Tökéletes marhaszegy pellet grillsütőn? Sima ügy!

Tökéletes marhaszegy pellet grillsütőn? Sima ügy!

Cikkünk egy teljes, átfogó útmutatót hoz el nektek a marha szegyhús füstöléssel kapcsolatban. A hagyományos és különleges ízvilágú fűszerkeverékek, pácok bemutatása mellett, egyedülálló receptekkel és sütési technológiákkal segítünk neked, hogy könnyedén elkészíthesd a tökéletes marhaszegyet fa pellett sütődön.

marhaszegy bbq barbecue okosgrill
BBQ marhaszegy

Hol található és mi jellemző a marhaszegyre?

marhahús részei bbq barbecue grill okosgrill
Marhahús részei 

Angolul a brisket a marha egyik elsődleges húsrésze, melyet magyarul marhaszegy névvel illetnek. Ez a húsdarab két fő részre osztható, az egyik a mellkas felületére húzódik (Point), míg a másik rész a bordák felől található (Flat).

A két rész közötti különbség a zsírosságban rejlik, míg a Point egy zsírosabb, lágyabb szerkezetű húsrész, addig a Flat egy szárazabb, tömör húsréteg. A szegy a jószág egy olyan izomzati része, mely elsősorban az állat mozgását segíti, így egy meglehetősen kemény, száraz szerkezetű húsról beszélünk, némi zsírréteggel.

marha brisket szegy flat point okosgrill
Marhaszegy (brisket)  flat és point

A szegy zsírtartalma leginkább a jószágtartás körülményeitől függ, azonban nem célszerű ez a rész eltávolítása, ugyanis ez fog hozzájárulni ahhoz, hogy szaftos, füstös fogás készüljön a pellett sütőn egy kerti grillezés alkalmával.

Melyik típusú húsrész a legmegfelelőbb a bbqhoz?

A szegyrész választásakor javasoljuk, hogy mindenképpen olyan húsdarabot vásárolj, mely rendelkezik egy zsírosabb réteggel is. Kiemelten fontos a hús márványozottsága, vagyis az izomrostok közé beépülő faggyúk, melyek lehetővé teszik, hogy a hús a saját zsírjában süljön.
Ez leginkább az Angus fajta marhánál érhető el. Az igazi szaftos, barbecue elkészítéséhez mindenképpen egy egész darab marhaszegy vásárlása ajánlott.

Magyarországon leginkább szeletelt formában kapható a hentesüzletekben, azonban előrendeléssel igencsak nemes húsdarabra tehetsz szert. A gondos előkészítéssel a szakemberek mindössze néhány bordát távolítanak el, így a Flat és a Point rész is sértetlen marad.

Milyen eszközökre lehet szükséged a marhaszegy grillezéséhez?

Íme néhány szükséges eszköz, mely a legtöbb recept elkészítése esetén jól jöhet:

• Pellet Grill, füstölő
• Húscsomagoló hentes papír (vagy alumínium fólia)
Hús hőmérő/maghőmérő
Nagy vágódeszka
• Henteskés, húsfaragó
• Olaj és ecet permetező spray palack
Fa pellett

Amennyiben szeretnéd kényelmesebbé varázsolni a folyamatot, és a marhamellet egy pelletrácson grillezni, akkor mindenképpen a keményfa pellet használatát javasoljuk. Segít kifejezésre juttatni a fűszeres ízeket és aromákat, melyek kulcsfontosságúak egy Texas stílusú füstölt szegy esetében.

A marhaszegy darabolása

A teljes húsdarabon általában sok fehér zsír található, amelyet javasolt bevagdosni, hogy a hús kellőképpen be tudja szívni a füstaromát. A sütés után azonban, egyes húsrészeken el kell távolítani ezeket a rétegeket, mivel azok kellemetlen ízűvé válhatnak. Miután a marhaszegy teljesen elkészült, célszerű valamivel több mint fél centi zsírt hagyni a hús felületén.

Ne feledd, hogy a pihentetett, hideg szegy könnyebben vágható, ugyanis a meleg, nyúlós zsírréteg csúszik, így az éles kés könnyedén megvághat. Győződj meg róla, hogy a mellkas száraz, így biztonságos a vágóeszköz használata.

Ízletes fűszerek, szószok a tökéletes marhaszegyhez

Szinte már mindenki hallotta, hogy a marhahús önmagában is egy kellemes ízű hús, s felesleges túlgondolni a fűszerezését, a só-bors kombináció teljesen elegendő. Azonban aki a marhaszegy grillezésébe, füstölésébe fog, az minden bizonnyal egy igazi barbecue ínyenc, aki hajlandó elrugaszkodni a minimalista megközelítéstől és egy extravagáns szószt bevetni a következő bbq partynál.

Amennyiben még kezdő vagy, akkor azt javasoljuk, hogy csupán tartsd szem előtt a tradicionális elkészítési szabályokat. A fűszerezés során használj tengeri sót, borsot, fokhagymaport, paprikát, hagymaport és barna cukrot.

Miután szereztél némi tapasztalatot a marhahús füstölésében, már bátran kísérletezhetsz újabb fűszerkeverékekkel, szószokkal.

Mennyi időt vesz igénybe a marhaszegy grillezése?

Annak érdekében, hogy megválaszoljuk ezt a kérdést, le kell bontani a marhaszegy barbecue-zási folyamatot kisebb fázisokra.

1. Az alapfüstölés: A barbecue kezdeti szakasza a húsdarab méretétől függően körülbelül 8 órát vehet igénybe. A hőmérséklet azonban sokkal fontosabb, mint maga az idő. Esetenként elhúzódhat még a hús eléri a 73-74°C belső hőmérsékletet.

Javasoljuk, hogy a pellet grill hőmérséklete átlagosan 95 és 110°C között legyen. Egyes receptek 120°C-os hőmérsékletet igényelnek, de véleményünk szerint eredményesebb füstölést végezhetünk alacsonyabb hőmérsékleten, még ha tovább is tart.

Fontos megjegyezni, hogy az átmeneti fázisban a hús belső hőmérséklete egy ideig nem növekszik. Ennek az oka, hogy a marhaszegyben lévő víz elpárolog, és a hús lehűl. Azonban aggodalomra semmi ok, ez mind a folyamat része. Szerencsére számos Pellet Grill rendelkezik konvekciós ventilátorral, amely felgyorsítja a párolgást és ezáltal lerövidíti a hőmérséklet visszaesését.

A hőmérséklet zuhanás lerövidítésének reményében a versenyszakácsok kifejlesztettek egy technikát, amelyet ma The Texas Crutch-nak (TC) neveznek. A TC pofon egyszerű, amikor a szegy eléri az átmeneti fázist, egyszerűen tekerjük fóliába, és adjunk hozzá egy kevés almalevet vagy más folyadékot. Ez olyan gőzölési hatást vált ki, amely felgyorsítja a sütési folyamatot, és segít a húsnak a nedvesség megtartásában.

De meddig maradjon a marha becsomagolva?

Különböző technikák vannak arra, hogy meddig hagyjuk a szegyet fóliában, ez attól függ, hogy mennyire sötét és kemény kéreg (bark) a cél. Néhányan egészen a végéig tartják, amikor a hús már eléri a 94°C belső hőmérsékletet, míg mások eltávolítják, amikor elérte a 80°C-ot.

2. A csomagolás fázisa: Miután a marhaszegy elérte az optimális belső hőmérsékletet, ajánlott szorosan betekerni egy hentespapírba, majd vissza tenni a pellet-rácsra a további grillezéshez, körülbelül 110°C-on. További 5-8 óra füstölésre lesz szükség, amíg a marhaszegy megközelítőleg el nem éri a 94°C-os belső hőmérsékletet.

Ez segít a húsnak megtartani a nedvességet, miközben a fűszerkéreg nem olvad le róla. Ennél a fázisnál nem ajánlott alufóliát alkalmazni, fontos, hogy lehetővé váljon a gőz távozása, melyre a hentespapír porózus szerkezete miatt tökéletesen kiváló.

3. A befejezés fázisa: Elérkeztünk az utolsó lépéshez, amikor az elkészült marhaszegy feldarabolása és tálalása a feladat. A füstölt, ínycsiklandó hús mintegy 12-16 órán keresztül sült, azonban a pellet grillről nem kerülhet rögtön a tányérra, legalább egy órát kell pihentetni, hogy a lehengerlő ízvilág kifejezésre jusson fogyasztás közben.

Ízletes marhaszegy fogások pellet grillen

A lágy, omlós húsok kedvelőinek kifejezetten ajánlott a Memphis BBQ Beef Brisket recept. Itt a brisket lapos részét használják fel, a zsíros részek jelentős hányadát pedig eltávolítják a füstölési folyamat megkezdése előtt. Elkészítése körülbelül 10 órát vesz igénybe, 110°C pellett grill hőmérsékleten.

Azok viszont, akik a klasszikus Texas brisket mellett döntenek, tartsák szem előtt, hogy ebben a receptben a minőségi húsé a főszerep, a mártás csak egy vékony réteg a marhaszegy külső részén. Ezt a hagyományt követve ez a füstölt texasi stílusú szegy recept minimálisra csökkenti a fűszerezést és a szószokat, lehetővé teszi a húsos íz és textúra megvilágítását. Gazdag, gyengéd és természetes ízekkel teli étel fog megjelenni a tányéron.

Ehhez az eredeti marha recepthez egy ízletes kéreg párosul, melyhez elegendő egy sokszínű fűszerkeverék. A hús bedörzsölése után, a rostélyon 7-8 órán át lédús és omlós marhaszegy készül el, mely garantáltan az amerika stílusú grillpartyk bajnoka lesz.

Végezetül fontos, hogy ebből a nemes húsdarabból, semmi sem veszhet kárba.

Az elszenesedett marhaszegy végek is ínycsiklandó fogások alapanyagává válhatnak. A pirított húsdarabok önmagukban is igazi BBQ finomságok, csípős és édes mártással pedig egyszerűen ellenállhatatlanok.

A Georgia Grill füstölt szegy szendvics, garantáltan az ínyencek kedvence lesz. Egy zsemle ízletes marhahússal megtömve, mely speciális fűszerkeverékkel és BBQ szósszal készült. A maradék füstölt húst feldarabolhatjuk és chilis egytálételt is készíthetünk belőle, mely kiváló vasárnapi ebéd lehet. Egy tepsiben adjunk hozzá lilahagymát, babot, paprikát, bacont, kukoricát, chilit, paradicsomot, ízesítsük fűszerekkel, helyezzünk rá fóliát és mehet is a pellett grillre.