Hogyan grillezzünk zöldségeket?
Függetlenül attól, hogy grillezünk-e főételt vagy sem, a sült zöldségek mindenből ki tudják hozni a legjobb ízeket; különösen a kelbimbó, spárga, cukkini, de persze sok mással is érdemes kísérletezni. És ha esetleg most még valaki úgy is gondolja, hogy ő bizony nem szereti a zöldségeket, ezzel az írással reményünk szerint egész biztosan megváltozik a véleménye.
Melyek a legjobb zöldségek grillezéshez?
Erre nincs egy jó válasz, ugyanis érdemes mindig olyan zöldségeket használni, amelyek jól illeszkednek az általunk választott ételhez. Mellélőni nagyon nem lehet bármit válasszunk is, de íme néhány a mi kedvenceink közül:
- Hagyma
- Gomba
- Sárgarépa
- Fejes káposzta
- Cukkini
- Paprika
- Spárga
- Paradicsom
- Padlizsán
- Kukorica
Továbbá azt javasoljuk, hogy próbáljunk ki olyan zöldségek grillezését is, amelyeket általában nem használunk, vagy korábban csak párolva, vagy főzve fogyasztottunk – teljesen más ízvilágos érünk el grillen, mint a sós vízben főzve/párolva.
Sokan valószínűleg úgy nőttünk fel, hogy utáljuk a zöldségeket, különösen az olyanokat, mint például a káposzta és a kelbimbó. Ez azért is lehet, mert ez a két zöldség kénvegyületeket tartalmaz, tehát ha főzzük vagy pároljuk őket, akkor kifejezetten keserűvé válhatnak.
Az ekkor lezajló kémiai reakciók elég bonyolultak, de lényegében ilyen helyzetben, mikor magas hőnek vannak kitéve, ezek a zöldségek hidrogén-szulfidot termelnek. Pároláskor ez a hidrogén-szulfid nem tud kiszabadulni, vagyis benne marad a zöldségben ezzel pedig kénes szagot és keserű ízt idézhet elő, amelyet sokan nem kedvelünk.
Amikor viszont ezeket a zöldségeket grillezőben vagy sütőben készítjük, ez a kellemetlen vegyület ki tud szabadulni, és így nem teszi tönkre az ételünket.
Mennyi ideig grillezzük a zöldségeket?
A zöldségek grillezésének pontos ideje több tényezőtől függ, beleértve a zöldségek méretét és tömörségét. Következzen néhány gyakori zöldség, valamint a hozzájuk ajánlott grillezési idő és hőmérséklet:
- Hagyma: 8-10 percig 205℃-on, pár percenként átforgatva
- Kukorica: 15-20 percig 175℃-on, pár percenként átforgatva
- Paprikák: Oldalanként 6-8 percig 205℃-on (a héjas oldal sütése kicsit tovább tarthat)
- Spárga: 5-10 percig 205℃-on, pár percenként átforgatva
- Gomba: 8-10 perc 205℃-on
- Tökök és a cukkini: 5-8 perc 205℃-on
- Padlizsán: 4-6 perc 205℃-on
- Édeskömény: 5-6 perc 205℃-on
- Póréhagyma: 4-6 perc 175℃-on
- Articsóka: 15-20 perc 175℃-on
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a zöldségeket addig kell sütni, amíg elég puhák nem lesznek ahhoz, hogy villával könnyen átszúrhassuk őket, de még nem válnak pépessé.
Milyen meleg legyen a grillsütő a zöldségek sütéséhez?
A zöldségek ideális grillezési hőmérséklete leginkább az adott típustól és az elérni kívánt állagtól függ, de általánosságban közepes, vagy közepesen magas hőmérséklet az ajánlott tartomány.
Receptjeink nagy többségében 150-230 ℃ közötti hőmérsékleten grillezzük a zöldségeket, kivéve ha előtte alacsonyabb hőmérsékleten nagyobb mennyiségben füstöljük őket.
A húst vagy a zöldségeket süssük először?
Általában a húsok elkészítését javasoljuk előbb, mivel azok sütési ideje hosszabb ideig tart, és magasabb hőmérsékleti tartományt igényel, mint az zöldségek sütése.
Az alábbi esetekben tehát mindenképpen a húsok priorizálását javasoljuk:
- Ha a húsnak pihennie kell tálalás előtt, míg a zöldségeknek nem.
