Tippek otthoni hambizáshoz és 14+1 szuper burger recept
Vajon nyaranta hány kerti partin sülnek a finomabbnál finomabb hamburgerek? Nagyon nehéz lenne még megtippelni is, hiszen az egyik legnépszerűbb grillfogás. Könnyedén variálható, mégis egyszerű étel. 14+1 hamburger recept következik.
Hoztunk most néhány tippet és ötletet, hogyan készíts még ízletesebb burgereket a saját grillsütőd segítségével. Sőt! Ebben a bejegyzésben találsz még 14 otthon is könnyen elkészíthető hamburger receptet. Kezdjünk is bele!
A hús
A burger lelke a hús, ami a nagykönyvek szerint marhahúsból kell készüljön. Persze legyünk picit rugalmasabbak, hiszen mint a pizza esetében is láthatjuk, ahány ház, annyi szokás. Egy a fontos, a jól elkészített húspogácsa önmagában is fantasztikus, mindenféle kiegészítés nélkül.
Ha marhahúst választunk, akkor érdemes marhanyakból készíteni a pogácsákat, mivel zsírtartalma 15-20%-os. Burger szakácsok a szárazabb marhahúst – pl. hátszín, 7-10% zsírtartalom – vesefaggyúval javasolják összekeverni.
Sokan esküsznek az 50-50% marha-sertés arányokra is. Ám amennyiben szárnyasból készül a burger, akkor pulyka húst ajánlunk hozzá.
A húspogácsák formázásban is több módszer terjedt el. A gombócok kialakítása után sokan vaslapon egy spatula segítségével lapítják el a húst, így a nyomástól függően vékonyabb végeredményt kapunk majd.
A másik módszer a kézzel történő előformázás, amikor akár 3-4 cm vastag pogácsákat formáznak meg. Ebben az esetben a hús közepébe hüvelykujjunk segítségével érdemes egy kis mélyedést kialakítani, így a gombóc sütés közben nem gömbölyödik majd fasírttá.
A buci
Zsemle esetén a lehetőségek végtelenek. Helyezhetjük a húsokat édes tésztás vagy kovászos bucikba, otthon készült burgonyás zsemlébe, bagelbe, ciabattába, és ami mostanában nekünk nagyon bevált, bajor zsömlébe is.
A húspogácsákra visszatérve szuper tipp a zsemle méretét is figyelembe venni és méretben egy picit nagyobbra nyújtani. A sütés alatt egy kicsit összesül majd és így pontosan fog passzolni a buciba.
A zsemléket kettévágás után érdemes megvajazni vagy más zsiradékkal vékonyan átkenni és megpirítani addig, amíg pihen a hús. Ennek nem csak esztétikai jelentősége van, hanem ezzel egy roppantós bucit kapunk és legfőképp a szaftok, nedvesség a szendvicsen belül marad, nem szívja fel a pékáru.
A fűszerezés
A fűszerezéssel is érdemes kísérletezni! A burgerezők két külön táborra oszthatók, vannak akik semmi pénzért sem keverik el a húst fűszerekkel, maximum kívülről ízesítik, és vannak akik mindent bele alapon készítik a pogácsákat.
De ha fűszerezünk, akkor mégis mivel érdemes? Az alap só, borson kívül játszhatunk a hagymával, Cayenne-borssal, barnacukorral és akár a rozmaringgal is. Ne feledjük, időnként a kevesebb több. Burger esetén a fő cél a hús ízének hangsúlyozása.
A sajt
A sajt a hús koronája, a pont az i-re, a cseresznye a habon, a nagy finálé. Kihagyása már-már büntetendő! Válasszunk olyan sajtot, amely olvad, de nem ég.
Amikor a húspogácsát a túloldalára fordítottuk és már csak 2-3 perc van hátra a sütésből, helyezzük rá a szeletelt sajtot, zárjuk le a grill fedelét és hagyjuk olvadni.
Javasolt a cheddar sajt, illetve olyan sajtok, amelyek kis plusz ízesítést kaptak, pl. chili, bors. De persze játszhatunk a pannónia sajtokkal éppúgy, mint a camambert-rel.
Hogyan készül a hamburger egy grillsütőn?
A burger elkészítéséhez bevethetünk pár szuper trükköt. Készülhet barbecue hőtartományban 110-120°C között 40-50 percig füstölve, majd a hőmérsékletet megemelve mindkét oldalára grill technikával kérget sütve.
Ez egy kiváló módszer a füstös ízekért, azonban figyelni kell a hús kiszáradására, így ezt a módszert vastagabb húspogácsa esetén javasoljuk alkalmazni.
A füstöléses módszer helyett süthetjük a húst közvetlenül nyílt láng felett (175-200°C között) a rácson vagy vaslapon. Vaslapon talán amiatt is érdemes, mert a kisülő zsírokon szuper megpirítani a zsemlét, a hagymát illetve a bacont.
