BBQ fűszerek és szószok sertéshúshoz – Így készítik az USA különböző államaiban
Ki ne szeretné, hogy csodálatos, egyedi, intenzív illatfelhők terjengjenek körülötte a lágy szellőben? A jó fűszerezés garantáltan megbabonázza a húst, a szakácsot, sőt a vendégeket is!
Téged is kíváncsivá tesz a különböző amerikai államok konyhája, és lenyűgöző, karakteres fűszerezési szokásaik? Akkor ezeket muszáj kipróbálnod!
Bár a megközelítés olykor elképesztően eltérő lehet, a cél mindenesetben egy kiegyensúlyozott fűszerkéreg létrehozása édes, valamint sós ízek keverékével.
Fűszerkéreg sertéshúshoz
A sertéshúst általában kétféle módon ízesítik a kerti grillezés, vagy BBQ sütés során. Az egyik esetben különféle szószokat, pácokat alkalmaznak, míg a másik jellemző elkészítési módnál bedörzsölik a hús felületét különféle fűszerekkel.
A fűszerkéreg talán az egyik legegyszerűbb ízesítési mód, mivel nincs más dolgunk, mint kimérni, majd összekeverni az összetevőket egy tálba.
Megpróbálhatod kihagyni a sót a fűszerkeverékből, ekkor viszont célszerű előre sózni a hús felületét, majd egy éjszakán át állni hagyni.
A fűszerek közül először a füstölt paprikát emelnénk ki, mely elengedhetetlen az extra füstös íz eléréséhez. A paprikafajták repertoárja meglehetősen széleskörű, azonban grillezés során a füstölt vagy édes termékek használata ajánlott. Amennyiben nem kedveled ezt a fűszert, akkor mindössze 1/4 teáskanál cayenne-borsot használj helyette.
Alapréteg
Az első dolog az alapréteg elkészítése, mely során egy kis só, bors és fokhagyma kerül a húsra. A következő lépés a nedvesítés, ugyanis ez elengedhetetlen a száraz fűszerkéreg kialakulásához. A húst bekenjük mustárral, majd hozzáadhatunk egy kis vizet, mely segít a kéreg felépítésében.
Végezetül nem maradt más hátra, mint a fűszereket a hús felületére morzsolni. Bátran használj különféle ízeket, mi például a következő variációt ajánljuk: barna cukor, füstölt paprika, chili por, só, vöröshagymapor, fokhagymapor, feketebors, őrölt kömény, cayenne-bors, mustárpor.
Természetesen a házi fűszerkeverék mellett rendszeresen készítünk ételeket az USA import bbq és grill fűszerek közül is, amelyekből rendszeresen be is mutatjuk az eredményeket facebook csoportunkban.
Tudtad? A fűszerkeveréket légmentesen záródó tartályban akár néhány hónapig is nyugodtan eltárolhatod.
Sertésborda bbq szósz nélkül? Gasztronómiai vétség!
A sertésoldalas az amerikai barbecue szósszal az igazi. Általában sűrű állagúak, hogy teljesen beboríthassák a bordákat, és a húson maradjanak fogyasztás közben.
Bár a szószok többsége paradicsomalapú, sokféle változat létezik. Bármilyen cukrot tartalmazó mártás (például a paradicsomalapú) 130 °C feletti hőmérsékleten elkezd égni. Ezért fontos ügyelni arra, hogy a sertésbordák már kellőképpen elkészüljenek mielőtt felkerül rájuk a szósz. Ezáltal megakadályozzuk az égést, és nem egy fekete oldalas, hanem egy szaftos roston sült hús kerül majd az asztalra.
A szószokat érdemes nagyobb mennyiségben is előkészíteni, ugyanis a hűtőszekrényben kiválóan eláll egy üvegtartályban 1-2 hétig, használat előtt csupán fel kell melegíteni a mártást.
Most pedig vegyünk sorba 4 népszerű, ínycsiklandó szószt!
A klasszikus barbecue szósz sertésoldalashoz
A klasszikus barbecue szósz, a Kansas City stílusú ketchup alapú, cukrozott, fűszerezett mártás. Az oldalast a szósszal együtt kell sütni alacsony hőmérsékletű és lassú tűzön, hogy a fűszerek bekerüljenek a hús pólusaiba, majd ragacsos kéreg alakuljon ki a felületen.
Gazdag íztartalommal rendelkezik, kiemelt hozzávalói: a ketchup, víz, fokhagyma és vöröshagyma, olívaolaj, barna cukor, Worcestershire szósz, folyékony füst, mustár, friss őrölt paprika.
Jack Daniels mártás a whisky szerelmeseinek
Az USA-ban köztudott, hogy a jéghideg, hűsítő whisky egy felettébb sokoldalú élvezeti cikk.
Próbáltad már mártásként? Ha nem, elárulom: isteni végeredménnyel kecsegtet!
A whisky-alapú barbecue-mártásoknak régre nyúló hagyománya van az USA déli területein. Ez az édes, paradicsom-alapú szósz megkapja a kiváló, intenzív whisky aromát, míg a cukor és a hozzáadott fűszerek még is megszelídítik azt. Ajánlatos a mártást néhány nappal korábban elkészíteni, hogy ezek a kiváló ízek összhangba kerüljenek.
A recept roppant egyszerű, egy csésze Jack Daniel’s Tennessee whiskyt párolunk ketchuppal, ízesítjük barna cukorral, ecettel, citromlével, Worcestershire szósszal, fokhagymával, mustárral, sóval és borssal.
A sütési folyamat ellenére a mártás az alkoholtartalom egy részét megtartja, így ez a kiváló szósz a vad kerti partyk elengedhetetlen főszereplője lesz.
Az általunk forgalmazott USA BBQ szószokhoz elég hozzáadni egy whisky-t és máris kipróbálhatjuk ezeket a finom ízeket.
Chipotle grill szósz – a paprikakirály
Aki idegenkedik a folyékony füst használatától, annak a figyelmébe ajánljuk ezt a mártást, melynek titka egy különleges összetevő: a füstölt jalapeno paprika.
A hozzáadott ketchup, a barna cukor, az almaecet és a Worcestershire szósz hatalmába keríti a paprika erős ízét, így fenséges ízeket hoz elő a húsból.
Különleges almás barbecue mártás? Naná!
Ez a díjnyertes szósz, melyet Mike Mills alkotott szinte bármilyen sült, sertés alapú ételhez kiváló. A mártás központi íze az alma, mely több formában is megjelenik (almaecet, almalé, hámozott, reszelt alma).
További fontos összetevője a szalonnadarabkák, melyek megadják a füstölt bbq ízt. Elkészítése pedig egyszerű: a szalonnadarabkákat, az alma alapanyagokat főzzük ketchuppal, ízesítjük barna cukorral, szója vagy Worcestershire szósszal, mustárral, fokhagymával, fehér borssal.