Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Szendvics receptek: 16 grillezett szendvics nem csak grillszezonra

legendás szendvics receptek okosgrill

Szendvics receptek: 16 grillezett szendvics nem csak grillszezonra

Ebben a bejegyzésben legendás szendvicseket mutatunk be, hisz a szélkakas minden irányában szuper alkotásokat találunk. Következzen most 16 nemzetközileg elismert alkotás, amit mindenképp meg kell kóstolnod! Jöjjenek a grill szendvics receptek! 

legendás szendvics receptek okosgrill
legendás szendvics receptek okosgrill

A szendvics eredete

Mint oly sok esetben most is a történelem poros lapjait kell fellapoznunk ahhoz, hogy lett mára a szendvics az egyik legkedveltebb és legváltozatosabb étel. Fogyasztjuk reggel, délben és este, na és persze csomagoljuk kirándulásokhoz, hosszú és rövid távokra egyaránt.

Állítólag az első szendvics egy kovásztalan lepénykenyér volt, amibe bárányhúst és fűszernövényeket tettek és Pészah idején fogyasztották a zsidók.

Ha csak néhány száz évet lapozunk vissza, akkor azonnal szembe találkozunk  John Montaguval, aki Sandwich negyedik grófja volt és a legenda szerint annyira nagy zsugás volt, hogy inkább kért két szelet kenyér között egy kis húst, csak ne kelljen felállni az asztaltól. A történet szofisztikált változata az, hogy annyira sokat dolgozott, hogy azt semmiképp sem szerette volna megszakítani.

Na de ennyi kis bevezetés után térjünk rá a szendvicsek bemutatására. Érkezzenek a zseniális finomságok a teljesség igénye nélkül, hisz reggelig azért mégsem sorolhatjuk, akkor mikor ennénk? 

1. Reuben szendvics

reuben szendvics recept okosgrill
Reuben szendvics 

A Reuben története az 1930-as évekbeli New York-ig nyúlik vissza, tehát közel 100 éves a recept. A leírások szerint a litván Reuben Kulakofsky szakács mesterműve, aki pókerjátszmák vendégeinek készítette, de szóban jöhet Arnold Reuben is, aki egy boltban, a Reuben’s Delicatessen-ben árulta a laktató finomságot.

A Reuben szendvics egy észak-amerikai grillezett szendvics, amely sült marhahúsból, svájci sajtból, savanyú káposztából és orosz öntetből áll, rozskenyér szeletek között grillezve. Bár ahogy említettük a kóser stílusú csemegeüzletekhez kötődik, de mégsem kóser, mert húst és sajtot kombinál.

Hozzávalók és elkészítés: Reuben szendvics

2. Muffuletta, a szendvicstorta

Muffuletta szendvics recept okosgrill
Muffuletta szendvics

Úgy gondoltuk, már a bejegyzés elején bemutatjuk az egyik nehézbombázót, a muffulettát, ami egy igazi pocakkitöltő, hedonista szendvics.

New Orleans egyik nevezetessége – a másik dzsessz és a Mardi Gras karnevál – ez a hústorony, amit egy Szicíliában született kereskedő, Salvatore Lupo alkotott meg 1906-ban.

A kis New Orleans-i csemegebolt előtt a helyi olaszok, csakúgy mint otthon szépen falatozták a különböző sonkákat, szalámikat és sajtokat. Ekkor támadt Luponak az az ötlete, hogy ezeket a hozzávalókat belepakolja egy zsemlébe, hogy kényelmesebben lehessen megenni.

Kezdetben focaccia kenyeret használt, majd pedig ezt lecserélte ciabatta cipóra és ezzel együtt elképesztően híres lett a szendvicse.

Manapság ezt a szendvicstortát muffnak is becézik és ahogy nagymamáink mondanák: el lehet menni róla kapálni.

Hozzávalók és elkészítés: Muffuletta, a szendvicstorta

3. Croque Monsieur

Croque Monsieur szendvics recept okosgrill
Croque Monsieur melegszendvics

A Croque Monsieur egy francia melegszendvics, amelyet sonkával és sajttal készítenek. Az étel a francia kávézókból és bárokból származik, célja hogy gyorsan elfogyasszák a vendégek. A név a francia croque („harapás”) és monsieur („mister”) szavakból származik.

A Croque Monsieur hagyományosan sült vagy főtt sonkából és szeletelt sajtból készül. Reszelt sajttal, enyhén sózva és borsozva, majd sütőben vagy serpenyőben megsütve, természetesen grillsütőn elkészítve tovább fokozhatjuk a konyhai ízeket.

A kenyeret felvert tojásba mártva grillezéssel is megpiríthatjuk. Hagyományosan Gruyére-t, Comté vagy ementáli sajtot is használnak.