Belső hőmérséklet | Oldalanként | |
Rare | 51,5 °C | 2 perc |
Medium-rare | 57,5 °C | 3 perc |
Medium | 63 °C | 4 perc |
Well done | 71,5 °C | 5 perc |
Következzen most 14 szuper hamburger recept:
1. Chilis bacon burger
Az olasz salsa verde teszi különlegessé ezt a fogást.
Hozzávalók és elkészítés: Chilis bacon burger
2. Whisky BBQ burger
Ebben a receptben a húst barnacukorral és whiskyvel tuningoltuk. Videón is elérhető a recept.
Hozzávalók és elkészítés: Whisky BBQ burger
3. Sörösdoboz burger
Ennél az elkészítésnél nemcsak hozzávalókban, de formában is eltérünk a megszokottaktól és egy sörösdoboz segítségével kialakított mélyedést töltünk meg minden földi jóval.
Hozzávalók és elkészítés: Sörösdoboz burger
4. Wagyu burger
Ha véletlenül megunnánk a normál burgereket vagy csak valakit nagyon-nagyon szeretnénk lenyűgözni, akkor a japán prémium marhahússal biztosan levesszük a lábáról. Kerül bele karamellizált hagyma, gomba és fokhagymás aioli szósz is.
Hozzávalók és elkészítés: Wagyu burger
5. Napindító reggeli burger
Ha korán reggel egy nehéz nap elé nézve telepakolnánk a pocakunkat egy teljes napra, akkor ez a burger kiváló választás lesz. A húspogácsa mellett bacon és tükörtojás fokozza az élvezeteket.
Hozzávalók és elkészítés: Napindító reggeli burger
6. Kalifornia burger
Az új hullámos burgerek meghódították az USA nyugati partját. Így kerül az összeállításba egy kis frissítő avokádó.
Hozzávalók és elkészítés: Kalifornia burger
7. Brie sajttal töltött pulykaburger
Egy picit elszakadva a marhahústól következzen most egy pulykaburger, amit még különlegesebbé tesz a benne elrejtett brie sajt és az új kedvencünk az áfonyás jalapeno lekvár.
Hozzávalók és elkészítés: Brie sajttal töltött pulykaburger
8. Mangalica burger
Tagadhatatlanul az egyik kedvencünk ez a burger, hisz a megszokott alapanyagokat megváltoztatva is egy ízekben új, ám a műfajban egy prémium szendvics jött létre.
Hozzávalók és elkészítés: Mangalica burger sült paprikakrémmel
9. Füstölt sertésburger
A bevezetőben említett füstöléses burger készítési technika ebben a receptben teljesedik ki, arról nem is beszélve, hogy különleges édes-sós salsát és kockázott bacont is rejt ez a szendvics.
Hozzávalók és elkészítés: Füstölt sertésburger
10. Marha oldalassal tuningolt burger
Visszakanyarodva a marhahúsra azonnal duplázunk. A grillezett pogácsa mellé szaftos bbq oldalas került. Persze pulled porkra is cserélhetjük az oldalast.
Hozzávalók és elkészítés: Marhaoldalassal tuningolt burger
11. Sajtburger grillezett jalapenoval és baconnel
Az alap sajtburgert rengeteg kiegészítővel dobhatjuk fel, ebben az esetben a grillezett jalapeno paprika lett a befutó.
Hozzávalók és elkészítés: Sajtburger grillezett jalapenoval és baconnel
12. Baconburger borsozott sajttal
Ha a frissen őrölt bors illatától máris libabőrös leszel, akkor nincs más dolgod, mint az olvadó sajtra tekerni belőle és máris izgibb a burgerünk.
Hozzávalók és elkészítés: Baconburger borsozott sajttal
13. Dupla sajtburger
A McDonalds dupla sajtos McRoyal burgere ihlette ezt a szendvicset. Titka a vékony húspogácsák és a sajt duplázása. Valójában a hús így a megszokott mennyiség, mindössze kettébontottuk és dupla sajtot kapott.
Hozzávalók és elkészítés: Dupla sajtburger
14. Louisiana cajun burger
A cajun konyha egyfajta olvasztó tégelye a főzési műfajoknak. Mediterrán ízek keverednek francia, spanyol és karibi vonásokkal. Különleges ízek Louisiana államból.
Hozzávalók és elkészítés: Louisiana cajun burger
15. Smashed burger
Klasszikus burger alaptétel: a smashed burger egyszerű, roppanós, de mégis extra szaftos húst ígér, ahol az ízélmény fókusza a hús, a sajt és a bacon triumvirátusa.
Hozzávalók és elkészítés: Smashed burger
Összefoglalás
Bízunk benne, hogy sok hasznos infót adott át ez a bejegyzés, ahogy a receptek közül is többet kipróbáltok majd. Várunk az Okosgrill facebook csoportjában, a Grill és BBQ közösségben, ahol szívesen fogadjuk az elkészült hambikról a képeket és persze saját recepteket és ötleteket is.