- Ha a hús lassabban sül meg, mint a zöldségek még akár azonos hőmérsékleten is.
- Ha a húshoz magasabb hőmérsékletet kell használnunk, mint a zöldségekhez sütéskor. Ez egyébként takarékosabb is, hiszen elég egy kicsit hűlni hagyni a grillt a zöldségek sütése előtt, nem pedig felmelegíteni a sütőt. Ez a sorrend egyébként különösen a faszénen való sütésnél fontos, hiszen ezek általában a sütés elején tudják csak elérni azt a magas hőmérsékletet, ami a húsok készítéséhez kell.
- Ha a hús hosszú ideig füstölődik, akár több napon keresztül.
Akkor azonban, ha ugyanazon a hőmérsékleten sütjük a húst és a zöldségeket, és körülbelül ugyanannyi időt is vesz igénybe a grillezésük, akkor nyugodtan süthetjük őket egyszerre.
Természetesen, ha a zöldségek grillezése várhatóan tovább tart, mint a húsé, akkor persze kezdhetünk a zöldségekkel is.
Egészségesek a grillezett zöldségek?
Igen, a grillezett zöldségek kifejezetten egészségesnek mondhatók, hiszen csak kevés olajozást igényelnek, szemben a bacon vagy zsírban való sütéssel.
Ez viszont azt is jelenti, hogy több olajat használunk, mintha nyersen vagy párolva fogyasztanánk a zöldségeket. Viszont, még ha adunk is egy kis olajat és sót a zöldségekhez, legalább fogyasztjuk őket, ami mindenképpen egészségesebb, mintha egyáltalán nem ennénk.
Kell olajat használni a grillezett zöldségekhez?
Igen, grillezés előtt ha lehet, finoman kenjük meg olajjal a zöldségeket. Ez a lépés ugyanis elősegítheti, hogy a fűszerezés (például só és bors) jobban tapadjon a zöldségeinkre, illetve az olaj azt is megakadályozza, hogy a zöldségek kiszáradjanak és odaégjenek a grillező felületre.
Grillezett zöldség receptek
A zöldségek grillezéséhez elég könnyű lehet, hiszen ha úgy van elég megkenni őket egy kis olívaolajjal, valamint sóval és borssal megfűszerezni és máris mennyei ételt varázsolhatunk.
Ha viszont egy kis inspirációt keresel, itt van néhány a kedvenc grillezett zöldség receptjeink közül.
Grillezett zöldségek citromfüves öntettel
Ez az egyszerű, sült zöldséges étel tökéletes választás lehet kezdő grillezőknek. Az ízeket itt a házi készítésű, könnyű és ízletes citromfüves vinaigrette teszi majd különlegessé, ami után ne lepődjünk meg, ha soha többé nem leszünk hajlandók kész bolti öntetet vásárolni az ételeinkhez.
Hozzávalók:
- 24 darab bébi kaliforniai paprika
- 2 csokor kis sárgarépa
- 1 darab bébitök
- 250 g gyöngyhagyma
- 450 g cukorborsó
- 250 g koktélparadicsom
- 115 g konzerv bébi kukorica
- 1 darab 1 bébi padlizsán
- 2 evőkanál olívaolaj
Mártás:
- 60 ml almaecet
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1 gerezd fokhagyma, darált
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál őrölt fekete bors
- 2 evőkanál friss citromlé
- 1 teáskanál méz
- 1 teáskanál friss kapor
- 1 teáskanál darált friss metélőhagyma
- 180 ml olívaolaj
Itt találsz receptet: Grillezett zöldségek citromos-gyógynövényes öntettel
Sült zöldségek (cékla, jamgyökér, répa, tök,
A gyökérzöldségek, mint például a cékla, a tök vagy a jamgyökér tele vannak tápanyagokkal, így grillezett is formában ízletes és kiadós köretként szolgálhatnak bármilyen főétel mellé.
Hozzávalók:
- 1 csokor cékla
- 1 csokor aranycékla
- 1 darab vaj tök
- 1 darab jamgyökér
- 1 darab paszternák
- 1 darab nagy sárgarépa
- 1 darab nagy vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál friss kakukkfű levél
- 1 darab fahéjrúd
- 3 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- 2 evőkanál méz
Itt találsz receptet: Sült zöldségek (cékla, jam, tök, répa)
Grillezett zöldségek bundás ciabattával
Ebben receptben (videóban) zöldség nyárs készül egy izgalmas bundás-sajtos ciabatta kíséretében, illetve néhány hasznos tipp is elhangzik!