Ennek a szendvicsnek rengeteg változata ismert:

– Croque Hawaii: egy szelet (grillezett) ananászt a szendvicsbe rejtve már egy új alkotás jön létre, melynek elterjedt neve a Croque Hawaii.
– Croque Madame: fokozva az élvezetek a kész szendvics tetejére tükörtojást tehetünk. Ez a változat a Croque Madame elnevezést viseli. A legenda szerint azért, mert így egy női sapkára hasonlít.
– Croque Norvégien: ebben a változatban a sonkát (norvég) füstölt lazacra cserélve a szendvics neve Croque Norvégien-re változik.
– Croque Auvergnat: kéksajtra cserélve a Gruyére sajtot Croque Auvergnat szendvicset kapunk.

Hozzávalók és elkészítés: Croque Monsieur, az eredeti francia piritos

4. Pastrami szendvics

new york pastrami szendvics recept okosgrill
New York pastrami szendvics

A pastrami egy román étel, amelyet általában bárányból vagy pulykából készítenek, mégis a manapság már a marha szegyből készült változata a legismertebb. A nyers húst pácolják, részben szárítják, fűszernövényekkel és fűszerekkel ízesítik, majd füstölik és párolják.

A păstra szó románul tartósítást jelent, bár valószínűbb a latin pastor szóból történő néveredet.

A szendvicshez újfent vissza kell kanyarodjunk a bevándorlókhoz, ezúttal New Yorkban. A Lower East Side-on letelepedett román zsidók közösséget alkottak, ám a szendvicset mégis egy litván kereskedő tette híressé, amikor boltjában árulni kezdte. 

Nagyon érdekes, hogy több szendvicsnek is hasonló az eredettörténete.

Hozzávalók és elkészítés: New York pastrami szendvics

5. Cubano szendvics

cubano szendvics grill recept okosgrill
Cubano szendvics

A Cuban/Cuban szendvics (spanyolul: Sándwich cubano es, magyarul kubai szendvics) a sonkás-sajtos szendvicsek egyik legnépszerűbb változata, amely valószínűleg a kubai munkásokat ellátó kávézókból ered Tampából vagy Key Westból, Florida államból. Később emigránsok vitték el Miamiba, ahol szintén nagyon népszerű lett.

A szendvics sonkából, (mojo) sült sertéshúsból, svájci sajtból, savanyúságból, mustárból, szalámiból és kubai kenyérből, manapság már inkább baguetteből áll. A szendvics a Miami és Tampa közötti régóta tartó baráti rivalizálás középpontjában áll.

Hozzávalók és elkészítés: Cubano szendvics

6. Nashville szendvics

nashville szendvics grillrecept okosgrill
Nashville szendvics marhahússal

A hot chicken, avagy Nashville hot chicken egy bundázott sült csirke alapú szendvics, amely az Egyesült Államokban, a Tennessee állambeli Nashville-nek lett a helyi specialitása.

Elkészítésében egy adag csirkemell, comb vagy szárny kap főszerepet, amely egy fűszerkeverékben pácolódik, majd egy fűszeres bundát kap és még egy szószt is. Ez az elkészítési mód az Egyesült Államok déli részéből származik, melytől rendkívül intenzív, fűszeres lesz az egész hús.

A fenti képen, illetve a leírásra kattintva egy marhahúsos változat nyílik meg.

Hozzávalók és elkészítés: Nashville szendvics, főtt grillezett kukoricával

7. Philly cheesesteak

philly cheesesteak szendvics recept okosgrill
Philly cheesesteak szendvics 

A Philadelphia cheesesteak egy vékonyra szeletelt marhahús darabokból és olvasztott sajtból készült szendvics, hosszú baguetteben vagy zsömlében.

A Philly cheese szendvicsnek is van egy izgalmas története, ami Pat és Harry Olivieri nevéhez fűződik, akik az 1930-as évek elején apróra vágott steaket szolgáltak fel és eredetileg virslis hotdog árusok voltak.

Egy alkalommal úgy döntöttek, hogy új szendvicset készítenek apróra vágott marhahúsból és grillezett hagymából. Amíg Pat a szendvicset ette, egy taxisofőr megállt mellette és érdeklődött iránta, ezért kért magának egyet. Miután megette azt javasolta Olivierinek, hogy hagyjon fel a virslis hotdoggal és inkább erre az új szendvicsre összpontosítson.

Elkezdték tehát árulni a steak szendvicsek ezen a változatát a dél-philadelphiai olasz piac közelében lévő hotdog standjukon. Annyira népszerűvé váltak, hogy Pat saját éttermet nyitott, amely ma is Pat’s King of Steak néven működik.

A szendvicset eredetileg sajt nélkül készítették, csak később került rá először provolone sajt.

Rendkívül népszerűvé vált az éttermekben és az food truckokban és természetesen egyre több helyen kezdték egyéb variációkban is kínálni.

