Hogyan készítsünk BBQ szószt otthon, házilag?
Az egyik legjobb módja annak, hogy egy kerti sütögetést egyedivé és különlegesen finommá varázsoljunk, ha elkészítjük saját házi BBQ szószunkat. Ne aggódj, könnyebb lesz, mint gondolnád!
Újraalkothatunk klasszikus amerikai recepteket, de ki is találhatjuk a saját egyedi verziónkat. Akármelyiket választjuk is, következzenek most azok az alaplépések, amit mindenképpen ismernünk kell, ennek a nagyszerű szósznak az elkészítéséhez.
De mi is az a BBQ szósz?
Tulajdonképpen minden esetben, amikor olyan ízesített folyadékról beszélünk, amivel leöntjük a füstölt húsunkat, akkor azt nevezhetjük BBQ szósznak.
Azért használjuk elsősorban barbecue húsoknál, hogy fokozzuk az ízvilágukat, illetve plusz szaftosságot biztosítsunk nekik, mind az elkészítési folyamat alatt, mind utána.
Ez az amerikai eredetű szósz nagyon sokféle variációban megtalálható; rengeteg helyi specialitás létezik belőle. Éppen ezért nincs egy klasszikus recept, amit mindenképpen követnünk kellene. Saját egyéni ízlésünk szerint választhatunk sűrűbb vagy hígabb, csípősebb vagy édesebb, kesernyés vagy krémesebb szószokat.
Az a szabály, hogy nincs szabály, hiszen a mostani receptek is folyamatosan változnak és fejlődnek.
Hogyan készítsünk házi BBQ szószt?
Ahhoz, hogy házi BBQ szószt készíthess, először két döntést kell meghoznod:
- Hígabb szószt szeretnél, vagy sűrűbbet? A legnépszerűbb márkák egyébként a sűrűbb típust képviselik.
- Paradicsom alapú szószt vagy valami mást szeretnél? A boltban kapható szószok legtöbbje paradicsom alapú.
Ne feledjük, itt nincsenek jó vagy rossz válaszok, a BBQ világa elég nagy, mindenféle típus képviseltetheti magát.
A hígabb szószokat általában permetként, spiccelésre használjuk a hús füstölése során, hogy segítsünk fenntartani a megfelelő nedvességet.
Éppen ezért ezt a típusú szószt néha magának a húsnak a levéből készítik. Akárhogy is, ettől még a hígabb típusú szószokat is ugyanúgy tálalhatjuk is az elkészült étel mellé.
Ezzel szemben a sűrűbb szószokat általában csak a folyamat végén adják hozzá a húshoz. Ilyenkor a szószt rákenjük a már megsült húsra, majd magas hőmérsékleten (tovább) sütjük, hogy a szószban lévő cukrok karamellizálódjanak, ezzel segítve a megtapadást a húson.
Egyes grillszakemberek és pitmasterek ezek nélkül a szószok nélkül készítik el a húst, egyszerűen egy alapos fűszeres bedörzsölést alkalmazva. Ilyenkor a BBQ szószt inkább csak mártogatósnak használják a kész étel mellé.
Mik a BBQ szószhoz szükséges alapanyagok?
Az megállapíthatjuk, hogy az ecet és a csípős paprika mindenképpen a BBQ szósz eredeti alap összetevői, és a legtöbb recept még mindig tartalmazza őket.
A sűrűbb és édesebb Kansas City területéhez köthető szószok, vagyis az a típus, amit a legtöbb boltban készen is megvásárolhatunk, általában ketchupot és barna cukrot is tartalmaznak.
Az ázsiai stílusúak pedig gyakran tartalmaznak szójaszószt.
Vegetáriánus a BBQ szósz?
A hagyományos típusok közül sok, de nem mindegyik vegetáriánus, hiszen általában nem tartalmaznak húst vagy húskészítményeket. Azokban a BBQ szósz receptekben pedig, amelyek húslevest vagy a húsok szaftját írják elő, könnyedén helyettesíthetjük ezeket az alapanyagokat zöldség alaplével vagy egyszerűen vízzel.