Hozzávalók:
- 1 csomag gomba
- grill fűszerkeverék
- 1 fej lilahagyma
- 2 darab kaliforniai paprika
- 1 darab cukkini
- 1 fürt paradicsom
- 3 darab jalapeno paprika
- 2 evőkanál olaj
Bundás ciabatta:
- 1 darab ciabatta
- 200 ml tej
- 4 darab tojás
- só, bors ízlés szerint
Itt találsz receptet: Zöldség nyárs bundázott ciabattával
Sherrys sült zöldségek
A sült gyökérzöldségekhez egy másik ötlet lehet, ez a sherrys ízvilágot idéző, fahéjat és mézet tartalmazó recept, ami egy felejthetetlen és kiadós köretként szolgál bármilyen főétel mellé.
Hozzávalók:
- 3 darab sárgarépa
- 2 darab egész paszternák
- 1 darab egész édeskömény
- 2 darab cékla
- 4 darab sárga burgonya
- 4 darab piros héjú burgonya
- 1 darab közepes vöröshagyma
- 2 darab egész fehérrépa
- 1 fej fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 120 ml Sherry likőr
- 2 teáskanál zöldség fűszerkeverék
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
Itt találsz receptet: Sherry sült zöldségek
Hogyan grillezzünk spárgát?
Ez a sült spárga recept egyszerű, de magával ragadóan ízletes. Ennél a receptnél az igazi különlegességet a Milestone66 SPG+ fűszerkeverékünk kapja, mely nagyon jól kiemeli a spárga saját ízvilágát.
Alap hozzávalók:
- 1 csokor spárga
- 2 evőkanál olívaolaj (szükség szerint használhatunk többet)
- Ízlés szerint szerint grillfűszerkeverék
Itt találsz receptet: Grillezett spárga, Grillezett spárga baconbe tekerve, Grilezett spárga prosciutto sonkaba tekerve
Hogyan grillezzünk cukkinit?
Ezek a kis grillezett cukkini hasábok könnyen elkészíthetők, és mindössze néhány hozzávalóra van szükségünk a tökéletes végeredményhez.
Hozzávalók:
- 4 db közepes cukkini
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál sherry ecet
- 2 db kakukkfű levél
- Ízlés szerint só, bors vagy Milestone66 SPG+ fűszerkeverék
Itt találsz receptet: Grillezett cukkini
Hogyan grillezzünk padlizsánt?
A verseny ugyan kiélezett, de szerintünk a grillezett padlizsán az igazi főszereplője a ennek a szuper laktató grillezett zöldséges szendvicsnek.
Egyszerűen locsoljuk meg a padlizsánt és a többi zöldséget olívaolajjal és citromlével, fűszerezzük sóval és borssal, majd grillezzük őket puhára.
Hozzávalók:
- 4 darab ciabatta
- 360 g csicseriborsó
- 1 darab padlizsán
- 1 darab cukkini
- 1 darab zsenge tök
- 2 darab portobello gomba
- só, bors ízlés szerint
Hummusz:
- 85 g tahini
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál citromlé
Ricotta krém:
- 120 g ricotta
- 1 darab egész citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
Egyéb:
- 2 darab paradicsom
- 1 csokor bazsalikomlevél
Itt találsz receptet: Grillezett zöldséges szendvics
Hogyan süssünk hagymát?
A hagymát persze a szokásos egyszerűbb módon is elkészíthetjük: szeletekre vagy kockákra vágva, olívaolajjal meglocsolva, sóval és borssal ízesítve, közepes lángon puhára párolva.
De ha igazán le akarjuk nyűgözni barátainkat és a családot, akkor próbáljuk ki ezt a grillezett receptet, ahol a hagymánk a csodálatos ízeken kívül, étvágygerjesztő virágformát is kap.
Hogyan grillezzünk brokkolit?
Ha egy gyors és finom köretet keresünk hétköznap esti vacsorákhoz, akkor mindenképpen próbáljuk ki ezt a Traegeren készülő sült brokkoli receptet parmezán sajttal.
Hozzávalók:
- 1 darab egész brokkoli
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fekete bors ízlés szerint
- 30 g reszelt parmezán sajt
Itt találsz receptet: Grillezett brokkoli
Hogyan grillezzünk kelbimbót?
A kelbimbót olívaolajjal lekenve, sóval és borssal fűszerezve süssük 260℃-on körülbelül 15-20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Ha viszont ennél összetettebb ételre vágyunk, akkor próbáljuk ki a következő kelbimbó receptet, melyben egy bacon-sajtos szósz dobja fel mégjobban a zöldséget.
Hozzávalók:
- 1 kg kelbimbó félbevágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, őrölt bors
Bacon-sajtszósz:
- 100 g bacon kockára vágva
- 1 evőkanál vaj
- 1 kis fej hagyma apróra vágva
- 1 evőkanál liszt
- 300 ml tej
- 2 evőkanál Milestone66 Yellow fűszerkeverék
- 120 g reszelt sajt
Itt találsz receptet: Grillezett kelbimbó
Hogyan grillezzünk gombát?
A grillezett gomba, különösképpen a grillezett bébi portobello gomba, remek kiegészítője lehet sok más ételeknek, például töltelékekbe vagy pizza feltétnek.
Hozzávalók:
- 500 g egész gomba megtisztítva
- 1 evőkanál repceolaj
- 2 evőkanál Milestone66 SPG+ grillfűszer
Itt találsz receptet: Grillezett-füstölt gomba
Hogyan grillezzünk articsókát?
Tyler Florence elismert séf szerint a tökéletesre grillezett articsóka kulcsa az, hogy sütés előtt 30 percig előpároljuk.
Hozzávalók:
- 3 darab egész articsóka
- 3 evőkanál olívaolaj
- só, őrölt bors
- 2 evőkanál pankó morzsa pirítva
Sauce Gribiche – tojásszósz:
- 230 g majonéz
- 100 g natúr joghurt
- 2 evőkanál savanyúság
- 2 evőkanál petrezselyemlevél
- 2 evőkanál kapribogyó
- 1 evőkanál medvehagyma
- 1 teáskanál kakukkfű levél
- 2 darab kemény tojás
- 1 darab citrom leve
- só, őrölt bors
Itt találsz receptet: Grillezett articsóka hideg tojásszósszal
Hogyan grillezzünk karfiolt?
A karfiolnak mostanában különösen sok reflektorfény jut (láttunk már karfiol pizzát és karfiol szárnyakat is!), de ez nem is olyan nagy meglepetés, hiszen önmagában is remek zöldség. Egyszerű sült karfiol receptünk segítségével pedig könnyedén a saját konyhánk sztárjává is válhat ez a sokoldalú zöldség.
Hozzávalók:
- 1 darab egész karfiol
- 2 olívaolaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 teáskanál paprika
- só, őrölt bors
- 100 g parmezán sajt
Itt találsz receptet: Grillezett karfiol
Hogyan süssünk zöldbabot?
Amikor a legtöbbünk grillezésre gondol, valószínűleg az első alapanyag ami eszünkbe jut, nem a zöldbab. Mi most ezen szeretnénk változtatni a következő szalonnába tekert zöldbab receptünkkel, amihez mindössze egy tepsire és egy sütőre van szükségünk.
Hozzávalók:
- 2 teáskanál zöldség fűszerkeverék
- 700 g zöldbab
- 1 csomag bacon
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
Itt találsz receptet: Bacon zöldbab
Hogyan süssünk répát?
Kedvenc grillezett receptünkhöz, mely egyaránt tökéletes egy hétvégi vacsorára vagy egy különleges alkalomra is érdemes gyönyörű és friss sárgarépákat használunk.
Hozzávalók:
- 12 darab sárgarépazsengébb, vékonyabb javasolt
- 3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál aprított friss petrezselyem
- 2 evőkanál Milestone66 SPG+ grillfűszer
Itt találsz receptet: Grillezett sárgarépa
Hogyan süssünk káposztát?
A grillezett sörös káposztánk ideális köret lehet akár Szent Patrik napjára is, hiszen egy egész doboz Guinness sör felhasználásával készül.
Hozzávalók:
- 2 db káposzta
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 500 ml Guinness fekete sör
Hol készítsd el a grillezett zöldségeket?
Naná, hogy egy fa pellet grillsütőn! Ismerd meg a sütőket, nézd meg a videót: