Megérkezett a Pit Boss Auistin XL fa pellet grillsütő és smoker

Megérkezett a Pit Boss Auistin XL fa pellet grillsütő és smoker

A Pit Boss grillsütők közül az egyik nagy kedvencünk a robosztus Austin XL. Ahogy azt neve is sugallja ezzel a menő grill és bbq gyártó Texas egyik barbecue fővárosáról – a kb. 1,5 Budapest területen fekvő – Austin városáról nevezte el a legnagyobb fa pellet grilljét. A biztonság kedvéért még egy XL jelzést is kapott a masina, így biztosan mindenki tudja, hogy itt bizony egy felsőkategóriás termékről van szó.

Pit Boss Austin XL grillsütő bbq okosgrill
Pit Boss Austin XL okosgrill

Pit Boss Austin XL – első benyomás

Amikor először pillantottuk meg egy tesztelés során az Austin XL-t azonnal egy másik dimenzióba kerültünk, pedig egy korty sört sem ittunk. Előttünk volt ahogy egy fárasztó hét után átjönnek a barátok, felszáll a füst, sülnek a rácson a húsok és a zöldségek, óriási nevetések között pedig kellemesen telik a hétvége. Olyan igazi otthon vagyok, jó helyen vagyok érzés volt, pedig még el sem indultak a tartályból a pelletek és egy kényelmes kerti szék sem volt a közelben.

A Pit Boss-ról

A Pit Boss a Dansons cég része, amelyet Dan Thiessen és két fia, Jeff és Jordan alapított 1999-ben. Népszerű márkának számít az Egyesült Államok barbecue közösségeiben, jól ismertek tartósságuk, felépítésük és családi stílusú cég miatt. Az Okosgrill eddigi vásárlói bízunk benne tudják tanúsítani, hogy itthon is hasonlóan családias, barátias vállalkozást és közösséget építünk a grillezés területén.

Két alapvető elvre épül a márka: a “nagyobb, forróbb, nehezebb” (bigger, hotter, heavier) szentháromságra és, hogy évről évre jobb értéket képviseljen, mint a versenytársak, tehát elkötelezettek a folyamatos fejlődés és a termékfejlesztés irányába.

A Pit Boss grillsütő termékek így már jelentősen széles választékot biztosítanak a kisebb (hordozható) grillezőktől egészen a nagyobb méretű, de szintén hordozható Austin XL-ig. 

Pit Boss Austin XL grillsütő bbq okosgrill
Pit Boss Austin XL méretek

Pellet grill előnyei

A pellet grillek bár hazánkban még kevésbé ismertek az USA-ban erősödő trendet mutatnak és a bbq/grill piacon az egyik leggyorsabban növekvő szegmens. De aki még nem ismeri igazán, azok számára gyorsan össze lehet foglalni mitől is ennyire népszerű ez a típusú grillsütő.

1.Egyszerű használat

A pellet grillezők egyik fő előnye a könnyű használat. Az ilyen típusú grillek olyan funkciókkal vannak felszerelve, amelyek sokkal élvezetesebbé és könnyebbé teszik a grillezési élményt a többi hagyományos grillmodellnél.

Egy gombnyomásos gyújtás, tiszta üzembe helyezés gyújtófolyadékok nélküli, gyors előmelegítés, automatikus pelletvezérlő rendszer stb. Olyan funkciók, amelyek időt takarítanak meg, és elősegítik a jobb és gyorsabb kerti sütés élményét.

2. Pontos hőmérsékletszabályozás

A 20. században kifejlesztett technológiának köszönhetően a pellet grillek részesültek a technológiai fejlődés lendületéből, és a gyártók kihasználták ezeket az előnyöket a termékeik fejlesztésére.

A pellet grilleknek pontos hőmérsékletszabályozásuk van, ami bárki számára megkönnyíti a grillezést.

A legtöbb modellnél csak annyi a dolgunk, hogy bekapcsoljuk a grillsütőt, beállítjuk a kívánt a hőfokot és tulajdonképpen hátradőlhetünk. A sütő automatikusan útjára indítja a pelleteket az égőtér felé, illetve tartja a beállított és kért hőmérsékletet.

3. Fa aroma

A gázgrillek számos előnnyel rendelkeznek, amiért nagyon szeretik és népszerűek a bbq/grill piacon. Sokoldalú, megbízható készülékek, hőmérsékletszabályzással, ám az egyedi füstös, fás ízt nem tudják visszaadni.  

A pellet grillek a gázgrillsütők előnyeit nyújtják, a faszanes, füstölő fás smokerek által biztosított ízekkel együtt. Tulajdonképpen ennek a két szegmensnek az ötvözete a pellet grillsütő.

