Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Csirke, kacsa és más szárnyasok a grill és barbecue világában

egész grillcsirke recept okosgrill

Csirke, kacsa és más szárnyasok a grill és barbecue világában

Mi is az a baromfi? A baromfit, másnéven háztáji szárnyast vagy apró marhát, több fronton is hasznosították az elmúlt pár ezer évben. Tartották a húsáért, közben tojást adott, illetve a tollát is hasznosították. Ilyen állatok a tyúk (csirke), a kacsa, a liba, a pulyka. Nézzük meg a barbecue és a grill világában miképp is kerülnek a rácsokra és miért is szeretjük ennyire.

egész grillcsirke recept okosgrill
Egész grillcsirke

1. Csirke

A csirke a barbecue világ egyik alaphúsa. Egészben is fehasználható, de akár több különböző részre is osztható. A dobverők (alsó comb), a szárny, a teljes (egész) comb és a mell, mindegyikből más és más hozható ki egy-egy alkalommal, amikor beindítjuk a grillsütőnket.

Sőt a csirkét egészben sütve és kiterítve is izgalmas fogások készíthetők. Nézzük meg az említett vágásokat és azt, hogy mire használhatók.

– Egész csirke


Kezdjük is a grillezett egész csirkével, amiből egyben sütve szaftos, omlós grillcsirkét készíthetünk. Népszerű recept a forgó nyárson történő sütés, emellett szekrény sütőkben a lógatva sütés, illetve sörös doboz segítségével állítva is fantasztikus végeredményt kapunk majd.

A húsit szépen szeletelhetjük, amit szinte bármilyen körettel párosíthatunk vagy akár szendvicsbe is tehetünk, illetve salátához kockázhatjuk.

Izgalmas és népszerű barbecue alternatíva, ha a csirkét kettényitva összelapítjuk és kiterítve helyezzük a rácsokra.

– A csirkemell

A csirkemell az egyik legsokoldalúbban felhasználható húsféle a piacon. Előnye, hogy nagyon kevés zsiradékot tartalmaz, fehér húsnak számít, kínálhatjuk felszeletelve, pácolva, grillezve, füstölve és akár a kedvenc töltelékünkkel együtt.

A csirkemell sütve is felhasználható salátában, szendvicsben vagy aprítva a különböző levesekben.

A csirkemell véknyabbik, alsóbb része szintén nagyon jó választás szokott lenni. Ez valamivel puhább, mint maga a mell, ugyanakkor remekül panírozható, süthető, gyorsan grillezhető és salátába is mehet.

A csirkemell, mint említettük egy kevésbé zsíros hús, így grillezésre inkább elterjedt (pl. pácolva), mint barbecuezáshoz. Azonban alacsony hőfokon is elkészíthető, ekkora viszont a megfelelő nedvesség biztosítására nagyon kell figyelni.

Emellett népszerű ételek a különböző gyümölcsökkel töltött „zsebes” mellhúsok, de tekerik a száradás elkerülése végett bacon szőnyegbe is.

– Felsőcomb

A csirkecomb beszerezhető combfiléként bőr és csont nélkül, vagy éppen bőrrel és csonttal együtt. A csirkecomb húsa barnás, és több zsírt tartalmaz a mellnél, ezért ennyivel ízletesebb.

A combfilé szeletelve vagy apróra vágva remekül illik a sültekhez vagy a rakott ételekhez. Használjuk bátran ragukban és húsos pitékben is. Természetesen gyrosként egymásra pakolva is süthetjük csakhogy mégegy klasszikust említsünk.

A marylandi csirke az egész combbal vagy külön-külön  is elkészíthető. A Maryland csirke szuper recept, kukoricás-babos ágyon készül tejszínes-vörösborral locsolva.

– Csirkecomb és szárnyak

A csirkeszárny és az alsó comb általában az olcsóbb csirkerészek közé tartozik – ami egyáltalán nem gond. Ragadós mázban vagy pácban kisütve igazi kézzel fogyasztható ételt. Ezeknek a fingerfood-ként hívott ételeknek igazi kultúrája van a grilles és barbecues körökben.

Az alsó combokból szuper csirkedobverők készíthetők, ami lógatva érdemes elkészíteni, ez is már-már hagyomány.

Ha pedig inkább darálva szeretnénk ételt készíteni, akkor a csirke darálthúst használhatjuk húsgombócokhoz, fasírtokhoz,  csirkeburgerhez,  vietnámi salátához. A marhahús helyett készíthetünk belőle tacót és enchiladát is.

2. Kacsa

Főképp az őszi grill és barbecue kedvelt alapanyaga a kacsahús. A népszerű szárnyas igazi gourmet húsnak számít. A csirkéhez képest zsírosabb, húsának vastartalma magasabb. 

– Egész kacsa

Egész kacsát (súlya: 1,5-3 kg) készíteni főképp töltelékkel hagyományos, ahol a kacsasült bőre kívül ropogós, belül pedig zseniális a májas töltelék. Grillsütőben tepsiben, kacsat álban (Római vagy Pataki tál) készítjük.

– Kacsamell

A kacsamell mind a grillezés, mind pedig a barbecue kedvelt alapanyaga, legalább annyira, mint a marhahús estén a steak. A kacsamellet kissé be kell irdalni, de óvatosan, hogy csak a zsírba vágjunk, a húsába ne, mert úgy kiszáradhat a mell.

– Kacsacomb

A kacsacomb is finom falat! A mellhez hasonlóan a comb is beirdalható kissé, majd pedig grill hőmérsékleten ropogósra süthető. Zsírossága miatt a kiszáradás nem fenyeget. Barbecue combok esetén legalább a 70-72°C-os maghőmérséklet ajánlott.

3. Liba

Nagyon örülünk, hogy a Márton-napi liba ételek egyre népszerűbbek hazánkban. Ilyenkor a közösségi oldalakon is sűrűn kerülnek elő a finomabbnál finomabb  libás receptek. 

– Egész liba

Az egész sült liba a többi szárnyashoz hasonlóan az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb fogás. A belseje nem csak a klasszikus májas töltelékkel tölthető, de még akár káposztás tésztával is telepakolhatjuk. 

Szuper recept az a változat is, amikor a libabőr alá töltik a májas tölteléket, míg a belsejébe rizses-zöldséges keverék kerül. Tulajdonképpen 2in1 étel lesz, egyben hús és köret is.

– Libacomb

Ha éppenséggel egy 5-10 kilós hízott libával úgy látjuk kevésbé fogunk elbírni, akkor érdemes kisebb alkotórészt elkészíteni. Ilyen a libacomb is, amely grill vagy barbecue technikával is elkészíthető. 

Egyik kedvencünk a pácolt libacomb lilakáposzta ágyon, amely hagymás alapban párolódik, majd a grillsütő segítségével a bőre ropogósra sül.

– Libanyak

A nyak esetén főleg a bőrét hasznosítjuk a libának. Ez a bőr kellően alkalmas arra, hogy libamájas töltelékkel megtöltsük, majd fűszerezve a grillen megsüssük, és akár vékonyan a saját zsírjával átkenjük. Szeletelve, szintén lilakáposztás ágyon tálaljuk.

– Libatepertő

Bár a libához írtuk, de kacsával is elkészíthető a tepertő. A fa pellett grilleken füstölhető a zsír, majd pedig a nyílt láng segítségével kisüthetjük a tepertőt és ezzel hasznos liba, illetve kacsazsírt is nyerhetünk.

4. Pulyka

Az USA hagyományos ünnepi szárnyasa a pulyka. Hazánkban kevésbé népszerű, de reméljük ez hamarosan megváltozik, mivel fantasztikus receptek vannak a tarsolyunkban. 

– Egész pulyka

Az 5-8k kg-s egész pulyka a kacsához, libához hasonlóképpen tölthető. Az óriás szárnyasba fér alapanyag, pl. karácsonykor rendkívül népszerű a gesztenyés-aszalt gyümölcsös töltelék.

Egészben sütve szintén jó választás egy bacon szőnyeggel beborítani, amely rásül a pulykára és nem engedi kiszáradni. 

– Pulykamell

A csirkemellhez hasonló a pulykamell is egy szárazabb, kevésbé zsíros alapanyag, amely grillezésre fantasztikus. Szintén töltehető gyümölcsökkel, különböző ízesített (juh)túrókkal.

Összefoglalás

Mit is írhatnánk ennyi szuper alapanyag után? Válasszuk is épp aktuálisan bármelyik husit is, abban biztosan egyetértünk, hogy az elkészítési módok között fogunk találni hagyományos és újhullámos, divatos módszert egyaránt.

Ettől szép nem csak grillezés, de a sütés-főzés világa is: egy kis változtatással mindig kicsit új ételt fedezhetünk fel.

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66