, amely a grillrácson is omlós és szaftos fogássá válhat. Előfordul, hogy a fiatalabb jószág oldalas része az egyik oldalon vastag és húsos, a másik végén pedig egy vékony hús vagy zsírréteg borítja a csontot.

Olyan darab kiválasztása a cél, ahol a hús és a zsír a lehető legegyenletesebben oszlik meg, ugyanis ez teszi lehetővé az optimális füstölést. Egy igazi bbqkatasztrófa ha az oldalas egyik vége szaftos és omlós, a másik oldalon pedig száraz, rágós falatok vannak.

Kulcsfontosságú tehát, hogy olyan részt válasszunk amelyen megfelelő mennyiségű zsír található. Természetesen nem kell egy tonna, de ha a húsdarab körülbelül 20 százalék zsíros részből áll, akkor már segít abban, hogy a sertés ízletes, kellőképpen lédús és lágy maradjon, még egy hosszú füstölés alatt is.

Amennyiben sikerült beszerezned egy egész darabot, akkor nincs más dolgot mint hosszában félbevágni a táblát és a vastagabb oldalt a rácsokra helyezni. Ugyanis ennek a résznek több sütésre lesz majd szüksége.

2. A hús előkészítése

Elérkeztünk a sütés előtti fázishoz, amikor a hús megfelelő előkészítését taglaljuk. Sajnos nagyon sokan átugornak egyes lépéseket, mely a bbq folyamat végén száraz, rágós ételt eredményez.

A legtöbb kezdőnek például komoly fejtörést okozhat a membrán leszedése a sertésoldalas esetében. Ezt a részt mindenképpen el kell távolítani, különben a bordaszeletek kifejezetten rágósak lesznek, még több órányi füstölés után is.

Az oldalast megtisztítjuk, és a csontok közötti membránt kissé bevágjuk, hogy ezáltal könnyebb legyen majd szétszedni és végül egy zamatos, omlós ételt kapjunk. Ezután, már csak a fűszerezés maradt hátra.

3. Fűszerezés utáni pihentetés

Amikor megtisztítottuk az oldalast és bedörzsöltük a tetszés szerinti fűszerkeverékkel, akkor szükséges kicsit pihentetni a húst, mielőtt a forró grillrácsra tennénk. Hagyjuk legalább egy óráig a hűtőszekrényben, ezáltal lehetővé tesszük, hogy a vízben oldódó összetevők feloldódjanak.

Ennek eredményeként egy mázszerű folyadék képződik, mely behatol a hús mélyebb rétegeibe is. Ezáltal a füstölt sertésoldalas egy igazán ízletes fogás lesz kívül, belül egyaránt.

4. Pikáns pácok egy fejedelmi sertésbordához

Nem kötelező pácolni a bordákat, azonban ez is egy lehetséges elkészítési mód. Az izmok és a zsírok egy részének lebontása érdekében hasznos lehet valamilyen főzőolajba helyezni. Jelen esetben, mi mindenképpen extra szűz olívaolajat ajánlunk az ízesítéshez.

További opciók a citromlé, almaecet, szójaszósz és egyéb fűszernövények, pl. rozmaring. De ne feledjük, hogy a bors és a cukor inkább a dörzsölési folyamat része. Arra azonban ügyelni kell, hogy a tartály, amelyben a bordákat pácoljuk, elég nagy legyen ahhoz, hogy azok teljesen elmerüljenek a folyadékban.

Végezetül lezárjuk és legalább 8 órán keresztül a hűtőszekrényben tároljuk.

5. Kellemes állagú sertésoldalas a te ízlésed szerint

Mielőtt még beizzítanád a pellet grillt, meg kell fontolnod, hogy milyen textúrájú húst szeretnél a tányérra varázsolni. Ezt mindenki a saját stílusa szerint alakíthatja, van aki a csontról leváló omlós oldalast kedveli és vannak olyanok is, akik inkább a picit rágósabb, jól átsütött steakhez hasonló állagot részesítik előnyben.

Természetesen a különböző ételek és ízlések, más-más elkészítési módot igényelnek.
Amennyiben, egy puha, lágy sertésoldalasra vágysz, figyelmedbe ajánljuk a létező legnépszerűbb 3-2-1 módszert. Ez a technológia meglehetősen egyszerű, a húst 3 órán át kell füstölni 110°C-on.

Ezután távolítsuk el őket a grillről, és tekerjük be hentespapírba vagy alumíniumfóliába kis mennyiségű folyadékkal (permetezés, fújás). Ezután helyezzük vissza a becsomagolt húst, majd 2 órán keresztül 110°C-os hőmérsékleten tovább mehet a barbecue.

Ez idő alatt a sertésoldalas megfelelően párolódik, és a kapott gőz elősegíti a hús, zsír és a porc lebontását. Az utolsó lépés a papír, vagy fólia eltávolítása és a sertésoldalas visszahelyezése a grillre 110°C hőmérsékleten, amíg el nem éri a kívánt lágyságot.

Ez semmiképpen sem tarthat tovább mint egy óra. Amennyiben szeretnénk bevonni a húst valamilyen szósszal, akkor azt tegyük meg az utolsó 15 perc előtt, így kellemes karamellizált réteget kapunk majd a sertésoldalas felületén.

Ennek a módszernek természetesen van több változata is (például 2-2-1). Aki a picit rágósabb húst kedveli, annak javasoljuk, hogy a sütési folyamat végén mindenképpen alacsony hőmérsékleten (110°C-tól 120°C-ig) süsse az oldalast.

6. Grillezés indirekt hőn keresztül

Bármely hús füstölése során ügyelni kell a megfelelő távolságra a hőforrástól, lángtól. A közvetlen hő ugyanis túl gyorsan felforrósítja a felületet, így elszenesedett kéreg és rágós hús lesz az eredmény. A füstölésre szánt húsok esetén is, mint pl. a sertésoldalas időre van szükség a zsírok és porcok bomláshoz.

Tehát a fejedelmi ízek kulcsa a türelem. Véleményünk szerint, egy ínycsiklandó fogásért megéri várni.

7. Sertésoldalas csonttal lefelé

Egyszerűen fogalmazva: amikor füstölsz a rostélyrácson, fontos, hogy a húsokat csonttal lefelé helyezd el. Ezáltal a füst egyenletesebben hatol át az oldalas egész részén. Ellenkező esetben a hús elveszti szaftosságát, ugyanis a lédús zamatok, aromák a csontok közelében gyűlnek össze, és megakadályozzák, hogy a füst mélyen behatoljon a húsba.

8. Permetezz a szaftos ízekért

A hús permetezése segíthet a nedvesség megtartásában a füstölési folyamat során. Amennyiben az oldalast becsomagolt formában sütöd, akkor félóránként permetezz előtte. A folyadék típusának megválasztása leginkább a hús típusától és a te ízlésedtől függ.

Mi a sertésoldalashoz mindenképpen javasoljuk az almalevet és az almaecetet. Az almalé édessége szépen párosul a sertéshússal, míg az ecet megakadályozza, hogy túl édes legyen. Több barátunk már almaecet-kóla kombinációt használ.

Mindössze egyetlen érvet tudunk felhozni a spriccelés ellen: esetenként megakadályozhatja az optimális kéreg kialakulását. Ettől függetlenül, a kezdő szakácsoknak mindenképpen ezt a technikát ajánljuk a nedvesség fenntartásához.

9. Mikor készül el a sertésoldalas?

Technikai szempontból az oldalas akkor készül el, amikor a belső hőmérséklet eléri a 72°C-ot. A zsírok azonban 87°C és 95°C között már könnyedén megolvadnak, ezért célszerű, ha a kinézetük, illatuk és a megérzésünk alapján döntünk. Érdekesség, hogy sertésoldalásnál nem igazán szokás maghőmérsékletet figyelni, de persze ahány ház, annyi szokás.

Alkalmazhatunk maghőmérőt is a hús állapotának ellenőrzésére. Vizsgáljuk meg a textúrát egy evőeszközzel, nézzük meg a hús színét. Amennyiben szósszal is bekentük a hús felületét, ellenőrizzük, hogy kellőképpen karamellizálódott-e.

10. Fenséges sertésbordák a Pit Boss pellett grillrácson

Az előző tanácsok megfogadása kiváló fogásokat eredményezhet, ugyanakkor kezdőként a tűz és a füst kezelése komoly feladat. Szerencsére a Pit Boss pellet grillek könnyedén használhatóak és intelligens hőmérséklet-szabályozással rendelkeznek. Ezáltal kiválóan megtartják a meleget és a füstöt.

A Pit Boss fa pellet grillező tehát mindenki számára tökéletes társ, legyen szó akár kezdő-, akár mesterszakácsról.