A Pit Boss Austin XL-ről röviden

A Pit Boss pellet grillsütők széles választékkal rendelkeznek, a 440-es belépő modelltől kezdve egészen a nagyobb 700FB, 700SC és a klasszikus 820-on át az Austin XL modellig.

A 700/800-as sorozat után úgy gondolták a tervezők, hogy érdemes szintet lépni és egy mégnagyobb rácsmérettel rendelkező kategóriát kialakítani. Erre a felső polcra került fel méreteivel az Austin XL grillsütő.

Kívülről keverték a klasszikus és a modern vonalakat. A már megszokott réz és fekete színű masszív főtest mellett már egy kicsit lazább stílusú kémény pöfékeli a füstöt.

Ahogy a neve is sugallja, nagy főzési tere van, képes elérni a 260°C hőmérsékletet is, és természetesen rendelkezik az automatikus indítás és leállítás vezérlő rendszerrel.

Az összes főzési területnek és a grillsütő erejének köszönhetően ez a modell egyszerre több ember számára készít ételt, anélkül, hogy meg kellene várni, amíg az egyik étel elkészül, majd újabb adagot a rácsra tenni.

Főzési hely és teljesítmény

Pit Boss Austin XL grillsütő bbq okosgrill
Pit Boss Austin XL számokban

Az ételek grillezése és füstölése során a főzési hely mindig fontos. Az Austin XL két főzőráccsal rendelkezik, amelyek porcelán bevonatú öntött vas rácsok.  Összesen 6001 cm² helyen készíthetünk finomságokat. A nagyobbik rács 4187 cm², a kisebbik rács pedig 1585 cm² területi helyet biztosít. Ezekre a rácsokra 55-60 darab hamburger hús fér rá viszonyításképpen.

A pellet tartályának kapacitása 9,5 kg, ami nagyon jó, mivel segít helyet takarít meg azáltal, hogy nem kell a grillsütő környékén folyamatosan utánpótlást tartani. Tehát nem kell aggódni amiatt, hogy a pellet elfogy.

Ami a teljesítményt illeti, ezt a modellt 100% -ban természetes keményfa pellet táplálja és valódi ventilátoros konvekciós főzéssel működik, amely képes elérni a főzési hőmérsékletet tekintetében a 260°C fokot.

Tartósság és felépítés

Amikor először látjuk ezt a modellt, könnyen észrevehető, hogy a szinte minden pellet smokerben megtalálható hagyományos fekete mintázatot néhány barna felület egészíti ki, mint például a fedél, a kémény vagy a motorháztető.

Ami a mobilitást illeti, annak ellenére, hogy ez az egység kb. 80 kg súlyú, könnyen mozgatható, mivel mind a négy lábat gumírozott fém kerekekkel szerelték fel.

További említésre méltó jellemzők a rozsdamentes acél oldalpolcok, a fedél fogantyúja, amely hűvös marad a forró sütő ellenére, és a fedél tetején található beépített hőmérő.

Egyszerű használat

A pellet grillkocsik egyik fő előnye a könnyű használat, és ebben a Pit Boss Austin XL sem kivétel.

A teljes funkciójú LED vezérlőegységen könnyedén beállítható a 80-260 Celsius fok közötti hőmérséklet az igényeknek megfelelően és az egység ennek megfelelően fogja adagolni a pelletet.

Van egy hússzonda is a grillsütőhöz a hőmérséklet gyors ellenőrzésére, valamint egy digitális kijelző, hogy látható legyen a fentebb felsorolt információ tömeg.

Sokoldalúság

A sokoldalúság szempontjából ez a modell is 8 az 1-ben funkciókat kínál. Nem számít, hogy sütni, főzni, párolni vagy füstölni szeretnénk, ez a modell jól szolgálja a pontos hőmérsékletszabályozásával az éppen aktuális igényünket. Direkt és indirekt használatra éppúgy alkalmas.

Rövid infók, összefoglalás

Grill méretei: Szélesség: 127,8 cm, Magasság: 127,8 cm, Mélység: 67,8 cm
Teljes főzési terület: Fő rács szint: 4187 cm² – felső rács szint: 1585 cm² – Összesen : 6001 cm²
Grill rácsok:  kétszintes, acél és öntött vas grillrácsok, porcelán bevonattal
Pellet tartály kapacitása: 9,5 kg
Grillsütő súlya: 83 kg
Burger kapacitás: 55-60 burger
Feszültség/frekvencia: 230V, 50/60 Hz
Egyéb jellemezők: gumírozott fém kerekek, porcelán bevontaú acél rács, rozsdamentes acél fogantyú, rozsdamentes acél palack és sörnyitó
Kiszállítás: ingyenes összeszerelés, házhozszállítás és beüzemelés
Garancia: 2 év teljes garancia.
 
A Pit Boss Austin XL elérhető a webshopban.