Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Milyen bor illik a grill és BBQ húsokhoz?

borok grillezéshez, barbecuzáshoz okosgrill

Milyen bor illik a grill és BBQ húsokhoz?

Több ezer szót ütöttünk le az elmúlt félévben a klaviatúrán, melynek eredménye könnyen elérhető ezen az oldalon. Írtunk a pelletről, a grillekről, különböző konyhatechnikákról, bbq stílusokról, és sok-sok finom receptről is. De inni valahogy elfelejtettünk közben, kivéve persze a sörös recepteket, ahol azért egy-két kortyot mégiscsak illik. Most megszületett ez a bejegyzés és benne egy kis betekintés a borok világába. Utánajártunk milyen húshoz milyen bor illik vagy épp nem illik.

borok grillezéshez, barbecuzáshoz okosgrill
Finom grill ételek, finom borok

Megjegyezzük nem vagyunk szakavatott sommelier-ek, de szeretjük a finomságokat nem csak ételként, italként is. Így ehhez a cikkhez is fellapoztunk néhány könyvet, kerestünk videókat, külföldi cikkeket, majd megalkottuk ezt a bejegyzést.

Milyen bor illik csirkéhez, szárnyasokhoz?

csirkecomb nyalóka pelletbudapest okosgrill
Csirkecomb nyalóka

Csirkehúsból készült ételekhez a fehér hús miatt könnyebb borokat szoktak ajánlani. Könnyed, laza ételnek számítanak a szárnyasok így nem is kell annyi fűszert használnunk az ilyen ételeknél, mint a vöröshúsból készülteknél. Az egyik legismertebb fehérbort ajánlják hozzá, a sauvignon blanc-t, amelyet egyedüliként a világon aromatikus fehérborként jegyeznek.

A leghíresebb sauvignon blanc Franciaországban, Bordeaux környékén és a Loire völgyében terem, de népszerű fajta Új-Zélandon is. Magyarországon is az egyik legnépszerűbb fehérbor fajta, amely a hazai 22 borvidék közül csak kettőben, a Nagy-Somlói-ban és a Tokaji borvidéken nem található meg.

Ha egy erősebben pácolt szárnyas kerül a grillsütőnk rácsaira, akkor már nyithatunk bor területén a rosék felé, de jól fog esni mellé egy kadarka vagy pinot noir is.

A kadarka szőlő eredetileg kis-Ázsiából származik, homokos talajon is megél és egy fűszeres, zamatos bort kapunk eredményképpen.

A pinot noir nevét a francia „fenyő” és „fekete” szavakból kapta, amely rubin piros színt ölt és egy harmonikus, kellemes borként jellemzik.

Milyen bort válasszunk sertéshúsokhoz?

Málnás chipotle sertésborda recept
Málnás chipotle sertésborda

Ahogy már többször említettük a népszerű bbq fogások alapanyaga legtöbbször sertéshús, azon belül is az oldalas és a tarja a legnépszerűbb főszereplők.

Milyen bort fogyasszunk sertéshúshoz? A lista rendkívül széles, kedvünkre válogathatunk. 

Ha könnyebb bort fogyasztanánk érdemes egy rosét felbontanunk. Ha már erősebb, testesebb ízekre vágyunk bontsunk fel egy kékfrankost vagy egy bikavért.

A kékfrankos vörösbor egy savhangsúlyos fajta, mely tanninokban közepesen gazdag, gyümölcsös bor és kellemes fűszeres jellemű száraz borokat készítenek belőle.

A cabernet franc szőlő ideális vörösborhoz, mivel bársonyos, nagy extrakt tartalmú és éppen kellemesen fanyar, de gyümölcsös ízű alapanyag.

A népszerű bikavér többféle szőlőfajtából készülő cuvée, amelyben egyik borfajta sem dominálhat meghatározóan, míg korábban főképp kadarkára épült. Az Egri bikavér testes, savai szépek, gyümölcsös és fűszeres aromával rendelkező vörösbor, melyben közepes-magas a csersavtartalom.

Sertéshúsból készült ételekhez, pl. kolbász grillezéshez vagy pork belly burnt ends mellé egy kellemes, savasabb fröccs is jó döntés.

Melyik a legjobb bor marhahúshoz?

Margyszegy füstgyűrűvel

A steakek királya, a burgerek alapja, amely akkor a legfinomabb, ha klasszikusan sóval, borssal fűszerezzük. Milyen bort igyunk marhahúsból készült ételekhez? Naná, hogy itt is a vörös fog dominálni az erősebb testes borok mellett. Egy finom cabernet sauvignon vagy egy kékfrankos kiváló választás, ahogy egy kellemes merlot is.

A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb vörösborfajtája, amely testes és nagyszerűen illeszkedik a steakekhez és a paradicsomos ételekhez is. A bikavérhez hasonlóan szintén magas a csersavtaralma.

A merlot szintén egy világfajta, amely eredetileg ősi francia bor. Jellemzője, hogy gyümölcsös, bársonyos, lágyan savas, színe pedig mélyvörös.

Milyen bor illik a tengergyümölcseihez, halakhoz?

Lazac grillsütőn
Lazac grillsütőn

Bár itthon kevésbé népszerűek a halas ételek, mint más országokban és nagyon sok tengeri herkentyűt sem fogyasztunk, de ahogy egyre inkább felfedezzük a grillezésben rejlő lehetőségeket, úgy fogunk vágyni az újabbnál újabb fogásokra, így előbb-utóbb biztosan kerül a főbb húsok mellett hal vagy épp rák is a rácsokra. Épp ezért már most ajánlunk hozzá borokat.

Ahogy már a szárnyasoknál említettük, a hal is egy könnyebb étel, így könnyű fehér bor illik hozzá. Választhatunk akár pezsgőt vagy habzóbort is, de mivel ez egy bor ajánló bejegyzés így mi a bort ajánlunk. Essen a választásunk egy olaszrizlingre vagy chardonnay-ra egy halas, tengergyümölcsös vacsihoz.

Az olaszrizling Magyarországra természetesen a franciáktól került, még a 19. század közepén. Napjainkra a leggyakoribb fehérborszőlővé vált, amelyet savdúsként és tüzesként is jellemeznek.

A chardonnay karakteres, zamatos fehérbor, amely népszerű pezsgő alapanyag is. Épp ezért elegáns bornak számít és az egész világon elterjedt. 

Milyen bor ajánlanánk grillsajtokhoz?

Talán egy picit kakukktojás a grillsajt, hisz a bejegyzés címében húsok szerepelnek, de egyszerűen adja magát ez a bekezdés, hisz ha már bor, akkor sajtok és hazánkban a grillkolbászok mellett a sajtok is sűrűn kerülnek a rácsokra.

Épp a sajtok különlegessége, hogy más-más borokat ajánlanak hozzájuk. A boltokban kapható grillsajtokhoz véleményünk szerint egy hárslevelű jó választás lehet, de akár furmintot is választhatunk.

A hárslevelű a Kárpát-medence egyik őshonos fajtájának számít. A Tokaji aszú alapanyaga is, mely gyönyörű zöldesarany színt visel és erős fűszeres, virágos illatot ad.

A furmint jellegzetes magyar fajta, amely a hárslevelűhöz hasonlóan kiválóan aszúsodik. Illatos és savdús fehérbor lesz belőle, amely itthon rendkívül népszerű és több intézmény jelképe is ez a fajta.

Mit igyunk desszertek mellé?

Barackos lepény klasszikus egyensúlytészta recept okosgrill
Barackos lepény

Ha már szóltunk a sajtokról, szóljunk a desszertekről is. Nem is gondoltuk, de nagyon népszerű a pellet grillsütők esetében a sütemény és édesség készítés. Többször kapunk képeket pitékről, gyümölcsös sütikről, így ezt a témát is betettük ebbe a cikkbe.

Almás pitéhez a halakhoz hasonlóan rizlinget érdemes választanunk, míg egy kávés-csokis sütihez bontsunk fel egy merlotot.

Grillzöldségek és gyümölcsök

Édesburgonya grill recept
Töltött édesburgonya

A grillzöldségek hasonlóan a desszertekhez és a sajtokhoz egy olyan kategória, ahol az alapanyagokon múlik a borválasztás. 

Kezdjük egyből egy kakukktojással, a gombával. Ehhez az ételhez jó választás egy pinot noir-t, csípős paprikákhoz és padlizsánhoz Zinfandel lehet érdekes. Ez a bor itthon is egyre népszerűbb, eredetileg Kaliforniában őshonos szőlőből készül. Nagytestű, teltebb bornak számít, ami paradicsomos tészta ételekhez is kiváló.

Grillezett barackhoz egy könnyed rizling lesz a társunk, kevésbé fűszeres krumplikhoz pedig sauvignon blanc-t bontsunk fel. Tegyünk ugyanígy grillezett görögdinnye esetén is.

Klasszikus nyári (vagy télre elrakott) lecsó mellé nyissunk ki egy Shiraz-t, amelyről sokáig azt hitték perzsa eredetű, de DNS vizsgálatok alapján végül kiderült, hogy francia. Illata keserű csokoládéhoz és ribiszkéhez hasonlít.

Hőmérséklet

A borok esetében is fontos a hőmérséklet. Ahogy a húsnál a maghő, úgy a boroknál a megfelelő hűtésen rendkívül sok múlik. Akkor érezhetjük a legjobban a borok jellegzetes ízeit, ha megfelelő hőmérsékleten fogyasztjuk.

Ha túl hideg a bor, nem érezzük jól az ízeket, ha pedig meleg, akkor az alkohol fog dominálni és könnyedén hatással lehet ránk.

Az ideális hőmérsékletek:

  • Könnyű fehér bor esetén: 5-10°C
  • Édes fehér bornál: 10-13°C
  • Rosé boroknál: 8-11°C
  • Könnyű vörösborok 14-16°C
  • Testes vörösbor esetén: 17-19°C
  • Pezsgők és habzóborok választásakor 6-9°C

Összefoglaló

Akármilyen étel is kerüljön a rácsokra és onnan le, egy szabályt be kell tartanunk. Mindig csak annyit fogyasszunk bármilyen italból is, amely még biztonságos. Ha úgy érezzük kicsit többet sikerült, adjuk át a stafétát másnak és bízzuk rá nyugalommal a grillezést vagy a barbecuezást. Az elkészült ételek mellé is fogyasszuk felelősséggel a bort.

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66