Hogyan grillezzünk kukoricát?
A grillezett friss kukorica kétségkívül a nyár egyik jellegzetes íze. Édes, lédús – és remélhetőleg friss, egyenesen a termelőktől – éppen ezért kevés finomabb ételt rudunk elképzelni a grillezett zöldségek világában. Most pedig szeretnénk megosztani néhány tippet a csöves kukorica grillezéséhez, amivel otthon is bárki tökéletessé varázsolhatja az ízélményt.
Miért szeretjük a grillezett kukoricát?
Az egyik ok, amiért nagyon szeretjük a grillezett kukoricát az az, hogy nagyon édesek. Ennek a zöldségnek ugyanis olyan természetes édessége van, amelyet még forralás, sőt akár mikrózás után is érezni fogunk.
Amikor viszont a kukoricát a grillre tesszük, a nagy hő hatására a cukrok karamellizálódni fognak a szemek felületén. Ha jól csináljuk, akkor egy kellemes, enyhén ropogós textúrát kap ettől az eljárástól a kukoricánk, sőt még az édessége is felerősödhet.
Hogyan válasszuk ki a legjobb darabokat?
Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a grillezéshez a legjobb csemegekukorica a legfrissebb, zsenge darabokból kerül ki.
A héj értékelésének négy lépésével ellenőrizhetjük a frissességet:
- Keressük a legvastagabb kukoricákat. A vékony, keskeny, hegyes végű darabokat ugyanis valószínűleg túl korán szedték le.
- Nézzük meg a héj színét. Világos zöld? Ez mindenképpen a frissesség jele, viszont a sárguló héj kiszáradt, és vele együtt várhatóan az alatta lévő szemek is.
- Tapogassuk körbe a kukoricát. Kövérnek érzzük a szemeket? A telt szemek ugyanis a frissesség másik jele. Ha nem érezzük őket gömbölyűnek, akkor még az is előfordulhat, hogy idősebb darabról van szó, amin a szemek az életkor miatt összezsugorodtak.
- Ellenőrizze a végeket. Feketéssé váltak? Ez sajnos a degradáció jele. A tökéletes kukoricán a végek ugyan kissé szárazak lehetnek, de még mindig sárgának vagy világosbarnának kell lenniük.
Fontos odafigyelni vásárláskor, hiszen nagyon nagy különbség van a friss és a kevésbé friss kukoricák között. A kukoricában lévő cukrok ugyanis a betakarítás után nagyon hamar elkezdenek keményítővé alakulni. Emiatt igazából a kukoricát jegelve lenne érdemes szállítani, hogy lelassítsuk ezt a folyamatot. És ezért van az is, hogy a kukoricatermesztők maguk általában a leszedés napján esznek a saját kukoricájukból.
Héjjal vagy héj nélkül grillezzük a kukoricát?
Erre sajnos nincs egy jó válaszunk, ugyanis mindenkinek más preferenciái vannak a főzés módját, megjelenését és az ízeit illetően.
Ha héjjal együtt sütjük: Általában tovább tart az elkészítés, de mivel a héj védi a magokat, így kisebb az esély, hogy túlsütjük őket. A héj megtartása ráadásul rusztikusabb megjelenést is kölcsönöz és mivel a kukorica tovább áll a grillen, több füstízt is kaphat.
Ha héj nélkül készítjük: A héj nélküli grillezés általában gyorsabb, és jobban karamellizálódhatnak tőle a szemek felületei. Ezzel a módszerrel azonban nagyobb a kockázat, hogy túlsütjük a kukoricát.
Be kell áztatni a kukoricát sütés előtt?
A kukoricát nem szükséges beáztatni grillezés előtt, de persze vannak grillezők, akik erre esküsznek. Ennek egyik oka a héj nedvesítése, ami csökkenti annak esélyét, hogy meggyulladjon a kukoricánk. A másik elképzelés szerint pedig a sós víz plusz nedvességet és ízt adhat a magokhoz.
Valójában azonban a kísérletek azt mutatják, hogy a pácolt magok gyorsabban kiszáradnak főzés közben, éppen ezért mi azt mondjuk, hogy a kukorica áztatás nélkül még finomabb is lehet.
Meg kell-e főzni a kukoricát sütés előtt?
A kukoricát nem szükséges megfőzni grillezés előtt. Egyes szakácsok viszont inkább először felforralják és részben megfőzik a kukoricát, hogy aztán a grillen közvetett lángon megfüstöljék és készítsék el tökéletesre az ételt.
Ha viszont fa pellet grillsütőt használunk, akkor a sima sütés során is füstízt fog kapni a kukoricánk, így nem muszáj előtte megfőzni is.
Érdemes azonban zsenge csöves kukoricát használni, aminek a víztartalma magasabb és főzés nélkül is könnyedén elkészül.
Hogyan süssünk kukoricát héjastól?
Kapcsoljuk be a grillt magas hőmérsékletre (260℃ a Traegeren), zárjuk le a fedelet, és így melegítsük elő a grillt 15 percig.
Amíg a grill előmelegszik, készítsük elő a kukoricát a grillezéshez.
- Húzzuk vissza a héjat, és távolítsuk el a selymes hártyát (amelynek nincs íze, viszont kellemetlen az állaga).
- Dörzsöljük be a kukoricát olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal és kedvenc fűszernövényeinkkel. A mi személyes kedvencünk kukoricákhoz a Milestone66 Blue fűszer, ami halak és tengergyümölcse mellett kifejezetten jól áll a kukoricának is.
- Hajtsuk vissza a héjat, és tegyük közvetlenül a grillrácsra a kukoricákat. Kb. 25-30 percig süssük őket, időnként megforgatva, amíg meg nem puhulnak. Forrón, vajjal tálaljuk. Jó étvágyat!
Hogyan süssünk kukoricát héj nélkül?
Kapcsoljuk be a grillt magas hőmérsékletre (260℃), zárjuk le a fedelet, és így melegítsük elő a grillt 15 percig.
Amíg a grill előmelegszik, készítsük elő a kukoricát a grillezéshez:
- Húzzuk le a héjat és távolítsuk el a selymes réteget.
- Dörzsölje be a kukoricát olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal és kedvenc fűszernövényeinkkel.
- Helyezzük a kukoricákat közvetlenül a grillrácsra. Kb. 10 percig süssük őket, időnként megforgatva, amíg meg nem puhulnak. Forrón, vajjal tálaljuk. Jó étvágyat!
Hogyan grillezzünk kukoricát fóliában?
A kukorica fóliában történő sütése igazából egyszerűen csak megpárolja a kukoricát. Ezzel a módszerrel egyrészt nem kapja meg azt az ízletes roppanós külsőt a kukoricánk, másrészt semmilyen természetes füstösséget sem, mint amikor simán grillezzük. Egy előnye van mindössze, ezzel a módszerrel a kukorica kevésbé fog túlsülni.
Ha mégis ezzel a módszerrel szeretnénk dolgozni, akkor állítsuk a grillt közepesen magas hőmérsékletre (205℃ a pellet grillsütőn), zárjuk le a fedelet, és melegítsük elő így a grillt 15 percig.
Amíg a sütőfelület előmelegszik, készítsük elő a kukoricát a grillezéshez:
- Húzzuk le a héjat és távolítsuk el a selymes részt.
- Dörzsöljük be a kukoricát olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal és kedvenc fűszernövényeinkkel.
- Csomagoljuk be a kukoricát alufóliába.
- Helyezzük a fóliába csomagolt kukoricát közvetlenül a grillrácsra. Kb. 30-35 percig süssük, időnként megforgatva, amíg a kukorica meg nem puhul.
Honnan tudjuk, hogy a kukoricánk elkészült?
A legjobb módja annak, hogy megállapítsuk, hogy elkészült-e a kukoricánk a grillen, ha az ujjunkat vagy esetleg egy tompa tárgyat, például a grillfogó hátulját a szemekhez nyomjuk.
A szemeknek lágynak kell lenniük, és kissé be kell nyomódniuk. A még nem kész szemek ezzel szemben viszont keményebb tapintásúak lesznek.
Grillezett kukorica receptek
Következzenek a kedvenc grillkukorica receptjeink, reméljük nektek is legalább annyira ízleni fog mindegyik, mint nekünk. Próbáljátok ki!
Grillezett kukorica mézes vajjal és füstölt sóval
Édes, füstös és sós grillezett kukorica mézes vajjal locsolva – ínycsiklandozó? Akkor fűtsd fel a grillsütődet és már készülhet is ez a finomság!
Hozzávalók:
- 6 db kukorica, héj nélkül
- 2 evőkanál olívaolaj
- 100 gramm vaj
- 100 gramm méz
- 1 evőkanál füstölt só
- 1 teáskanál fekete bors
Itt találsz receptet: Grillezett kukorica mézes vajjal és füstölt sóval
Pellet grillen grillezett egész kukorica
Ízleljük meg, miért maradt fenn évszázadokon keresztül a fatüzelésű, héjában sült kukorica hagyománya! Mindezt fa pellet grillsütőn.
Hozzávalók:
- 4 db héjában főtt kukorica
- 3 zöldhagyma
- 6 evőkanál vaj, megolvasztva
- 1 teáskanál chili por
- 1 teáskanál pirított szezámmag
Itt találsz receptet: Pellet grillsütőn sütött kukorica
Grillezett csöves kukorica parmezán sajttal és fokhagymával
Adjunk ennek a nyári köretnek a sajtos fokhagymás extra ízvilágot. A friss kukoricát fokhagymás vajkeverékbe áztatjuk, puhára grillezzük, majd szájban olvadó parmezánnal és petrezselymes körettel díszítjük.
Hozzávalók:
- 4 evőkanál vaj, megolvasztva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- Ízlés szerint só, bors
- 8 db kukorica, hántolt
- 1/2 csésze parmezán reszelék
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
Itt találsz receptet: Grillezett kukorica parmezánnal és fokhagymával
Grillezett kéksajtos kukorica
Hétköznapi köret grillezett húsok mellé, de akár magában is, egy kis csavarral. A kéksajt és a vajas-chili szósz izgalmas ízvilágot alkot, hasonlóan mintha egy Buffalo csirkeszárnyat ennénk.
Hozzávalók:
- 4 darab egész főtt kukorica
- 120 g finomra morzsolt kéksajt
- 120 g vaj
- 3 evőkanál chili szósz
- zeller só
Itt találsz receptet: Grillezett kéksajtos kukorica
Grillezett Chili-Lime kukorica
Ha ezt készíted az összejövetelen, biztos lehetsz benne, hogy sokáig emlegetni fogják. A zsenge grillezett kukoricát ízletes chilis-limeos vajjal kenjük meg az új kedvenc nyári köretünkhöz.
Hozzávalók:
- 12 darab zsenge kukorica
- 1 teáskanál chili por
- ½ teáskanál hagymapor
- 1 teáskanál Milestone66 Blue fűszerkeverék
- 2 darab lime leve
- 1 evőkanál lime héj reszelék
Itt találsz receptet: Grillezett chilis-limeos kukorica
Grillezett kukoricás salsa
Ezt a tartalmas és laktató salsa receptet könnyen alakíthatjuk az általunk kívánt csípősségre – az enyhe fűszerességtől az abszolút tüzességig. Kényeztessük ízlelőbimbóinkat a fatüzelésű kukorica édességével és az ezt kiegyensúlyozó fűszerekkel – a szánk hálás lesz érte.
Hozzávalók:
- 4 darab főtt kukorica
- 4 darab paradicsom apróra vágva
- 1 teáskanál Milestone66 Blue fűszerkeverék
- 10 g koriander, apróra vágva
- 1 fej vöröshagyma felkockázva
- 1 teáskanál fokhagyma por
- 1 teáskanál hagymapor
- 1 darab jalapeño kimagozva, felkockázva és grillezve
- 1 darab lime leve
- ízlés szerint só, fekete bors
- 1 teáskanál Mexikói fűszerkeverék
Itt találsz receptet: Grillezett kukoricás salsa
Velőscsont baconbe tekert kukoricával
Velőt elkészíteni nagyon egyszerű, amihez egy szuper köretet is villantottunk, mégpedig baconbe tekert kukoricát.
Hozzávalók:
- 500 g marha velőscsont
- 1 darab újhagyma
- 1 csomag bacon
- 5 darab koktélparadicsom
- 3 darab savanyú uborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab ciabatta
- Cayanne-bors
- só, bors
- 4 darab kukorica
- 1 friss petrezselyem
- 2 evőkanál olívaolaj
Itt találsz receptet: Velőscsont baconbe tekert kukoricával
Hol készítsd el a grillezett kukoricát?
Naná, hogy egy fa pellet grillsütőn! Ismerd meg a sütőket, nézd meg a videót: