10 ízletes házi barbecue szósz recept

10 ízletes házi barbecue szósz recept

Meglepő, hogy valójában milyen egyszerű megtanulni a házi készítésű BBQ szósz különleges fortélyait. A cikk olvasása közben kétség kívül azon fogsz tűnődni, hogy miért is nem próbáltad eddig.

10 bbq szósz recept okosgrill
10 bbq szósz recept okosgrill

Amennyiben teljesen kezdő vagy, akkor sincs aggodalomra ok, ugyanis a következő receptek nem igényelnek különösebb, kulináris tudást. Ráadásul, a szószok fűszerezését teljes mértékben a saját ízlésedhez igazíthatod.

Persze sokaknak eszükbe sincs otthon kísérletezgetni vagy változatosságra vágynak, ezért bevált, már kipróbált bbq szószokhoz nyúlnak.
Lehet kicsit édesebb, savasabb – ahogy igazán szereted.

Íme 10 ízletes BBQ mártás, szósz recept, amelyet bátran ajánlunk a sertésoldalas és más népszerű húsok grillezéséhez/füstöléséhez. Persze nyugodtan próbáljátok ki más húsokon és finomságokon, illetve formáljátok saját ízléseteknek megfelelően.

1. Tequila BBQ szósz

Ez a recept édes és pikáns elemeket is tartalmaz egy kis tequilával, valamint lime-lével megbolondítva.

Hozzávalók:

  • 1 csésze ketchup
  • 1/2 csésze világosbarna cukor
  • 2 gerezd fokhagyma, darált
  • 3 evőkanál melasz/cukorszirup
  • 3 evőkanál méz
  • 1/4 csésze Tequila Blanco
  • 1/2 kifacsart lime
  • 1 evőkanál édes bbq fűszerkeverék

Elkészítés

Egy keverőtálba adjuk hozzá a ketchupot, a barna cukrot, a fokhagymát, a melaszt, a mézet, a tequilát, a limelevet és a fűszerkeveréket.
Keverjük össze alaposan az összetevőket, majd adjuk hozzá a húsokhoz a bbq utolsó órájában. A grillezés utolsó fázisában a szósz kellemesen karamellizálódni fog a barbecue alapanyag felületén.

2. Carolina Mustard

A Carolina stílusú barbecue híres a mustáralapú mártásáról. Ez a szósz magába foglalja a mustár ecettel, édes barna cukorral és különleges fűszerekkel való gyengéd keveredését.

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze almaecet
  • 1/4 csésze sötétbarna cukor
  • 1/4 csésze méz
  • 1 evőkanál csípős szósz
  • 2 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál édes bbq fűszerkeverék
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • 2 csésze sárga mustár

Elkészítés

Egy nagy edényben keverjük össze az alapanyagokat. Ezt a mártást a kész hús mellé is fel lehet szolgálni, vagy bekenhetjük vele a az oldalasokat, húsokat a füstölési folyamat végén (legfeljebb egy órával azelőtt, hogy levennénk a sütőről).

3. Thai mogyorómártás

Amennyiben igazi ínyenceknek főzöl, ezzel a barbecue szósszal garantáltan lenyűgözöd majd őket. Káprázatos ízvilágot varázsolhatsz a tányérra a thai mogyorómártással bevont bbq húsokkal.

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze szójaszósz
  • 1/2 csésze ketchup
  • 1/3 csésze krémes, olvasztott földimogyoróvaj
  • 1/4 csésze édes chili szósz
  • 2 evőkanál rizs ecet
  • 2 teáskanál thai vörös curry paszta
  • 1 evőkanál kínai fűszerkeverék (öt ízzel)
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 kifacsart lime

Elkészítés

Egy nagy üveg keverő edénybe adjuk hozzá a szójaszószt, a ketchupot, a meleg/megolvasztott földimogyoróvajat, az édes chili szószt, a rizs-ecetet, a thai vörös curry pasztát, a kínai fűszert, a lime levet és a koriandert.
Kevergessük, majd várjuk meg, hogy az ízek és az aromák összeérjenek. Végezetül, tálaljuk a sertés-, csirke- vagy marhahúshoz.

4. Kansas City BBQ szósz

A tradicionális amerikai barbecue szósz (kivéve ha déli származású), az édes, ketchup és melasz alapú Kansas City mártás. Elkészítése meglehetősen egyszerű, ezzel a recepttel garantált az eredeti barbecue íz.

Hozzávalók:

  • 500 ml zúzott paradicsom
  • 1 csésze ketchup
  • ½ csésze melasz
  • ½ csésze barna cukor
  • 1 evőkanál őrölt mustár
  • 1 evőkanál paprika
  • 1 evőkanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál hagymapor
  • 1 evőkanál édes bbq fűszerkeverék

Elkészítés

Adjunk egy nagy keverő edénybe zúzott paradicsomot, ketchupot, melaszt, barna cukrot, őrölt mustárt, paprikát, fokhagymaport, hagymaport. Végül, ne feledd az elengedhetetlen fűszerkeveréket sem! Keverjük össze, amíg a szósz sima és krémes nem lesz.

5. Kelet-Texasi BBQ szósz

Ez a mártás Texas keleti részén igazán közkedvelt. Tulajdonképpen abban különbözik a közép-texasi barbecue-tól, hogy leginkább sertéshez, nem pedig marhahúshoz készítik. Ezen a területen a barbecue szószok nem túl intenzív ízűek, leginkább a hús természetes ízére fókuszálnak.

Ez a recept mindössze 3 egyszerű összetevőt tartalmaz, melyek célja a füstölt sertéshús aroma fokozása.

Hozzávalók:

  • 1 csésze almaecet
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű mustár
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz

Elkészítés

Egy kis tálban keverjük össze a mustárt, az almaecet és a Worcestershire szószt. A grillezés során becsomagolt barbecue húsokat, időnként ki kell csomagolni és be kell kenni a mártással. A fokozott íz érdekében ezt 15-20 percenként ismételjük meg.

6. Bourbon BBQ szósz

A klasszikus barbecue ízek ezzel a mártással egy intenzív aromát kapnak, s ezáltal egyedülálló ízvilágba repítenek minket.

Hozzávalók:

  • ½ csésze barna cukor
  • 2 darált fokhagyma gerezd
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csésze ketchup
  • ¼ csésze melasz
  • 1 evőkanál édes bbq fűszerkeverék
  • 2 evőkanál Worcestershire szósz
  • 30-40 ml Bourbon whisky

Elkészítés:

Egy közepes méretű tálban összekeverjük a ketchupot, a barna cukrot, a melaszt, a mézet, a fokhagymát, a Worcestershire-t és az 1 evőkanál édes fűszerkeveréket. Amikor az alap hozzávalók kellőképpen vegyültek, adjunk hozzá egy kis bourbon whisky-t, majd keverjük újra, amíg a szósz simává nem válik.

Ezután egy sütőálló serpenyőbe öntsük a mártást és felforraljuk. A barbecue húsokra a sütési folyamat végén visszük fel a szószt. Ezzel a BBQ mártással 15 perc alatt szaftossá és ízletessé válik a füstölt hús.

7. Chipotle Chili szósz

A chipotle paprika füstös aromái lenyűgöző összhangban állnak a citrusos naranccsal és a lassan füstölt sertéshússal.

Hozzávalók:

  • ¾ csésze narancslé
  • 1/3 csésze korianderlevelek, frissen
  • ¼ csésze méz
  • ¼ csésze ketchup
  • 2 evőkanál lime juice
  • 2 chipotle paprika az Adobo szószban
  • 1 evőkanál Adobo szósz (fűszerpaprika-őrlemény, konyhasó, fokhagyma, ecet)
  • 1 evőkanál édes bbq fűszerkeverék

Elkészítés:

Egy turmixgépbe adagoljuk a hozzávalókat: ¾ csésze narancslé, koriander, méz, ketchup, lime juice, 2 chipotle paprika, Adobo szósz és 1 evőkanál fűszerkeverék. A robotgép tökéletes keverést tesz lehetővé, így egy teljesen sima, könnyen kenhető mártást kapunk. A sütés utolsó órájában 15-20 percenként adagoljuk a sertésbordához.

8. Almaborral és juharsziruppal készült barbecue szósz

Az almabor és a juharszirup egy finoman ragacsos, sós-édes öntettel egyedülálló ízt kölcsönöz a húsoknak.

Hozzávalók:

  • 1 ½ csésze almabor
  • ½ csésze világosbarna cukor
  • ½ csésze tiszta juharszirup
  • 3 evőkanál almaecet
  • 3 evőkanál Dijon mustár
  • 3 evőkanál sárga mustár
  • 2 teáskanál almás bbq fűszerkeverék
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • ¼ teáskanál kakukkfű, szárítva
  • ¼ teáskanál chili por

Elkészítés:

Elsősorban ellenőrizzük a pellet-rács megfelelő hőmérsékletét (előmelegített 200-205°C). Helyezzünk egy öntöttvas serpenyőt a rácsra, és az edénybe adagoljuk az almabort, juhar-szirupot, barna cukrot, alma-ecetet, Dijon-t és sárga mustárt, kukoricakeményítőt, Rub-ot, fahéjat, szegfűszeget, kakukkfüvet és chili port.

Keverjük össze és forraljuk fel. Ezután csökkentsük a grill hőmérsékletét 150°C-ra, és hagyjuk kicsit állni a szószt, ügyelve rá, hogy 5 percenként ne felejtsük el megkeverni. Körülbelül 15-20 perc alatt megkapjuk a kellő sűrűséget, ekkor adjuk hozzá a vajat és keverjük, amíg meg nem olvad.

Ezután az elkészült barbecue mázat vegyük le a rácsról, majd kenjük be vele az ízletes barbecue húsokat.

9. Barna cukros, fokhagymás gyömbérmártás

Egy édes és sós mártás, mely ázsiai ízeket varázsol a kerti grillezés és BBQ partyk szenzációs hangulatához.

Hozzávalók:

  • 1 csésze ketchup
  • 6 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál fokhagymapor
  • ½ darab vaj
  • 1 evőkanál gyömbér
  • 1 evőkanál kínai fűszerkeverék

Elkészítés:

Kombináljuk össze az alapanyagokat egy serpenyőbe, keverjük és forraljuk fel. Fogyasztás előtt hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni.

10. Fűszeres BBQ kóla mártás

Egy izgalmas szósz, melyet kifejezetten könnyű elkészíteni, ezzel az újdonsággal garantáltan lenyűgözöd majd a vacsoravendégeid. Bátran próbálkozz a különféle kólafajtákkal, kipróbálhatod például a Vanilla-t vagy a Cherry-t is.

Hozzávalók:

  • ¼ csésze barna cukor
  • ½ teáskanál csípős szósz, pl. Kosmo’s Q Rib glaze cherry apple habanero
  • ½ teáskanál Cayenne paprika
  • 1 csésze kóla
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csésze ketchup
  • ¼ csésze Worcestershire szósz

Elkészítés:

Egy kis tálban keverjük össze az összetevőket, amíg könnyed és sima nem lesz. A füstölés során becsomagolt húsokat, időnként (15-20 percenként) csomagoljuk ki és kenjük be az öntettel.

Összefoglalás

Ha csak 10 házi szószt próbálsz ki a nyáron a grillsütőben készült húsok ízesítésére, akkor legyen ez a 10 szósz az. Örömmel ajánljuk, hisz mindegyik önmagában is különleges. Néhány épp azért, mert nagyon egyszerű, míg néhány pedig az összetevői miatt számít nagyon extrának. Jó barbecuezást, füstre fel! 

Volt már egy ehhez hasonló cikkünk, ott 5 házi bbq szósz receptjét hoztuk el. Ha eredeti USA szószok és fűszerekre vagy kíváncsi válassz egyet a kínálatunkból.