Meddig marad fogyasztható a házilag készített BBQ szósz?
A legtöbb bolti BBQ szósz akár hónapokig is eláll a kamrában vagy a hűtőben, de ilyenkor is érdemes figyelni az üvegen található lejárati dátumokat és egyéb figyelmeztetéseket.
A házi szószokat – mint általában bármit, amit otthon készítünk – nagyjából 2-3 napon belül fel kell használni vagy lefagyasztani, hogy elkerüljük az esetleges bakteriális szennyeződéseket.
Mivel a BBQ szósz savasabb összetevőkből, például paradicsomból és ecetből készül, ezért elég sokáig eltartható, de ha nem vagyunk jártasak az élelmiszerbiztonság területén, akkor igyekezzünk mielőbb elfogyasztani a problémák elkerülése érdekében.
Hogyan tegyük sűrűbbé a szószunkat?
A legtöbb BBQ szósz receptje olyan összetevőket tartalmaz, amelyek sűrítőszerként is működnek. Ezek főleg az olyan édes alapanyagok, mint a cukor, méz vagy a melasz.
Ha az ízek megváltoztatása nélkül szeretnénk sűríteni a szószt, a kukoricakeményítő használata lehet a legjobb megoldás. Keverjünk össze 1 evőkanál kukoricakeményítőt 1 evőkanál hideg vízzel. Keverjük addig amíg csomómentessé nem válik, majd adjuk hozzá a szószunkhoz. Ezt akár többször megismételhetjük, amíg el nem érjük a kívánt állagot.
Milyen típusú BBQ szószok vannak?
A BBQ szószok megismerése szinte egy virtuális utazást jelent, hiszen szinte minden szósztípus egy adott régióhoz – vagy akár egy városhoz – kapcsolódik. A különbségek főként a környéken általánosan elérhető húsfajták és az ott lakó emberek csoportjai miatt alakultak ki.
Azokban a régiókban, ahol erős ízű húsokat, például marha- vagy birka húst sütöttek, általában hígabb szószok jellemzőek fanyarabb vagy fűszeresebb ízekkel, amelyek jól kiegészítik ezeket a húsokat.
Ott viszont, ahol gyengébb ízű húsokat, például sertéshúst vagy csirkét készítettek, általában sűrűbb, édesebb mártásokat tálaltak hozzájuk, hogy további ízeket kapjanak ételeik.
A jellemzően német bevándorlók által lakott területeken, például Dél-Karolinában, hazájuk kedvenc fűszerét, a mustárt használták a BBQ szósz alapjául.
Hawaii-on pedig a Japánból érkező bevándorlók nagy száma miatt a szójaszósz a fő összetevő.
Általánosságban tehát azt mondhatjuk, hogy a más országokból érkező emberek adaptálták saját, már meglévő hagyományos szószaikat a BBQ alapú ételekhez. Emiatt élvezhetjük most már többek között például, a koreai vagy kínai BBQ-t is
BBQ szósz receptek: íme néhány a legnépszerűbb típusok közül
Alabama stílusú fehér BBQ szósz
Ez egy hígabb, majonézes és ecetes típus, amely csirkéhez és sertéshúshoz társítva a legjobb.
Ez egyike azon kevés szószoknak, amelynek ismert feltalálója van: „Big” Bob Gibson, egykori vasutas Decaturból, Alabama megyéből.
Gibson hatalmas hétvégi sütögetésekkel szórakoztatta barátait és családját, ekkor kezdte el a majonézt ecettel keverni a füstölt csirkehúshoz szószként. Amikor 1925-ben megnyitotta első éttermét, természetesen ez a fehér szósz is szerepelt az étlapon. A találmány népszerűsége az étteremmel együtt nőtt, és mára a klasszikus Alabama BBQ szószként ismerjük.
Fő összetevők: majonéz, ecet.
Recept: Fehér Alabama szósz
Dél-Karolinai mustáros BBQ szósz
Az amerikai konyha egyértelműen a kultúrák keveredéséről szól. Dél-Karolina legjellegzetesebb szószához a német bevándorlók adták hozzá az egyik kulcsfontosságú összetevőt, a mustárt.
Az alap, ecetes borsos szószt pedig valószínűleg a spanyol telepesek, az afrikai rabszolgák, az őslakosok vagy e három népcsoport együttes hatása alakította.
Fő összetevők: mustár, ecet.
Észak-Karolinai ecetes BBQ szósz
Azt mondhatjuk, hogy ez az észak-karolinai ecetes szósz áll a legközelebb a korai Amerika „eredeti” BBQ recepthez. Sütés közbeni locsolásra és kész ételhez mártásként is használják, fő összetevői pedig az ecet és a csípős paprika. Az ecet savassága ugyanis alkalmas a sertéshús zsírjának semlegesítésére, amely köztudottan Észak-Karolina leggyakrabban használt hústípusa, míg a paprika karakteres ízt ad neki.
Fő összetevők: ecet, erős paprika.
Kansas City BBQ szósz
Most lépjünk a BBQ szószok történetében a közelmúlt eseményeihez. A tömeggyártással és a ketchup piacra kerülésével egy nagyszerű lehetősége adódott a szakácsoknak, hogy édesebb ízt adhassanak az alapvetően ecetes és borsos szószaikhoz. Ez az új típusú szósz népszerűnek bizonyult a bevándorlók körében. Emiatt aztán a napjainkban kereskedelemben lévő BBQ szószok és receptek többsége paradicsom alapú, mint például a Kansas City BBQ szósz.
Ezt a típust egyébként nem Kansas Cityben találták fel, de mivel olyan sok klasszikus sütögető helynek ad otthont, a recept és a város összekapcsolódtak.
A klasszikus Kansas City szósz tartalmazza az eredeti receptek ecetességét és borsosságágát, de a ketchup, a barna cukor és a melasz sűrű keveréke édes, ragadós és selymes textúrát ad neki. Ezt a szószt általában csak a sütés végén adják hozzá a húshoz.
Fő összetevők: ketchup, barna cukor, melasz, ecet
Memphis BBQ szósza
A Memphis BBQ szósz szintén paradicsom alapú, mint a Kansas City szósz, de nem olyan sűrű, és egy kicsit több ecetet tartalmaz. Ezt a típust általában szószként adják a kész ételhez.
Fő összetevők: ketchup, ecet
Texas BBQ szósz
Ez nagyon hasonlít a Memphis szószra, csak egy kicsit hígabb. A texasi szószok általában csak egy csipetnyi paradicsomos alapot tartalmaznak. Ez annak köszönhető, hogy Texasban a leggyakrabban használt hústípus a marhaszegy, amihez nem passzol sem a cukor, sem a melasz édessége.
Emiatt aztán a texasi BBQ szósz egy kicsit közelebb áll a klasszikus ecetesebb és borsosabb stílushoz. Ezen kívül itt gyakran megjelenik Mexikó közelségének hatása, olyan fűszereken keresztül, mint a chili vagy a kömény. Ezt a szószt általában a főzés során kenegetésre használják. Mi a Traegernél palackozzuk is ezt a típust (https://www.traeger.com/sauces/texas-spicy-bbq)
Fő összetevők: ecet, húsleves alaplé, chili paprika
Koreai BBQ
Míg az Egyesült Államokban a BBQ a piknikeket és a nyitott téren való sütögetéseket jelenti, addig a koreai BBQ igazi az utcai étel; a járdán vagy piactereken nyílt lángon grillezett húst értjük alatta. Ezt az ízletes szószt a főzés végén vagy pácoláskor érdemes használni.
Fő összetevők: szójaszósz, barnacukor
Ajánlott recept: Koreai csirkeszárny
Kínai BBQ
A kínai konyha több mint 2000 éves, így nem meglepő, hogy több tucat különféle kínai szósz létezik.
Meathead Goldwyn, az AmazingRibs.com BBQ-szakértője szerint a kínai szakácsoknak köszönhetjük a modern szószaink „édes-savanyú” keretrendszerének kidolgozását.
Az egyesült államokbeli éttermekben használt kínai stílusú BBQ-szószok sokszor kiszorítják a sűrű, édes Kansas City-stílusú szószokat. A kínai BBQ szósz elsősorban a sertéshúsos receptekhez lehet jó kiindulópont.
Fő összetevők: hoisin szósz, barna cukor.
Hogyan készítsünk csípős BBQ szószt?
A csípős BBQ szósz elkészítésének legegyszerűbb módja talán az, hogy ha keresünk egy nekünk szimpatikus receptet és ízlés szerint hozzáadunk a kedvenc csípősszószunkból, esetleg egy kis cayenne borsot vagy chili pelyhet.
Házi BBQ szósz receptek
A fent felsorolt hagyományos stílusok természetesen csak kiindulópontok, ahonnan a különböző grillmesterek ötleteket gyűjtenek és fejlesztenek tovább. A következő receptek pedig még további inspirációkat nyújthatnak mindannyiunknak.
Könnyed bourbon whisky BBQ szósz
Készítsük el ezt az alap barbecue szószt házilag, egy ici-pici csavarral, ami pedig a whisky lesz. Könnyű egyszerű bbq szósz, amit sokoldalúan használhatunk a sertésoldalashoz, lapockához vagy akár egész csirkéhez.
Hozzávalók és elkészítés: Könnyed házi barbecue szósz
Szoky BBQ szósz
Ebből a felsorolásból a Szoky konyhájában látott grillcsirke „kenőcs” sem hiányozhat. Igazi kis magyaros-fűszeres vonal, videós elkészítéssel.
Hozzávalók és elkészítés: Grillcsirke kenőcs – Szoky konyhája
Georgia mustáros BBQ szósz
A Karolina államok mellett található Georgia sem maradhat ki a felsorolásból, az egyik legnépszerűbb barbeceu vidék szomszédságában is népszerűek a mustáros barbecue szószok.
Hozzávalók és elkészítés: Georgia mustáros BBQ szósz
Édes-fűszeres almás BBQ szósz
Ha nem mindig húsokhoz szeretnénk szószt használni, akkor érdemes kipróbálni ezt az almás változatot akár sajtokon is. Az alma az egyik legsokoldalúbb alapanyag a barbecue világában, jelen van a fűszerekben, fa füstölésben és mint látjuk a szószok esetén is.
Hozzávalók és elkészítés: Édes-fűszeres almás BBQ szósz
Házi paleo BBQ szósz
Ez a csípős sertéshúsra specializált szósztípus elkerüli az olyan feldolgozott összetevőket, mint például a ketchup és a finomított cukor. Ráadásul a szószt még főzni sem kell, elég csak összekeverni.
Hozzávalók és elkészítés: Házi paleo BBQ szósz
Chimichurri – argentin bbq pác, szósz
Kalandozzunk el végül a steaket világába és persze azon belül is Argentínába.
A fantasztikus argentin marhasülteknek nincs párjuk, de lehet még fokozni az élményt, például ezzel a tradicionális mártással. A Chimichurri (csimicsurri) szószt kötelező kipróbálni, a hozzávalók szinte biztos, hogy most is ott vannak a spájzban!
Hozzávalók és elkészítés: Chimichurri churrasco szósz
Elkészültek a szószok, hogyan tovább?
Bizony-bizony, szükséged lesz egy fa pellet grillsütőre és máris indulhat a grillezés, barbecuezás.