Amerikai aromák – útmutató pellet grillezéshez

Amerikai aromák – útmutató pellet grillezéshez

A pellet grillsütő bemutató videója után érdemes foglalkoznunk magával az üzemanyaggal is, a pellettel. Ez a természetes faanyagból készült kis tömörített granulátum számos előnnyel bír a normál fával, a gázzal vagy épp a faszénnel szemben a grillezés területén. De vajon milyen plusszal szolgál egy-egy ízesített változat? Ebből a cikkből kiderül.

ízesített fa pellet okosgrill

Mi is az a fa pellet?

Egy kicsit nyúljunk vissza az alapokhoz és nézzük meg mi is az a fa pellet, ami az USA-ban szinte forradalmat robbantott ki a grillezés és barbecuezás területén az elmúlt években.

A fa pellet 100%-ig természetes faanyagból készült, tömörített fűtőanyag. A 150 éves pellet technológia először a mezőgazdaság területén hódított, majd folyamatosan több iparágban is alkalmazni kezdték, többek között fűtés esetén is.

Pellet grill bemutató

Hogyan készül a pellet?

Egész pontosan most a Pit Boss/Louisiana pelletek készítéséről mesélünk, de a hazai gyártás is közel hasonló ehhez a folyamathoz. Az amerikaiak csak keményfából készítik a grillezők és smokerek fűtőanyagát. 

A pellet készítés folyamata: a fát kiszárítják, fűrészporrá őrlik, majd extrém magas nyomás alatt tömörítik és ezzel létrejön a kompakt pellet. Ligninnel (természetes faanyag) átkenve növelik tartósságát.

A fapellet a legkönnyebben használható fűtőanyag. Kevesebb, mint 1% hamu marad utána, tehát egy teljes 18 kg-s zsák pellet után csak ½ csésze hamu keletkezik. Fantasztikus, testes aromát ad anélkül, hogy oda kellene figyeljünk a levegő áramlására vagy épp a azonos méretű füstölő fákat kellene vágnunk.

Étkezési pellet, fűtő pellet

Fontos, hogy a fa pelleteket is két nagyobb csoportra oszthatjuk. Az egyik változat az élelmiszerhez használható, míg a másik a nem használható (fűtő) pellettek. A fűtő pelletek, vagyis a faégető kályhákban használt pelletek is ugyanúgy fából készülnek, de azokat nem igazán a hús füstölésére szánják felhasználási területként. Az olyan faalapanyagok, mint a lucfenyő tönkre teheti az ételek ízét. Ki szeretné, hogy a marhaszegye olyan ízű legyen, mint egy autó légfrissítő?

A fűtő pelletek emellett kötőanyagként enyveket vagy más vegyszereket is tartalmazhatnak, amelyek szintén nem segítik a finomságok elkészültét, illetve az ízüket és nem túl egészségbarát megoldások.

Az élelmiszer minőségű pellet viszont tisztán keményfából készül és nincs benne vegyi kötőanyag vagy ragasztó. Mivel az élelmiszerfogyasztás kiemelt fontosságú, így különböző szabványokhoz és folyamatokhoz kötik a fa pelletek előállítását. Szigorú szabályok alapján készülnek csakúgy, mint bármely más élelmiszer területére készített termék – első a higiénia és az egészség. A Pit Boss és Louisiana pelletek készítése során a gyártás mellett a megfelelő csomagolásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Az étkezési pelletek során néhány keményfát azért választanak (és gyártanak belőlük pelletet), mert íz és aroma fokozó hatásuk van. Erről is lesz szó ebben a cikkben, hamarosan azt is olvashatjátok melyik pellet milyen húsokhoz illik.

Étkezési pellet az alábbi fából készülhet: meszkitó fa (mesquite), hikori, cseresznye, pekándió, alma, tölgy, éger.

Fa pellet és a környezetvédelem

Abban az időszakban vagyunk, amikor egyre többünknek fontos a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdése. A fa pelletekkel kapcsolatban felmerülhet, hogy esetleg káros lehet a környezetre. Szerencsére ez nincs így, aggodalomra semmi ok. Az amerikai (de a hazai gyártók is) fenntartható fagazdaságokból származó fákkal dolgoznak. Emellett az életciklusuk végén járó fákat és viharkárokat szenvedett fákat dolgoznak fel. 

keményfa, pellet, erdőgazdaság okosgrill

Alacsony CO2 termelés

Egy 2010-es vizsgálat szerint a gyártási és szállítási költségeket is beleértve, becslések szerint a fa pellet égetése során 34 g széndioxidot állító elő (g/kWh). Összehasonlításképpen a gáz 211 gramm a normál fa égetés pedig 64 gramm szén-dioxidot termel óránként.

Fa pellet füstöléshez és grillezéshez

Térjünk is rá az izgalmasabb dolgokra és vizsgáljuk meg, hogy milyen pelletet is érdemes választanunk. Mindannyian úgy gondolunk a kerti grillezésre és a barbecuezásra, hogy a lehető legjobb eredményt szeretnénk elérni. Persze nincs ez máshogy bent a konyhában sem, hisz kinek is lenne az a célja, hogy épphogy ehető, nem túl finom étel főzzön?

Foglalkozzunk most azokkal a pelletekkel, ami a hazai kínálatban is elérhető.

Hikori fa pellet

Mondhatjuk nyugodtan, hogy a hikori fa pellet a normál alap kiindulópont abban az esetben, ha nem hazai pellettel szeretnénk használni a grillsütőt.  A amerikai pelletek origója. Gazdag, füstös ízt ad a húsoknak. Az USA-ban az mondják ettől lesz igazán szalonnás ízű az étel – bárhogy is jelentsen ez.

Competition blend, verseny keverék

Competition blend – édes és füstös aromás pellet. Prémium keverék cseresznye, hikori keményfákból egy kis juharral. Nagyszerűen ad édes, ízletes aromát, lágy gyümölcsös ízekkel kombinálva. Jó választás, ha egy kis változatosságot szeretnénk a normál hazai tölgy/bükk vagy az amerikai hikori pelletekkel párhuzamban. Használhatjuk marhahús, sertéshús, csirke, tenger gyümölcsei, sütések, gyümölcsök vagy zöldségek esetén is. Univerzális a hikori pellethez hasonlóan.

Alma pellet

Füstös ízek enyhe édes aromával. Erősen ajánlott akkor, ha normál sütésre használjuk a grillsütőt (olyan ételek esetén, amit konyhában is sütőbe tennénk), illetve kiemelten jól teljesít sertéshúsok esetén. Hogy mi mással is ízesíthetjük a sertéshúsokat, arról itt írtunk egy izgalmas bejegyzést.

Cseresznye pellet

A cseresznyés pelletről igazán különleges színt is kapnak az ételek az enyhén édes és egy kis kesernyés íz mellé. Kifejezetten barbecuehoz ajánlják. Hal és tengergyümölcsein kívül minden más húshoz nagyszerű plusz ízt fog adni.

Whisky hordó pellet

Egy nagyon különleges pellet, amely tölgyfából készül. A bourbon füstös és sima ízei jól illeszkednek a marhahúshoz, csirkéhez, sertéshúshoz, tenger gyümölcseihez, de még a desszertekhez is, a lehetőségek végtelenek. A húsokhoz egy érdekes piros színárnyalatot ad hozzá pluszban a nagyon enyhe édes íz és a füstösség mellé.

+1 pellet érdekesség

Az általunk forgalmazott amerikai pelletek Észak-Amerika erdőgazdaságából származnak. A tengerentúl vágják, aprítják, tömörítik és csomagolják 9 és 18 kg-s zsákokba, majd egy hosszabb hajó és kamion út során érkeznek meg Magyarországra. Természetesen az amerikai változatok mellett hazai pelletet is forgalmazunk.

És még egy dolog..

A pellet grillek működéséről ebben a bejegyzésben írtunk, ha tetszett ez a cikk, szerintünk ezzel folytasd tovább az olvasgatást.

Ha pedig tetszett ez a bejegyzés és ha érdekel a grillezés és a barbecuezás, receptek és további érdekességek, akkor várunk a Grill és BBQ közösségben a Facebookon.

Főoldal
Szoky könyv
Pellet grillek
Milestone66