Hogyan süssünk kolbászokat?
A kolbász ideális választás lehet bulikhoz vagy más összejövetelekhez, amikor az időt inkább a társasággal szeretnénk tölteni és nem pedig főzéssel, hiszen ez az étel nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. A kolbászok alapvetően előfűszerezett húskeverékek, amelyek megfelelő mennyiségű zsírt tartalmaznak, ezzel megőrizve a belőlük készített ételek szaftosságát. Ebben a bejegyzésben csak nagyobb megállapítások és tanácsok érkeznek és természetesen hozunk néhány népszerű receptet is.
A kolbász sütésének legjobb módjai
A tökéletesen grillezett kolbász külseje ropogós lesz, kissé megpirul, és a belső hőmérséklete eléri a 70-72℃-t.
Többféle módja van azonban a kolbászsütésnek:
-
- Lassan, alacsony hőmérsékleten kezdeni sütni a kolbászt, hogy magába szívhassa a grill vagy a füstölő illatait, majd magas hőfokon befejezni, hogy étvágygerjesztő külsőt is kaphasson.
- A kolbászt egyenletes, közepes lángon sütve, így a kolbász teljesen átsült, miközben a külseje megbarnul és ropogós lesz.
- A kolbászt úgy is elkészíthetjük, hogy először lassan, folyadékban pároljuk, majd magas hőfokon közvetlenül sütve barnulást és ropogós héjat alakítunk ki.
Melyik a legjobb kolbász grillezéshez?
Sütéshez a legjobb kolbász általában az, amit mi készítünk saját magunknak otthon, de persze erre azért viszonylag kevés alkalom adódik. Az előre csomagolt boltban kapható grillkolbászok mellett azonban a mi kedvencünk az egyre több helyen kapható Ozsvárt kolbászműhely remekművei.
A legkönnyebben grillezhető kolbászok az előfőzöttek, hiszen ezeket csak fel kell melegíteni, és még ha nem is sütjük át őket annyira, akkor is nyugodtan fogyaszthatók.
A nyers vagy házi kolbász grillezése egy kicsit nagyobb odafigyelést igényel, mert fogyasztásuk nem olyan biztonságos, amíg sütéskor belső hőmérsékletük el nem éri a 70-72℃-t. Ennek egyszerű oka van, a nyershúsból készült bolti kolbászokat hőkezelik mielőtt a polcokra kerülnének.
Ezzel együtt mindenkit arra bátorítunk, hogy kísérletezzen és készítsen otthon házi kolbászt, igazán kellemes kikapcsolódás – a megfelelő előkészületekkel.
Hogyan készítsük elő a kolbászt sütéshez?
A jó hír az, hogy a grillre helyezés előtt nem kell feltétlenül előkészíteni ezt a húsételt. De ha szeretnénk, természetesen elő is készíthetjük a kolbászokat. A legáltalánosabb dolog, amit megtehetünk, mielőtt a kolbászt a grillre helyezzük, hogy előfőzzük.
Ha ugyanis a kolbászokat az elkészítés elejétől a végéig csak a grillen sütjük előkészítés nélkül, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a külseje elkezd megégni, mielőtt a belseje teljesen átsült volna.
Ezzel szemben, ha előfőzzük a kolbászt, akkor az már ekkor majdnem teljesen elkészül, amit aztán a grillezéssel fejezhetünk be tökéletesen. Ez a módszer, az előfőzés, nagyban megkönnyítheti a grillezés menetét, és végeredményben ropogósabbá teheti a kolbász bőrét.
Hogyan főzzük elő a kolbászt?
Tegyük a kolbászokat egy főzőedénybe, majd adjunk hozzá folyadékot, például húslevest, sört vagy sima vizet, amíg az teljesen el nem fedi a kolbászt. Vegyük közepesen alacsonyra a hőmérsékletet, és lassú tűzön főzzük addig, amíg a kolbász belső hőmérséklete el nem éri a 65℃-t.
Az alacsony hőfokon történő párolással megakadályozhatjuk, hogy a kolbász túlmelegedjen és emiatt szétrepedjen a bőre.
Mi a legjobb sütési hőmérséklet a kolbászoknál?
Javasoljuk, hogy a kolbász grillezését 175℃-os hőmérsékleten végezzük. Nagyon magas hőmérsékleten ugyanis a kolbász bőre megrepedezhet, és így a finom szaft kifolyhat a kolbászból.
Mennyi ideig süssük a kolbászokat?
A kolbászokat közepes lángon (körülbelül 175℃-on) grillezzük, amíg a belső hőmérsékletük el nem éri a 70 Celsius-fokot.
Ez a folyamat körülbelül 20 percet vesz igénybe; 10-10 percet oldalanként, ha azonban előfőzzük a kolbászt, a sütési idő ennél rövidebb is lehet.
Természetesen ez az idő jelentősen változhat a kolbász vastagságának függvényében. A vékonyabb grillkolbászok rövidebb sütési időt igényelnek.
Ha van pellet grillsütőnk otthon, akkor érdemes először körülbelül egy órán át 105℃-on előfüstölni a kolbászokat, majd 230℃-ra emelni a grillsütő hőmérsékletét, ahol 5 perc alatt teljesen el is készülnek majd.
Honnan tudod, hogy a kolbászok elkészültek?
A kolbászokat akkor teljesen átsültnek és fogyasztásra alkalmasnak tekintjük, ha a belső hőmérsékletük elérte a 70-72℃-t.
Egyéb kérdések a kolbász sütésről
Következzen néhány gyakori kérdés a kolbász sütésével kapcsolatban. Itt az ideje, hogy tisztázzunk néhány mítoszt és tévhitet.
Szükséges-e grillezés előtt teljesen előfőzni a kolbászokat?
Soha ne forraljuk fel teljesen a kolbászt grillezés előtt. A forralás magas hőmérsékletének kitéve a kolbász bőre megtörhet, így kiengedve a finom szaftot a forró vízbe.
Természetesen, ahogy korábban említettük a Hogyan főzzük elő a kolbászt? című résznél, hasznos lehet előfőzni a kolbászokat grillezés előtt, de ezt szigorúan lassú tűzön és alacsonyabb hőfokon tegyük meg.
Be kell-e szurkálni a kolbászokat sütés előtt?
Soha ne szúrjuk ki a kolbászt grillezés előtt. Ha lyukakat szúrunk a kolbász bőrébe, akkor a sütés során a kolbász belsejében lévő folyadék kifolyhat és így a kolbász kevésbé lesz szaftos, kiszárad.
Gyakran azt mondják, hogy ha grillezés előtt beszúrkáljuk a kolbászt akkor az később nem fog felrobbanni, de erre a problémára sokkal jobb megoldást nyújt az alacsony vagy közepes lángon való sütés módszere.
Szükséges-e felszeletelni a kolbászokat grillezés előtt?
A kolbászt grillezés előtt nem feltétlenül kell felszeletelni. Persze a teljesen előfőzött kolbászt felszeletelhetjük sütés előtti, ha például a kolbász szeleteket előételként kívánjuk tálalni.
Ami viszont fontos, hogy soha ne szeleteljünk fel nyers kolbászt grillezés előtt, mert ez tönkreteszi a bőrét, valamint a kolbász maga is széteshet a főzés során.
Milyen hosszan süssük a kolbászokat a sütőben vagy grillen?
Egészen addig, míg a kolbász teljesen elfér a sütőben vagy a grillen, addig mindre ugyanaz a sütési idő érvényes.
Tekerjük a hőfokot 175℃-ra, és így süssük a kolbászokat 10-10 percig oldalanként, amíg a belső hőmérsékletük el nem érik a 70-72℃-ot.
Hogyan készítsük el a vegetáriánus kolbászokat?
Mivel a legtöbb vegetáriánus kolbász teljesen előfőzött, ezért szinte csak fel kell melegíteni őket fogyasztás előtt. Minden esetben érdemes elolvasni a csomagoláson található elkészítési útmutatót.
Mivel egészítsük ki a grillezett kolbászokat?
A kolbászok mellé grillezett hagymát és paprikát ajánlunk. Ezen kívül belekerülhetnek egy sült kolbászos szendvicsbe olyan kiegészítők, mint például a ketchup, mustár, savanyú káposzta, a kedvenc (barbecue) szószaink, vagy éppen az ecetes paprika, ami nagy kedvenc nálunk is.
Ha a grillkolbászt főételnek szánjuk, akkor párosíthatjuk klasszikus salátákkal, mint például burgonyasalátával, babsalátával vagy tésztasalátával, esetleg könnyű ecetes öntettel.