Hozzávalók és elkészítés: Philly cheesesteak szendvics

8. Sloppy Joe

sloppy joe burger szendvics recept okosgrill
Sloppy Joe szendvics

A Sloppy Joe egy olyan Egyesült Államokból származó szendvics, amely darált marhahúsból, hagymából, paradicsomszószból, Worcestershire szószból és egyéb fűszerekből áll és egy hamburgerzsemlében tálalják. Röviden marharagú zsömlébe töltve.

A szendvics eredetét a 20. század elejére datáljuk és a receptkönyvek több néven is említik:

  • Toasted Deviled Hamburgers, (ördögi burger)
  • Chopped Meat Sandwiches, (húsos szendvics)
  • Spanish Hamburgers, (spanyol burger)
  • Hamburg a la Creole, (hamburgi kreol)
  • Beef Mironton,
  • Minced Beef Spanish Style (darált hús spanyol módra)

Kutatásuk és nyomozások alapján, hogy a Sloppy Joe eredete az 1930-as években, az iowai Sioux Cityben kínált „laza húsos szendvicsekben” keresendő és – soha nem gondolnánk – egy Joe nevű szakács kreálmánya.

Hozzávalók és elkészítés: Sloppy Joe, amcsi ragus szendvics

9. Olasz marhahúsos szendvics

olasz marhahúsos szendvics recept okosgrill
Olasz marhahúsos szendvics

Maradva még a szaftos szendvicsek vonalán következzen egy olasz marhahúsos szendvics.

Ebben a változatban a marhahús a kezdeti füstölés után alaplében készül el, majd kerül kiflibe sajttal és olasz savanyúsággal.

Talán nem egy tradicionális szendvics, de mindenképp érdemes megkóstolni, hisz alig néhány hozzávaló szükséges csak hozzá.

Hozzávalók és elkészítés: Olasz marhahúsos szendvics

10. Pork belly banh mi szendvics

Pork Belly Banh Mi szendvics ázsia recept okosgrill
Pork Belly Banh Mi szendvics ázsia recept okosgrill

Evezzünk át egy kicsit Ázsiába, azon belül pedig Vietnámba. A banh mi egy rövid bagett vékony, ropogós kéreggel és puha, levegős textúrával.

Sokféle népszerű tölteléket használnak a kolbásztól a fagylaltig. Vietnamban a zsemlét és a szendvicseket általában reggelire vagy uzsonnára fogyasztják.

A Banh Mi szendvics a vietnami konyhából származó húsok és zöldségek fúziója, mint például a chả lụa (sertéskolbász) vagy a nálunk is népszerű pork belly kombinálva a francia konyha fűszereivel, például piros chilivel és vajas majonézzel, mindez kiegészítve korianderlevéllel, uborkával és pácolt sárgarépával.

A bagettet a 19. század közepén, a Nguyễn-dinasztia idején a franciák vezették be Vietnamban, és a 20. század elejére alapvető élelmiszerré vált. Az 1950-es években Saigonban egy kifejezetten vietnami stílusú szendvics alakult ki, amely népszerű utcai élelmiszerré vált, más néven bánh mì Sài Gòn („saigoni szendvics”, „saigoni stílusú banh mi”).

A háborút követően az emigrált vietnamiak népszerűsítették a bánh mì szendvicset olyan országokban, mint Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok. Ezekben az országokban általában ázsiai pékségekben értékesítik.

Hozzávalók és elkészítés: Pork belly banh mi szendvics

11. Carolina pulled pork

carolina pulled pork recept okosgrill
Carolina pulled pork

Az elmúlt években rekord népszerű pulled pork szendvics is a szaftos, hosszú órákig készülő szendvicsek képviselője. Talán az egyik legnépszerűbb változata a tépett húsok elfogyasztásának, ha szendvicsbe pakoljuk. 

A képen látható változat kifejezetten a Carolina állambeli változatot képviseli, egyaránt megjelenik benne az ecetes vonal és a káposzta.

A pulled pork története egészen a telepesekig nyúlik vissza, akik megfigyelték az őslakosoktól, hogy füstöléssel mennyire könnyedén tartósítható a hús. Aztán alig telt el néhány száz év és hoppá a pulled pork lett az egyik legnépszerűbb barbecue fogás.

Népszerűsége az 1970-es évek végén kezdődött, ekkor kezdett elterjedni és megjelent a különböző államok éttermeinek hirdetéseiben.

Hozzávalók és elkészítés: Carolina pulled pork szendvics

12. Grillezett zöldség szendvics

grillezett zöldség szendvics recept okosgrill
Grillezett zöldség szendvics

Nem minden szendvicsbe kerül hús! Persze ez egy grilles oldal, de mégiscsak illik gondolni azokra a grillezést, barbecue-zást nagyon kedvelő barátainkra, akik böjtöt tartanak vagy épp vegetáriánus vendégeket fogadnak.

A képen látható receptben szerepel padlizsán, zsenge tök és cukkini is, amit füstölt hummusz és egy ricottás krém emel egy izgalmas ízorgiává.

Hozzávalók és elkészítés: Grillezett zöldség szendvics

További zöldség grillezési tippeket a Hogyan grillezzünk zöldségeket? című bejegyzésben találsz.

13. Pulled beef taco

pulled beef taco recept okosgrill
Pulled beef taco

Kanyarodjunk rá a mexikói konyha egyik harapnivalójára a tacora. Gyorséttermekből már ismerhetjük, de azért otthon elkészíteni tépett marhapofából mégiscsak más kávéház.

A taco nevét a legenda szerint bányászok adták, mivel a munkájuk során használt robbantó anyagok elhelyezték nagyon hasonlít a kis tortilla lapok megtöltéséhez.

A régészeti bizonyítékoknak hála, ma már azt is tudjuk, hogy a Mexikó előtti történelmi időkben az őslakosok már különböző halakkal töltötték meg a tacoikat. 

További érdekesség, hogy a USA kemény kukorica tésztában népszerű, míg Mexikóban puha változatban fogyasztják szívesen.

Hozzávalók és elkészítés: Mexikói pulled beef taco

14. Reggeli bagel

reggeli tükörtojás bacon bagel recept okosgrill
Reggeli bagel: tükörtojás, bacon

Az a jó grillezésben, hogy nem igazán kötődik napszakhoz. A barbecue-t kedvelők kora hajnalban indítják a marhaszegyet, de azért jut finom falat a később ébredőknek is.

Ilyen finomság például ez a rém egyszerű szendvics, aminek a segítségével délig biztosan nem éhezünk meg. 

Alaphozzávalók segítségével, mint a szalonna, a tojás és a sajt egy menő laktató szendviccsel indíthatjuk a napot. Ahogy pedig említettük a grillezés nem ismeri az órát, szóval akár nyugodt szívvel lehet ebből a bagelből egy délutáni uzsonnás szendvics is.

Hozzávalók és elkészítés: Reggeli kiadós bagel szendvics

15. Mogyorókrémes-lekváros szendvics

mogyorókrém lekvár grillszendvics recept okosgrill
Mogyorókrémes lekváros grillszendvics

Grillezett szendvicseket nem csak baconnel és sajttal készíthetünk, hanem keverhetjük az édes és sós ízeket is. Ebben a verzióban mogyorókrém és eperlekvár fuzionál és hoz létre valami egészen elképesztő finomságot.

Ha az édesebb vonal hívei vagyunk, a mogyorókrémet cseréljük nutellára.

Hozzávalók és elkészítés: Mogyorókrémes lekváros grillszendvics

16. Franceshina

Francesinha portugál szendvics recept okosgrill
Francesinha, a portugál szendvics recept

Ha egy olyan szendvicset keresnél, amiben minden benne van és diétásnak semmiképp sem nevezhető, akkor ez a Francesinha.

Története szerint Daniel David de Silva egy Franciaországból és Belgiumból hazatért francia emigráns, aki Portóba költözésekor megpróbálta a Croque-Monsieur-t a portugál ízléshez igazítani.

Először 1953-ban készítette el a szendvicset helyi húsokkal és különleges szószával a portói éttermében. A Francesinha gyorsan nagyon népszerű étellé vált és szorosan összeforrt Portó városával, bár persze már máshol is megtalálható Portugáliában.

Ahogy a képen is látható, a Francesinha nem csak egy szendvics, hanem egy alaposan paradicsomos-sörös szósszal nyakon öntött, tükörtojással kiegészített húsos, kolbászos, sajtos ételkülönlegesség. Már leírni is kalóriadús.

Hozzávalók és elkészítés: Francesinha egy portugál szendvics, ha teletömnéd a hasad

17. A ráadás: magyar szendvicsek

magyar retro szendvics okosgrill
Retro szendvics okosgrill

Bár kifejezett magyar grillszendvicset nem tudunk megosztani, a gyerekkorunk egyik slágere a kis konyhai retro sütőben készült sajtos szendvicsek felejthetetlenek.

Az örök klasszikus főtt tojásos, reszelt sajtos, piros aranyos, szalámis/parizeres vajas kenyeret pedig akár grillsütőn is megpiríthatjuk.

Persze nem kell túl sokat gondolkodni, hogy további finom hazai szendvicseket idézzünk fel, a Pick téli- vagy a Rákóczi szalámis verziókon túl.

Magyar klasszikus szendvicsek:

 

Hol készítsd el a grillszendvicseket?

Naná, hogy egy fa pellet grillen! Ismerd meg a sütőket, nézd meg a videót:


Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66