Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Pizza tészta stílusok, feltétek és hozzáillő borok

pizza tészta nyújtás stílus okosgrill

Pizza tészta stílusok, feltétek és hozzáillő borok

Neked is van kedvenc pizzád, de nem tudod milyen fűszerek vagy borok tennék igazán feledhetetlenné?

Fogadni mernék, hogy a válasz egy hatalmas és határozott: „igen”. Hiszen, a pizza bár az egyik legnépszerűbb étel a világon, mégis oly keveset tudunk róla. 

Nápolyi pizza
Neapolitan – Nápolyi pizza 

Ismerkedj hát meg a legnépszerűbb pizza tésztákkal, azok sajátos stílusával, valamint azzal, hogyan is varázsolhatod őket még különlegesebbé.

Eszközök a pizzasütéshez

Pizzasütéshez mégis mire lenne szükségünk, liszten, vízen és a feltétek mellett?

Természetesen a lista végtelen, de most csak a legfontosabbakat soroljuk fel:

Ajánlott bejegyzések: A pizzakő és a pizzakemence előnyei, Hogyan grillezzünk pizzát?

Tészta stílusok: Nápolyi pizza

Igen, a pizza az egyik legjobb találmány; bármikor, nappal és éjszaka is egyaránt. De honnan is eredeztethető igazán? Természetesen Olaszországból.

Azonban, még Itálián belül is létezik egy közkedvelt város, ahol kiemelten gazdag történelemmel bír ez a remekbe szabott étek. Ez a város pedig nem más, mint Dél-olaszország egyik ékszeres doboza, Nápoly.

Alapvetően, a nápolyi (vagy más néven: Neapolitan) pizza-tészta elkészítéséhez szükséges hozzávalók hétköznapiak és könnyedén beszerezhetőek. Ami viszont bonyolulttá teszi a műveletet, az maga az elkészítés folyamata. Nem véletlen tehát, hogy a valódi, tradicionális technikák továbbra is családról családra szállnak, és sok esetben féltve őrzött titoknak minősülnek.

Ettől függetlenül, ez az egyik legelterjedtebb pizza tésztafajta a világon. Hiszen ahány konyha, lényegében annyiféle módon értelmezhető a recept.

A hozzávalók a következők:

  • finomra őrül (pizza) liszt,
  • só,
  • víz,
  • és élesztő.

Ugye, egyáltalán nem tűnik vészesnek? Ám a java még hátra van.

A hozzávalókat optimális arányban összekeverik, majd kézzel gyúrják tökéletes állagúra a masszát. Amelyet sok esetben, akár 4 napon keresztül is a hűtőszekrényben tárolnak, hogy minél kiválóbb textúrát és ízvilágot érjenek el.

A folyamat elengedhetetlen része még a tészta vékonyra nyújtása, végezetül pedig a hirtelen, extrém magas (400-450°C) hőmérsékletet igénylő sütés, kb. 60 másodpercen keresztül. Egy ilyen pizza 30-32 cm-re van kinyújtva és a tésztabuci súlya 250-280 gramm.

New York-i pizza

Valószínűleg kevesen vannak a világon, akik ne próbálták volna már ki – akár tudtukon kívül is – azt a népszerű, vékony kérgű, ropogós pizza verziót, amelyet gyakran szeletekre vágva árusítanak az üzletek polcain – papírtányéron tálalva.

Nem más Ő, mint az Amerikai pizza-fővárosból származó New York-i változat.

Színe jellemzően barnább árnyalatú, mint Nápolyi riválisáé. Pedig mindössze csupán két extra összetevővel egészítik ki az alapot. Ezek a cukor és az olívaolaj. És a felhasznált víz mennyisége is eltérő.

Sőt, pontosan a vízben lévő ásványi anyagok, valamint a glutén találkozásának köszönhető az, hogy a New York-i stílusú pizzatésztában kifejezetten gazdag ízvilág bontakozik ki, és bármilyen feltéttel magabiztosan kombinálható.

Összeállítása és sütése egyaránt viszonylag egyszerű feladat.

Hiszen, szándékosan a tömeggyártás céljából készítik. A művelethez tökéletesen megfelel egy konyhai robotgép, valamint egy alacsonyabb hőmérsékletű sütő is.

Szicíliai pizza

Vajon melyik pizza tésztához kell még a New York-i stílusúnál is számottevően több folyadékot adnunk? – Naná, hogy a Szicíliaihoz! Ettől függetlenül, az összetevők terén teljes mértékben megegyeznek.

Sokak nagy kedvence, avagy a – karamellizált hagymával is kitűnően kooperáló – Szicíliai tészta valahol a vékony, illetve a vastag stílusok között helyezkedik el félúton.

Állaga tehát, leginkább a kenyérhez hasonlítható.

A tészta elkészítése feltétlenül gépi segítséget igényel, meglepően hamar megkel, ráadásul nyújtani sem szokás, ugyanis a magas víztartalom miatt magától szétterül egy négyzet alakú sütőlapon, tepsiben vagy pizzasütő formában.

Fontos észben tartani azt is, hogy a pihe-puha szicíliai stílusú tészta sütése esetén az is elengedhetetlen, hogy a sütőlemezre olívaolajat kenjünk.

chicago pizza okosgrill
Chicago stlye pizza

Deep Dish (vagy: Chicago-i) pizza

A Chicago-i eredetű Deep Dish leginkább egy pitével téveszthető össze, határozottan erősebb és gazdagabb az átlagos méretű pizza tésztáknál. Ami persze nem csoda, hiszen képesnek kell rá lennie, hogy elbírja a rá nehezedő, ropogós héjba csomagolt, óriási adag, többrétegű sajt, paradicsom, szalámi és egyéb feltéteket.

Jellemzően kiolajozott serpenyőben készítik.

Gyakori és egyben érdekfeszítő összetevője a kukoricaliszt vagy búzadara. Amelyeket íz és állagjavítás okán, egyaránt előszeretettel használnak.  

Egyike azon kevés, szuper sűrű pizza típusoknak, amelyeket kivétel nélkül késsel és villával fogyasztanak.

st louis pizza okosgrill
St. Louis pizza

St. Louis pizza – Avagy, a pizzák „keksze”

Ez a tészta leginkább a tálalás módjában mutat jellegzetességet, mint sem a hozzávalók vagy éppen a kacifántos elkészítési módozat terén.

A hangzatos név ellenére, tehát szinte biztosra vehető, hogy mindenki – aki ezt a cikket jelen pillanatban olvassa –  életében legalább egyszer evett már ilyen stílusban készített pizzát.

Hogy mégis mitől egyedi?

Ezt a meglehetősen vékony típust, a szokásos háromszög alakú szeletek helyett négyzetekre vagy téglalapokra szeletelik. Jellemzően zöldségekkel és más könnyed feltétekkel szokás fogyasztani. Továbbá az sem ritka, hogy éppen mustárral vagy más érdekességekkel gazdagítják.

Kitűnően illik a különféle házi szószokhoz.

Flatbread pizza okosgrill
Flatbread pizza

Flatbread Pizza

A Flatbread a létező talán legvitatottabb és rendkívül megosztó pizza tészta. Mi több, sokan még csak nem is tartják pizzának. Ugyanis elkészítése során szigorú szabály, hogy sem élesztőt és sütőport, sem kovászt és szódabirkabónát nem használhatunk fel.

Persze, a modern konyhában már gyakran szakítunk az ilyen és ehhez hasonló, hagyományos elvekkel.

Sokan a légies, pihe-puha héjáról ismerik fel, amellyel más pizza fajták esetében ritkán vagy egyáltalán nem találkozni. Ráadásul a diétázni vágyóknak is nagy kedvence, ugyanis roppant mód kevés kalóriát és zsírt tartalmaz.

római pizza okosgrill
Római pizza

Pizza Romana

A római pizza stílusával akaratlanul is találkozhatott már mindenki, aki sütött már ott tepsis pizzát. Míg a legtöbb pizza kerek, a római ezzel ellentétben négyszögletes és tepsiben készítik. Vastagabb tészta jellemzi, de hála a 48 órás kelesztésnek ezt a levegős állag kompenzálja. 

A római pizza így levegős, ropogós és könnyű.

Feltét típusok

Pepperoni

A csípős és karakteres pepperoni az egyik legjobb választás az erőteljes ízeket előnybe helyezők részére. Az ánizs, a cayenne paprika és a fokhagyma por is gyakori összetevője egy ilyen karakterű, minőségi feltétnek.

Ahhoz, hogy a megfelelő módon tudjuk ellensúlyozni ezt a tüzes ízvilágot, feltétlenül fogyasszunk mellé egy tetszés szerinti Cabernet franc vörösbort.

Kolbász

Édeskömény, kakukkfű és oregánó – eme lehengerlő kísérő elemek összetéveszthetetlenül sejtetik, hogy bizony megérkeztünk a vékony, mégis ropogós kolbász karikákkal megkoronázott, ínycsiklandó pizzákhoz.

Ha gazdag, kolbászos feltét, akkor pedig kizárólag a legmerészebb vörösborok jöhetnek csak szóba.

Ide tartozik például a kifejezetten telt és fűszeres Syrah, amely minden eddiginél élvezetesebbé varázsolja kedvenc pizzánkat.

Hawaii

Ezt az egzotikus, gyümölcsös, sonkás-ananászos feltétet senkinek sem kell részletesen bemutatni. Két féle ember létezik a világon: aki imádja, és aki előtt jobb, ha inkább ki se ejtjük a nevét.

Azonban azt mindkét tábornak érdemes tudnia, hogy elsősorban az édes, gyümölcsösségükről híres fehérborok képesek csak igazán kiemelni, ennek a pizzának a sajátos ízvilágát.

Ugye, ennek tudatában talán már megér egy próbát?

Sajtos

A klasszikus négysajtos pizza magáért beszél – nem véletlen, hogy szinte mindenki odáig van érte, aki valaha is kóstolta. Mi több, sokunk egyik jól bevált biztonsági pizzája, amikor éppen egy vadonat új helyet kívánunk felfedezni, és nem szeretnénk túl nagy kockázatot vállalni.

Amennyiben pedig egy közép-kategóriás száraz vörös borral párosítjuk, szinte garantált a siker!

Margarita

A lágy és egyszerű, mindig könnyed Margarita pizza leginkább a paradicsom és bazsalikom aromás jegyeivel csábítja el az embereket. Frissítő, finom feltét – ezért bármilyen – lehetőleg 1 évnél nem régebbi – száraz rosé kitűnő párosításnak ígérkezik mellé, amely egyáltalán nem nyomja el annak klasszikus és szerény ízeit.

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66