Ezek a saláták nehezebb állagúak, ezzel pedig jól kiegészítik a kolbász jellegzetességeit, de használhatunk akár egy kis mustárt vagy ecetet is, amik szintén jól összeillenek a húsos ízekkel.
Grillkolbász receptek:
Most pedig következzen egy pár konkrétabb recept speciálisan az adott típusú kolbászra kitalálva. Felsorakoztattunk néhány kedvencünket, amelyek között találtok sült kolbászos szendvicset és házi grillkolbászt-minikolbászt is.
1. Hogyan készítsünk házi grillkolbászt?
Ebben Szoky konyháját hívjuk segítségül, aki zseniális nyári minikolbász receptet hozott nekünk, amely azóta is töretlen népszerűségnek érvend nálunk.
Hozzávalók és elkészítés: Házi grillkolbász – Szoky konyhája
2. Próbáljuk ki a lengyel kolbászt!
Cleveland egyik leghíresebb szendvicsét az 1940-es években találta ki Virgil Whitmore, amikor a füstös, lengyel kolbász, a „polish boy” nagy sikert aratott a barbecue rajongók körében. Virgil néhány egyszerű hozzávalóból és persze a kolbászból zseniális szendvicset hozott létre, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend és persze már számos változatát készítik a városban.
Hozzávalók és elkészítés: Polish Boy: grillkolbászos szendvics Clevelandből
3. Csak a hazai kolbász? Csabai kolbász recept
Hozzávalók és elkészítés: Igazi csabai sültkolbász
4. Harcsakolbász-halkolbász
Egy picit kitérünk a húsos verziókból és megmutatjuk a Szoky konyhájában készült harcsakolbászt. Szuper fogás és hihetetlenül finom, pillanatok alatt elkészíthető. Ráadásul csodálatosan ropogós halkolbász kerül terítékre, ha ez a recept készül el. Van benne köménymag, fokhagyma és természetesen az elmaradhatatlan, csípős chili paprika sem hiányzik.
Hozzávalók és elkészítés: Harcsakolbász-halkolbász
5. Mediterrán grillkolbászos ragu
A grillkolbászokat nem muszáj csak szendvicshez felhasználnunk, szuper ötlet egy ragut vagy tésztás ételt készíteni belőle.
Ez a recept olasz kirándulásunk alkalmával készült, amikor volt szerencsénk egy igazi olasz kerti konyhában főzni. A szállásunk tulajdonosa megengedte számunkra, hogy használjuk az étteremnek a kerthelyiségét.
Hozzávalók és elkészítés: Mediterrán grillkolbászos ragu
6. Sörös grillkolbász sajtszósszal
A grillezés és egy üveg sör szinte kéz a kézben jár és ezzel recepttel csak tovább fokozzuk a kapcsolatot. Ahogy már a bejegyzés elején is említettük érdemes előfőzni, előmelegíteni a kolbászokat, amire a sör tökéletes választás.
Hozzávalók és elkészítés: Sörös grillkolbász sajtszósszal
7. Grillkolbászos szendvics coleslaw-val, cheddar sajttal
Kanyarodjunk vissza a kolbászok és a szendvicsek házasságába, hisz nem véletlenül annyira sláger fogás. Könyörtelenül finom grillfogás következik, amely nem csupán gusztusos, izgalmas és laktató, hanem, még ráadásul pofátlanul egyszerű is.
Hozzávalók és elkészítés: Grillkolbászos szendvics coleslaw-val és cheddar sajttal
8. Hogyan készítsünk német kolbászt, bratwurstot?
Természetesen nem mehetünk el a német irány mellett, ha már a kolbászokról van szó.
Német vonalon 8 izgalmas kolbászfajtát is találunk: Currywurst, Nürnberger, Käsekrainer, Bierbeisser, Bockwurst, Weisswurst, Knoblauchwurst, Hühnerwurst. Ebből a témából hamarosan újabb bejegyzést is hozunk majd és külön-külön is bemutatjuk a nyolc változatot.
Hozzávalók és elkészítés: Német grillkolbászos szendvics házi mustárral, Bratwurst – német kolbász füstölés és párolás
Hol készítsd el a grillkolbászokat?
Naná, hogy egy fa pellet grillen! Ismerd meg a sütőket, nézd meg a videót: