Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Miért jó a faszén pellet?

faszén pellet grill bbq okosgrill

Miért jó a faszén pellet?

Faszén rajongók figyelem! Íme egy új grill pellet, ami valójában faszén. Most bemutatjuk, hogy mit is tud a barbecue-sok egyik kedvence pellet formában.

faszén pellet grill bbq okosgrill

Miből készül a szén pellet?

A faszén pellet kemény fából készül, amelynek az alapja a tölgyfa. A füst így erős, robosztus ízt biztosít majd. 

Ahogy az általunk forgalmazott fa pelleteket, úgy a szén pelleteket is az USA-ban gyártják, onnan importáljuk.

A gyártó 100%-ban természetes keményfát használ alapanyagként, így  a szén pelletek valódi fatüzelésű ízt kínálnak. A végeredmény 100%-ban mentes a permetező anyagoktól, a ragasztóktól, a mesterséges aromáktól vagy a vegyszerektől.

Milyen ízt ad a faszén pellet?

A szén a grillezés egyik legtradicionálisabb alapanyaga, sokak számára a barbecue-grill el sem képzelhető más tüzelőanyaggal. A szén pellet változata ugyanolyan erős és testes ízt biztosít, mint amikor nagyobb szén darabok égnek el, más típusú pl. offszet grillsütő esetén.

A Pit Boss szén pellet segítségével egybeforr a pellet grillezés kényelme azok vágyával, akik a szenet részesítik előnyben sütéseik alkalmával.

Máshogy kell a használni faszén pellettel?

A szén pelletek esetén nem kell máshogyan elkészítenünk az ételünket, mint ahogy tennénk azt az eddig is ismert fa pellet esetében.

Attól függetlenül, hogy a grillsütőt éppen grillre vagy bbq-ra használjuk, fantasztikus eredményeket érhetünk el. Fontos különbség az, hogy a faszén pelletek esetén még kevesebb lesz a hamu, mint a normál fa pellet esetén, ami 20 kg elégetése után kb. egy bögrényi hamut jelent.

Ízeiben a szénnel történő sütés azonban nem feltétlenül alkalmas minden alapanyaghoz. Egy testes bárány önmagában is erős hús, de a lágy tenger gyümölcseihez szintén erős lehet a szenes füst. Zöldségekhez és gyümölcsökhöz is érdemes továbbra is fa pelletet használni.

Mit süssünk a szén pellettel?

Süssünk marhahúst

A marhahús a barbecue nemes alapanyaga, emelett kiváló fehérje forrás, ahol jól kidomborodnak majd a szén füst tulajdonságai.

Legyen szó akár steak sütésről vagy oldalas low&slow-ról, a marhahús kiváló ezeknek a szénaromáknak a felszívására, különösen szép külső kérget, barkot eredményez. Ne felejtsük el a szén felett készülő klasszikusokat sem, például a hamburgert elkészítését sem.

Grillezzünk szárnyast

Akár szárnyas combok, akár egész csirke, kacsa vagy pulyka esetén is használhatunk faszenet az, függetlenül attól, hogy az elkészítés módja grill vagy és barbecue hőtartományba esik.

A szén a bőr füstösségében köszön vissza és kalauzol új ízek irányba, főleg ha eddig a benti konyhai sütőben készültek ezek az ebédek. Az biztos, hogy egy nagyszerű füstös-aromás végeredményt kapunk majd.

A csirkeszárnyakat főképp grillezésnél használjuk, íme egy jó tanács: készítsük el a szárnyakat kb. 150°C fokon 70-72°C-os belső hőmérsékletig, majd a hőt emeljük fel 230°C-ra amíg a bőr láthatóan ropogós nem lesz. Ezután vékonyan kenjük meg a kívánt szósszal, mázzal (pl. mézzel) és ugyanezen a hőmérsékleten hagyjuk, hogy karamellizálódjon rá ez a réteg a szárnyakra. A végeredmény csodás lesz. Combokkal szintén elkészíthető ez a recept.

Barbecue sertés

A sertéshús, malachús a világ számos pontján a legtöbbet rácsokra dobott alapanyag. Az USA-ban is több változatban készítik el, míg egyik helyen a fára, a másik helyen a szénre esküdnek.

A szén füst által biztosított ízek jól összeolvadnak a sertéstarja zsírjaival vagy épp az oldalassal. Érdemes azonban könnyedebb alma vagy más gyümölcsös fa ízzel dolgozni szűzpecsenye vagy sonka füstölés esetében.

Mi minden készülhet még?

Csak felsorolásképpen a füst és a szén, de persze a fa pellet füstössége rengeteg ételnek jól áll, legyen szó pizzáról vagy épp vadhúsról.

Az USA-ban külön megjegyzik, hogy a szén pellet alkalmas bölényhez és jávorszarvas is, mivel ezek a húsok kellőképpen magukba zárják a faszén füstjét. Persze nálunk egy ici-picit ritkábban fordulnak elő ezek a húsok a rácsokon. Sebaj, vaddisznóhoz vagy őzhöz szintén érdekes lehet kipróbálni a szén füstjét.

Ha érdekel a technológia nézd meg hogyan készül maga a pellet majd ismerkedj meg a pellet grillekkel működésével is.

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66