Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Hogyan süssünk kolbászokat?

kolbász sütés grillkolbász recept okosgrill

Hogyan süssünk kolbászokat?

A kolbász ideális választás lehet bulikhoz vagy más összejövetelekhez, amikor az időt inkább a társasággal szeretnénk tölteni és nem pedig főzéssel, hiszen ez az étel nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. A kolbászok alapvetően előfűszerezett húskeverékek, amelyek megfelelő mennyiségű zsírt tartalmaznak, ezzel megőrizve a belőlük készített ételek szaftosságát. Ebben a bejegyzésben csak nagyobb megállapítások és tanácsok érkeznek és természetesen hozunk néhány népszerű receptet is.

A kolbász sütésének legjobb módjai

A tökéletesen grillezett kolbász külseje ropogós lesz, kissé megpirul, és a belső hőmérséklete eléri a 70-72℃-t.

Többféle módja van azonban a kolbászsütésnek:

    1.  Lassan, alacsony hőmérsékleten kezdeni sütni a kolbászt, hogy magába szívhassa a grill vagy a füstölő illatait, majd magas hőfokon befejezni, hogy étvágygerjesztő külsőt is kaphasson.
    2. A kolbászt egyenletes, közepes lángon sütve, így a kolbász teljesen átsült, miközben a külseje megbarnul és ropogós lesz.
    3. A kolbászt úgy is elkészíthetjük, hogy először lassan, folyadékban pároljuk, majd magas hőfokon közvetlenül sütve barnulást és ropogós héjat alakítunk ki.
A sült kolbász készítés 3 legjobb módja

Melyik a legjobb kolbász grillezéshez?

Sütéshez a legjobb kolbász általában az, amit mi készítünk saját magunknak otthon, de persze erre azért viszonylag kevés alkalom adódik. Az előre csomagolt boltban kapható grillkolbászok mellett azonban a mi kedvencünk az egyre több helyen kapható Ozsvárt kolbászműhely remekművei.

A legkönnyebben grillezhető kolbászok az előfőzöttek, hiszen ezeket csak fel kell melegíteni, és még ha nem is sütjük át őket annyira, akkor is nyugodtan fogyaszthatók.

A nyers vagy házi kolbász grillezése egy kicsit nagyobb odafigyelést igényel, mert fogyasztásuk nem olyan biztonságos, amíg sütéskor belső hőmérsékletük el nem éri a 70-72℃-t. Ennek egyszerű oka van, a nyershúsból készült bolti kolbászokat hőkezelik mielőtt a polcokra kerülnének.

Ezzel együtt mindenkit arra bátorítunk, hogy kísérletezzen és készítsen otthon házi kolbászt, igazán kellemes kikapcsolódás – a megfelelő előkészületekkel.

Hogyan készítsük elő a kolbászt sütéshez?

A jó hír az, hogy a grillre helyezés előtt nem kell feltétlenül előkészíteni ezt a húsételt. De ha szeretnénk, természetesen elő is készíthetjük a kolbászokat. A legáltalánosabb dolog, amit megtehetünk, mielőtt a kolbászt a grillre helyezzük, hogy előfőzzük.

Ha ugyanis a kolbászokat az elkészítés elejétől a végéig csak a grillen sütjük előkészítés nélkül, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a külseje elkezd megégni, mielőtt a belseje teljesen átsült volna.

Ezzel szemben, ha előfőzzük a kolbászt, akkor az már ekkor majdnem teljesen elkészül, amit aztán a grillezéssel fejezhetünk be tökéletesen. Ez a módszer, az előfőzés, nagyban megkönnyítheti a grillezés menetét, és végeredményben ropogósabbá teheti a kolbász bőrét.

Hogyan főzzük elő a kolbászt?

Tegyük a kolbászokat egy főzőedénybe, majd adjunk hozzá folyadékot, például húslevest, sört vagy sima vizet, amíg az teljesen el nem fedi a kolbászt. Vegyük közepesen alacsonyra a hőmérsékletet, és lassú tűzön főzzük addig, amíg a kolbász belső hőmérséklete el nem éri a 65℃-t.

Az alacsony hőfokon történő párolással megakadályozhatjuk, hogy a kolbász túlmelegedjen és emiatt szétrepedjen a bőre.

Mi a legjobb sütési hőmérséklet a kolbászoknál?

Javasoljuk, hogy a kolbász grillezését 175℃-os hőmérsékleten végezzük. Nagyon magas hőmérsékleten ugyanis a kolbász bőre megrepedezhet, és így a finom szaft kifolyhat a kolbászból.

Mennyi ideig süssük a kolbászokat?

A kolbászokat közepes lángon (körülbelül 175℃-on) grillezzük, amíg a belső hőmérsékletük el nem éri a 70 Celsius-fokot.

Ez a folyamat körülbelül 20 percet vesz igénybe; 10-10 percet oldalanként, ha azonban előfőzzük a kolbászt, a sütési idő ennél rövidebb is lehet.

Természetesen ez az idő jelentősen változhat a kolbász vastagságának függvényében. A vékonyabb grillkolbászok rövidebb sütési időt igényelnek.

Ha van pellet grillsütőnk otthon, akkor érdemes először körülbelül egy órán át 105℃-on előfüstölni a kolbászokat, majd 230℃-ra emelni a grillsütő hőmérsékletét, ahol 5 perc alatt teljesen el is készülnek majd.

sült kolbász sütés grillen okosgrill
Sült kolbász sütés grillen

Honnan tudod, hogy a kolbászok elkészültek?

A kolbászokat akkor teljesen átsültnek és fogyasztásra alkalmasnak tekintjük, ha a belső hőmérsékletük elérte a 70-72℃-t.

Egyéb kérdések a kolbász sütésről

Következzen néhány gyakori kérdés a kolbász sütésével kapcsolatban. Itt az ideje, hogy tisztázzunk néhány mítoszt és tévhitet.

Szükséges-e grillezés előtt teljesen előfőzni a kolbászokat?

Soha ne forraljuk fel teljesen a kolbászt grillezés előtt. A forralás magas hőmérsékletének kitéve a kolbász bőre megtörhet, így kiengedve a finom szaftot a forró vízbe.

Természetesen, ahogy korábban említettük a Hogyan főzzük elő a kolbászt? című résznél, hasznos lehet előfőzni a kolbászokat grillezés előtt, de ezt szigorúan lassú tűzön és alacsonyabb hőfokon tegyük meg.

Be kell-e szurkálni a kolbászokat sütés előtt?

Soha ne szúrjuk ki a kolbászt grillezés előtt. Ha lyukakat szúrunk a kolbász bőrébe, akkor a sütés során a kolbász belsejében lévő folyadék kifolyhat és így a kolbász kevésbé lesz szaftos, kiszárad.

Gyakran azt mondják, hogy ha grillezés előtt beszúrkáljuk a kolbászt akkor az később nem fog felrobbanni, de erre a problémára sokkal jobb megoldást nyújt az alacsony vagy közepes lángon való sütés módszere.

Szükséges-e felszeletelni a kolbászokat grillezés előtt?

A kolbászt grillezés előtt nem feltétlenül kell felszeletelni. Persze a teljesen előfőzött kolbászt felszeletelhetjük sütés előtti, ha például a kolbász szeleteket előételként kívánjuk tálalni.

Ami viszont fontos, hogy soha ne szeleteljünk fel nyers kolbászt grillezés előtt, mert ez tönkreteszi a bőrét, valamint a kolbász maga is széteshet a főzés során.

Milyen hosszan süssük a kolbászokat a sütőben vagy grillen?

Egészen addig, míg a kolbász teljesen elfér a sütőben vagy a grillen, addig mindre ugyanaz a sütési idő érvényes.

Tekerjük a hőfokot 175℃-ra, és így süssük a kolbászokat 10-10 percig oldalanként, amíg a belső hőmérsékletük el nem érik a 70-72℃-ot.

Hogyan készítsük el a vegetáriánus kolbászokat?

Mivel a legtöbb vegetáriánus kolbász teljesen előfőzött, ezért szinte csak fel kell melegíteni őket fogyasztás előtt. Minden esetben érdemes elolvasni a csomagoláson található elkészítési útmutatót.

Mivel egészítsük ki a grillezett kolbászokat?

A kolbászok mellé grillezett hagymát és paprikát ajánlunk. Ezen kívül belekerülhetnek egy sült kolbászos szendvicsbe olyan kiegészítők, mint például a ketchup, mustár, savanyú káposzta, a kedvenc (barbecue) szószaink, vagy éppen az ecetes paprika, ami nagy kedvenc nálunk is.

Ha a grillkolbászt főételnek szánjuk, akkor párosíthatjuk klasszikus salátákkal, mint például burgonyasalátával, babsalátával vagy tésztasalátával, esetleg könnyű ecetes öntettel.

Ezek a saláták nehezebb állagúak, ezzel pedig jól kiegészítik a kolbász jellegzetességeit, de használhatunk akár egy kis mustárt vagy ecetet is, amik szintén jól összeillenek a húsos ízekkel.

Grillkolbász receptek:

Most pedig következzen egy pár konkrétabb recept speciálisan az adott típusú kolbászra kitalálva. Felsorakoztattunk néhány kedvencünket, amelyek között találtok sült kolbászos szendvicset és házi grillkolbászt-minikolbászt is.

1. Hogyan készítsünk házi grillkolbászt?

grillkolbász recept szoky konyhája pit boss okosgrill
Grillkolbász recept Szoky konyhája

Ebben Szoky konyháját hívjuk segítségül, aki zseniális nyári minikolbász receptet hozott nekünk, amely azóta is töretlen népszerűségnek érvend nálunk.

Hozzávalók és elkészítés: Házi grillkolbász – Szoky konyhája

2. Próbáljuk ki a lengyel kolbászt!

lengyel kolbász recept okosgrill
lengyel kolbász recept okosgrill

Cleveland egyik leghíresebb szendvicsét az 1940-es években találta ki Virgil Whitmore, amikor a füstös, lengyel kolbász, a „polish boy” nagy sikert aratott a barbecue rajongók körében. Virgil néhány egyszerű hozzávalóból és persze a kolbászból zseniális szendvicset hozott létre, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend és persze már számos változatát készítik a városban.

Hozzávalók és elkészítés: Polish Boy: grillkolbászos szendvics Clevelandből

3. Csak a hazai kolbász? Csabai kolbász recept

Fald feles barátaink – békéscsabai révén – igazai csabai kolbászt készítettek. Ezt a kolbászt most megsütötték, de füstölésre éppúgy alkalmas. A boldogság akkor lesz teljes, ha hozzá almapaprika, káposzta, mustár, friss fehér kenyér is társul.

Hozzávalók és elkészítés: Igazi csabai sültkolbász

4. Harcsakolbász-halkolbász

harcsakolbász halkolbász szoky konyhája recept okosgrill
Harcsakolbász szoky konyhája recept okosgrill

Egy picit kitérünk a húsos verziókból és megmutatjuk a Szoky konyhájában készült harcsakolbászt. Szuper fogás és hihetetlenül finom, pillanatok alatt elkészíthető. Ráadásul csodálatosan ropogós halkolbász kerül terítékre, ha ez a recept készül el. Van benne köménymag, fokhagyma és természetesen az elmaradhatatlan, csípős chili paprika sem hiányzik.

Hozzávalók és elkészítés: Harcsakolbász-halkolbász

5. Mediterrán grillkolbászos ragu 

mediterrán zöldséges ragu grillkolbász recept okosgrill
Mediterrán zöldséges ragu grillkolbásszal

A grillkolbászokat nem muszáj csak szendvicshez felhasználnunk, szuper ötlet egy ragut vagy tésztás ételt készíteni belőle.

Ez a recept olasz kirándulásunk alkalmával készült, amikor volt szerencsénk egy igazi olasz kerti konyhában főzni. A szállásunk tulajdonosa megengedte számunkra, hogy használjuk az étteremnek a kerthelyiségét. 

Hozzávalók és elkészítés: Mediterrán grillkolbászos ragu

6. Sörös grillkolbász sajtszósszal

grillkolbász sörös sajtszósszal recept okosgrill
Grillkolbász sörös sajtszósszal

A grillezés és egy üveg sör szinte kéz a kézben jár és ezzel recepttel csak tovább fokozzuk a kapcsolatot. Ahogy már a bejegyzés elején is említettük érdemes előfőzni, előmelegíteni a kolbászokat, amire a sör tökéletes választás. 

Hozzávalók és elkészítés: Sörös grillkolbász sajtszósszal

7. Grillkolbászos szendvics coleslaw-val, cheddar sajttal

fald fel hot dog recept okosgrill
fald fel hot dog recept okosgrill

Kanyarodjunk vissza a kolbászok és a  szendvicsek házasságába, hisz nem véletlenül annyira sláger fogás. Könyörtelenül finom grillfogás következik, amely nem csupán gusztusos, izgalmas és laktató, hanem, még ráadásul pofátlanul egyszerű is.

Hozzávalók és elkészítés: Grillkolbászos szendvics coleslaw-val és cheddar sajttal

8. Hogyan készítsünk német kolbászt, bratwurstot?

német kolbász recept okosgrill
Német kolbász

Természetesen nem mehetünk el a német irány mellett, ha már a kolbászokról van szó. 

Német vonalon 8 izgalmas kolbászfajtát is találunk: Currywurst, Nürnberger, Käsekrainer, Bierbeisser, Bockwurst, Weisswurst, Knoblauchwurst, Hühnerwurst. Ebből a témából hamarosan újabb bejegyzést is hozunk majd és külön-külön is bemutatjuk a nyolc változatot.

Hozzávalók és elkészítés: Német grillkolbászos szendvics házi mustárral, Bratwurst – német kolbász füstölés és párolás 

Hol készítsd el a grillkolbászokat?

Naná, hogy egy fa pellet grillen! Ismerd meg a sütőket, nézd meg a videót:


Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66