A legnépszerűbb csirkeszárny receptek
Nem létezhet grillezés csirkeszárny nélkül! Az egyik legegyszerűbb és egyben legnépszerűbb csirke alkatrésznek számos készítési módja között a grill, a barbecue és a konyhai módozatok is rendkívül népszerűek. Nézzük meg a kedvenc fogásainkat!
Ebben a receptválogatásban most eltekintünk a méltán népszerű KFC csirkehúsoktól, hisz bár kétséget kizáróan nagyon finomak, de most inkább helyezzük előtérbe a grillrácson készült fogásokat.
Mégis mennyire népszerű alapanyag?
Egy felmérés szerint az átlag amerikai évente 48 kg csirkehúst eszik. Hozzátevőlegesen ez marhahús esetén 25, míg sertéshúst figyelembe véve 26 kg. Izgalmas arányok!
Ajánló: Útmutató egész csirke barbecuehoz és grillezéshez
Na és persze az USA-ban a sportesemények egyik top fogása! A nagy baseball és focimeccsek előtt megtelik a stadion parkolója, előkerülnek a grillek és sülnek a finomabbnál finomabb fogások. Ezek közül az egyik legnépszerű finger food, a csirkeszárnyak különböző változatai. Készül még mellettük rengeteg grillezett hamburger, kolbász és sok más egyéb nyalánkság is.
Persze aki nem jut el élőben egy meccsre, otthon is szívesen elkészíti. Többek között a Super Bowl döntőjén vétek lenne mást fogyasztani a sör mellé.
De talán ennél sokkal többet is elmond erről az alapanyagról, hogy a fogyasztási szokásokról rendszeres statisztikát vezetnek mind az 50 államban.
- Ranch vagy Kék sajt szósz? – 40 államban a Ranch öntet a népszerű, míg 10-ben a kék sajt.
- Csonttal vagy csont nélkül? – 35 államban csonttal, 15-ben pedig csont nélküli a népszerű elkészítési mód
Csirkeszárny maghőmérséklete
A szárny nem a legvaskosabb része a csirkének, épp ezért kellő figyelmet kell fordítani, hogy az alulkészült és az odaégett végeredményt is elkerüljük.
Ennek megfelelően, ha monitorozzuk a szárnyakat, akkor figyeljünk rá, hogy egy húsosabb részen mérjünk maghőt és ne érjünk a szondával a csonthoz. A kívánt maghőmérséklet csirkeszárny esetén 74 °C.
A legnépszerűbb csirkeszárny stílusok USA-ban:
- Mézes BBQ – 14 állam
- Hot buffalo – 9 állam
- Parmesan garlic – 7 állam
- Spicy garlic – 6 állam
- Lemon pepper és Sweet barbecue 5-5 állam.
Továbbá a Teriyaki, salt and vinegar, honey mustard, and Caribbean jerk 1-1 államban végzett az első helyen.
Na de mostmár térjünk rá a receptválogatásra és ismerkedjünk meg néhány szuper fogással!
1. Baconbe tekert csirkeszárny
Rögtön első receptünk az egyik legkönyebb elkészítés mód, hisz elég csak fűszerezni a szárnyakat és a combokat, majd baconbe tekerve grillezni. Ajánlott hozzá egy cheddaros sajtmártás vagy a fehér Alabama szósz. Ezenkívűl a bacont vékonyan átkenhetjük a kedvenc barbecue szószunkkal is.
Hozzávalók és elkészítés: Baconbe tekert csirkeszárny és csirkecomb
2. Buffalo csirkeszárnyak
A történet szerint Dominic Bellissimo megkérte az édesanyját, Teressát, hogy főzzön valamit a késő este érkező, farkaséhes baráti társaságának.
Túl sok minden nem volt kéznél, így rántott egy adag csirkeszárnyat és csípős szószba, vajba és néhány titkos hozzávalóba mártotta. Ennyi elég is volt, az étel népszerűsége 60 éve töretlen, azóta már grillen készítve is.
Hozzávalók és elkészítés: Buffalo csirkeszárnyak – Szoky Konyhája
3. Fokhagymás-parmezános csirkeszárnyak
Az egyik legfinomabb alternatívája a Buffalo szárnyaknak. A fokhagymás szósz elkészítése rendkívül egyszerű. Vaj, fokhagyma, parmezán sajt és liszt együtteséből remek mártogatós valósul meg, amibe aztán a grillezett szárnyakat márthatjuk.
Hozzávalók és elkészítés: Grillezett fokhagymás parmezános csirkeszárny
4. Mézes-fokhagymás csirkeszárny
A húsokra olvadó ragacsos édes méz fűszerekkel kiegészítve igazán népszerű hozzávaló grillezéskor. Ebben a receptben fokhagymával párosítva is kiválóan vizsgázik.
Hozzávalók és elkészítés: Mézes-fokhagymás csirkeszárny
5. Mézes-mustáros csirkeszárnyak szalonna zsírjában sült krumplival – Szoky konyhája
Hozzávalók és elkészítés: Mézes-mustáros csirkeszárny
6. Grillezett mogyoróvajas csirkeszárny
Következzen most egy különlegesség, az Atlanti-óceán túloldalán népszerű mogyoróvajjal készült szárnyak. Egész pontosan a mogyoróvaj, mint a pácolás hozzávalója jelenik meg. Segítségével egy igazán egyedi ízvilágú, fűszerezett végeredményt kapunk majd.
Hozzávalók és elkészítés: Grillezett mogyoróvajas csirkeszárny
7. Koreai csirkeszárny pácolva, füstölve
Érkezzünk is meg Ázsiába, hiszen itt is rendkívül ízletesen készítik el a húsokat.
A koreai vonalon szintén dominál a mogyoró, de már csak mint a díszítés része. A hozzávalók között többek között szerepet kap a lime, a gochujang (chili szósz) és a rizsborecet is. Kulináris kalandoroknak mindenképp ajánlott!
Hozzávalók és elkészítés: Koreai csirkeszárny
8. Vietnámi csirkeszárny
Koreából utazzunk át Vietnámba. Az itteni változat is természetesen csípős, ám itt már a citrusos vonal kiegészítésre kerül halszósszal. Nagyon izgalmas ízpróba!
Hozzávalók és elkészítés: Vietnámi csirkeszárny
9. Narancsos csirkeszárny
Folytatva utunkat Ázsiában, ezzel a recepttel Kína felé vesszük az irányt. Természetesen dominál a narancs-citrus íze, amit fokhagyma, méz és chili is kiegészít. Igazi mindent bele recept.
Hozzávalók és elkészítés: Narancsos csirkeszárny
10. Teriyaki csirkeszárny
Ázsia kitekintésünk utolsó állomása nem más, mint Japán és a Teriyaki szósszal bevont csirkeszárny. Az ecetes édes-sós szósz rengeteg húsos fogás esetén népszerű, természetesen nem maradhat ki ez a csirke alkatrész sem.
Hozzávalók és elkészítés: Teriyaki csirkeszárny
11. Miami csirkeszárny
Térjünk vissza újra Amerikába, azon belül is Miami a célállomásunk. Ebben a verzióba a barbecue szószos szárnyakat végül mogyoró helyett ezúttal újhagymával szórják meg.
Hozzávalók és elkészítés: Miami csirkeszárny
12. Batman szárnyak
Vétek lenne kihagyni ebből az összefoglalóból ezt a denevér fekete Halloween-re kitalált fogást. Egyre népszerűbb a gyerekek mellett a felnőttek körében is ez a nap, így készülhetünk barátainknak egy kicsit „ijesztő” étellel is.
Persze a szárnyak nem égtek oda, mindössze egy kis trükkel lettek fekete színűek.
Hozzávalók és elkészítés: Batman csirkeszárny
13. Csípős csirkeszárnyak
Zárjuk az összeállítást Szoky csípős csirkeszárny recepjével, amivel vissza is tértünk hazánkba. Szuper magyaros recept grillen elkészítve.
Hozzávalók és elkészítés: Csípős csirkeszárny- Szoky konyhája
Hol készítsd el a grill csirkeszárnyakat?
Naná, hogy egy fa pellet grillen! Ismerd meg a sütőket, nézd meg a videót: