Útmutató a különböző USA BBQ szószokhoz 1000 szóban
Minden államnak megvan a maga jellegzetes fűszere, íze, amely a receptekben a középpontban áll. A különböző barbecue szószok tisztelegnek a gazdag bbq hagyományok előtt, így ezeknek az ízeknek hála izgalmas utazást tehetünk az USA-ban.
A hagyományos ízeknek, mint például a Kansas City Red BBQ szósz vagy a California Hot BBQ szósz, mind megvan a maga története.
Kaliforniai csípős szósz
Californiacation
A Kaliforniában élőknek megvan az a különleges képességük, hogy bármit, ami eredetileg nem kaliforniai, különlegessé varázsoljanak egy kis csavarral.
Ez történt a híres kaliforniai csípős szósszal is. Ennek a mártásnak az ihletét eredetileg a fűszeres Sriracha szósz adta, amelyet eredetileg Thaiföldön találtak ki, majd később egy Vietnamból érkező kínai bevándorló hozta be az USA-ba.
Gyümölcsös chili
A California Style Hot szószban vissza akarták csempészni a Sriracha ízvilágát, ugyanakkor megtartották a chili finom gyümölcsös ízét. Ezt úgy érték el, hogy a szószba nem kevesebb, mint 30% frissen őrölt chili került. Egyértelműen érezhető a piros és a zöld jalapeno, a füstölt chipotle és a friss pirospaprika kombinációja.
A szósz jól passzol számos ételhez, mint például a grillezett csirkeszárnyakhoz, a húsgolyókhoz és a sertésoldalas mázához. De egy csepp szósszal a kaliforniai sushi tekercs, az osztriga vagy az avokádó szendvics is kiegészíthető.
Karolina stílusú mustár
A legjobbak legjobbika
Aki kóstolta már az Észak- és Dél-Karolina államok barbecue ételeit, egyetért abban, hogy Észak és Dél-Karolina-ban tudnak a világon a legjobban barbecuezni. Kevés más helyen lehet egy egész disznót olyan ízletesre és omlósra elkészíteni, mint itt, ahol a húst akár napokon keresztül, lassan füstbe készítik el. Azért azt hozzá kell tennünk, hogy a többi tradicionális barbecue államban szintén a sajátjukat mondják a legjobbak legjobbikának.
Minél délebb, annál édesebb
A Karolina-i barbecue szószok alapja a mustár. Északon a mustárszósz hagyományosan savasabb ízű és hígabb állagú. Ennek oka az, hogy az angolok már régen bevezették ide a mustárt és az ecetet. Délen viszont a szószon a franciák hatása érződik, akik a mustár mellett némi cukrot is adtak a szószhoz.
A Carolina stílusú mustárunkat az utóbbi, a déli variáció ihlette. A hosszabb főzési idő alatt a mustár éles íze valamelyest lágyul, és lassan egyre édesebb lesz így alkotva tökéletes ízkombinációt.
Gilroy stílusú fokhagyma szósz
A világ fokhagyma fővárosa
A kaliforniai Gilroyban hagyományosan annyi fokhagymát termesztenek, hogy a lakosok évente egyszer hatalmas fokhagymafesztivált rendeznek a Christmas Hill Parkban.
A fokhagyma szerelmesei süteményeket, fagylaltot, turmixokat és szószokat kóstolhatnak különféle fokhagymákkal ízesítve.
A Gilroy stílusú fokhagymaszószt ez a régió és a helyi receptek ihlették. A fokhagymaszószt a szokásosnál kissé pikánsabbá tették, hozzáadva a feketeborsot, a zöldfűszereket és az egyéb fűszereket, így tökéletes párost alkotnak a barbeceu és grill ízeivel.
A Gilroy stílusú fokhagyma szósz jól passzol hamburgerhez, bárányhoz, tenger gyümölcseihez (pl. kagylóhoz). De érdemes kipróbálni avokádóval vagy grillezett sárgarépával is.
Kansas City stílusú vörös szósz
Életstílus
Kansasban, a „Barbecue fővárosában” minden sarkon található egy bbq étterem. És ha a sarkok között van elég hely, akkor még ott is akad egy-kettő!
Ez az állam a Kansas City Barbeque Society székhelye is, amely a világ legnagyobb bbq versenyét szervezi általában mintegy 600 csapat részvételével. Kansasban minden a barbecueról szól! A népszerű tévéműsoroktól kezdve a hírességekig, akiknek a képeivel díszítik a legjobb éttermek falait – a barbecue itt valóban életstílus!
Joe’s Kansas City Bar-B-Que
A leghíresebb bbq étterem ezen a palettán a Joe’s Kansas City Bar-B-Que, amely évekkel ezelőtt egy benzinkúton indult, és mára a környék legjobb oldalasait készíti.
A kansasi barbecue szószt gyakran a paradicsom és a cukor hagyományos, felismerhető vörös szószának tekintik. Kóstold meg ezt a díjnyertes szószt!
Memphis stílusú édes és füstös szósz
Memphis in May
Tennessee állam minden évben megrendezi a „Whole Hogg Barbecue” világbajnokságot az állam harmadik legnagyobb városában, Memphisben.
A „Memphis in May” résztvevő csapatai jelentős összegeket ölnek bele ebbe a fesztiválba, hisz csak a legmagasabb minőségű hússal indulnak és a belépési díj is több ezer dollár.
De minden résztvevő tudja, hogy ha jól szerepel a fesztiválon, akkor a következő években sokáig profitálhat belőle, mert Memphisből és a környékről mindenki meg akarja majd kóstolni a barbecue ételét, és ezzel sok pénzt fog kaszálni.
Édes és füstös
Eredetileg a Memphis barbecue szószok a Kansasban található szószokból származtak, paradicsomos és cukros alapokkal, de a memphisi változat sokkal füstösebb és édesebb ízű irányba csap át.
A Memphis Style édes és füstös szósz egy hosszú kísérletezés eredménye. Azzal a céllal készült ez a szósz, hogy képes legyen megnyerni egy olyan bbq versenyt, mint a Whole Hogg Barbeque. A tökéletes íz érdekében nem kevesebbet, mint valódi füstöt és némi szardellát is hozzáadtak, ami nem teszi halízűvé, de bársonyos textúrát kölcsönöz.
Mississippi Comeback szósz – A roston sült szósz tradicionális íze
See You next time?
A legenda szerint, ha egy Mississippi-i étteremben a vendégeknek nem kínálnak Mississippi Comeback szószt, akkor sosem fognak oda újra betérni.
Így ez a rózsaszín, majonéz alapú szósz az állam lakói számára alapélelmiszer. Ez az egyetlen hely az Egyesült Államokban, ahol még a nagy gyorséttermi láncokban is kapható ez a szósz. Barbecue szószként rendkívül népszerűvé vált és ez valójában egészen különleges, mivel a szószt eredetileg inkább mártogatósként vagy salátaöntetként használták. Sokoldalúsága miatt vált oly sok ember kedvencévé!
Általában a szósz rózsás színe a ketchup hozzáadásának köszönhető, de ebben a verzióban ez elsősorban az ízletes pirospaprikának tudható be, amely édessé és fűszeressé teszi a szószt egy kis bors fűszerességével.
Alabama stílusú fehér barbecue szósz
Big Bob Gibson legendája
Big Bob Gibson egy igazi barbecue-legenda Alabamában, akinek 1925-ben először – füstölgő fával és egy csipet sóval – sikerült elkészítenie a világ legfinomabb csirkéjét és sertését egy saját kezével készített helyen.
A mai napig a fehér mártogatós szósz – amelyet barbecue ételeivel tálalt – az eredeti recept szerint készül majonéz, feketebors és ecet egyszerű kombinációjából. Eközben a „Big Bob Gibson Bar-B-Q” országos legendává és zarándokhellyé nőtte ki magát a barbecue szerelmeseinek körében. Itt még hétköznap is hosszú sorok állnak az étterem előtt.
A titkos recept
Alabamai utazásunk során beszélgettünk a híres Alabama White szósz készítőjével.
És meglepetésünkre lelkesen elmagyarázta, hogyan készült a híres szósz. Csak sokkal később fedeztük fel, hogy szinte mindenki, aki kérdezi, megkapja a receptet. De mindenki megkapja a saját receptjét, így az eredeti szósz pontos aránya még mindig féltve őrzött titok.
Így a mai napig az Alabama White szósz számtalan változata létezik. A Big Bob Gibson-é azonban kifejezetten savanykás íze miatt emelkedik ki. Körülbelül 100 évvel ezelőtt, amikor elkészült a népszerű szósz első változata, az emberek savanyúbb ételeket fogyasztottak. Annak idején ez a savanyú íz elfedte a nem ízesített húst. Szerencsére saját változatunk már nem ennyire savas, és hihetetlenül finom grillcsirkével vagy salátaöntetként.